Skocz do zawartości
IGNORED

Kolejny oszust !

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam korespondencję email z kupujacym,ktory podawał adres do wysyłki paczki.

To w takim razie masz dowód z kim negocjowałeś. To jest rodzaj pisemnej umowy. Uważam, że szanse na odzyskanie kasy są duże. Jeżeli sprzedający usiłować Cię oszukać to oprócz zwrotu pieniędzy za kolumny możesz żądać od sprzedającego zadośćuczynienia (np. dodatkowych pieniędzy).

Dokładnie tak.

Bycie miłym i chodzenie na rękę prędzej czy później na każdym się zemści.

Tylko jednego trafi na 100zł i machnie ręką (ja też to przerabiałem) a drugiego trafi na 1.100zł i będzie ból.

Po co kusić los i komplikować sobie życie? Nie kupi ten, to kupi inny. Kasa z góry na konto albo nie ma o czym gadać i do widzenia.

Raz wysłałem gościowi przerzutkę za pobraniem. Oczywiście jełop jej nie odebrał, a w drodze powrotnej poczta gdzieś posiała przesyłkę.

Teraz łaź i się dowiaduj, pisz reklamacje, znowu łaź i załatwiaj... a w dupie. Jak nie mam szmalu w kieszeni, nigdzie nic nie wysyłam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No nie do końca: ustna umowa też jest wiążąca (choć trudniejsza do udowodnienia). Jak autor wątku zezna prawdę tj. jakie konto podawał do przelewu to sąd powinie mu dać wiarę.

W sądzie liczy się prawda materialna (to co można udowodnić), a nie nasza, choćby była to prawda i tylko prawda.

To w takim razie masz dowód z kim negocjowałeś. To jest rodzaj pisemnej umowy. Uważam, że szanse na odzyskanie kasy są duże. Jeżeli sprzedający usiłować Cię oszukać to oprócz zwrotu pieniędzy za kolumny możesz żądać od sprzedającego zadośćuczynienia (np. dodatkowych pieniędzy).

Oszustwo musi być udowodnione w zamiarze bezpośrednim. Już pisałem, są szanse na ustalenie sprawcy i ewentualne udowodnienie mu winy. Odzyskanie pieniędzy, pomimo prawomocnego wyroku skazującego, nie koniecznie musi być obligatoryjne.

I z jakiego powodu można wnioskować o dodatkowe pieniądze? Tak z czapki? Takie rzeczy nie przechodzą.

Trzeba złożyć wniosek formalny i go odpowiednio umotywować (np. utrata zarobków w związku z przestępstwem). Takie rzeczy ot tak, nie przechodzą, i od razu są odrzucane; co najwyżej można wnioskować o nawiązkę na schronisko dla psów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W sądzie liczy się prawda materialna (to co można udowodnić), a nie nasza, choćby była to prawda i tylko prawda.

Oszustwo musi być udowodnione w zamiarze bezpośrednim. Już pisałem, są szanse na ustalenie sprawcy i ewentualne udowodnienie mu winy. Odzyskanie pieniędzy, pomimo prawomocnego wyroku skazującego, nie koniecznie musi być obligatoryjne.

I z jakiego powodu można wnioskować o dodatkowe pieniądze? Tak z czapki? Takie rzeczy nie przechodzą.

Trzeba złożyć wniosek formalny i go odpowiednio umotywować (np. utrata zarobków w związku z przestępstwem). Takie rzeczy ot tak, nie przechodzą, i od razu są odrzucane; co najwyżej można wnioskować o nawiązkę na schronisko dla psów.

To jest dobre mam chorego psa.I wiem ile kosztuje leczenie.W poniedziałek jadę na Policję zobaczę co bedzie dalej.Dzięki Wam wszystkim za opinie.

De gustibus non est disputandum

Nie to żebym odradzał zgłoszenie, po prostu chciałem oszczędzić zawodu w zderzeniu z rzeczywistością.

Domyslam się,że nic mogę nie załatwić ale spróbuję.

De gustibus non est disputandum

Instytucja pobrania została po to wymyślona by nie było oszustwa.Kwestia twojego przypadku jest inna.Wysyłka nie została nadana prawidłowo.Warto sobie wyobrazić odwrotną sytuację,że ja powiedzmy chcę kupić te kolumny i sprzedający mi pisze żebym wysłał mu na konto,to kolumny mi po otrzymaniu pieniędzy wyśle kurierem.I co jak mam mu uwierzyć,że wyśle?Metoda za pobraniem nie jest zła ale trzeba to zrobić za pośrednictwem dobrej spedycyjnej firmy i właściwie określić wpłatę oraz ubezpieczenie.Jak zaginie lub nie dostanę pieniędzy to odpowiada za to Poczta lub powiedzmy UPS.

Teraz została tylko Policja.

Metoda za pobraniem nie jest zła ale trzeba to zrobić za pośrednictwem dobrej spedycyjnej firmy

Ja sprzedałem metodą "za pobraniem" dwa wzmacniacze. Wszystko poszło tak jak trzeba. Korzystałem z brokera sender24.pl oraz firmy kurierskiej K-EX. Oczywiście przesyłkę zamawiałem sam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.