Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze ekranu i adaptacji pomieszczenia

Jacgues

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Niedawno zacząłem swoją przygodę z kinem domowym.

W tym celu nabyłem Optomę HD151x, z której jestem ogólnie zadowolony, poza faktem, iż w trybie eco, którego tylko używam, transformator wydaje irytujące dźwięki o wysokiej częstotliwości, które zagłuszają całkiem cicho pracujący wentylator.

Niestety pomieszczenie 'kinowe' jest moim jedynym pokojem w mieszkaniu i ma wymiary 3,5m x 3m. Cały pomalowany jest na biało, z czarnym wyposażeniem. Niestety powoduje to, że przy tak skromnych wymiarach obicie światła jest duże.

Widz oraz projektor usytuowani są ok. 3 m od ściany projekcyjnej. Planuję zakupić zasłony zaciemniające i pomalować pokój na ciemno, choć wizualnie zmniejszy to mój i tak niewielki pokój.

Mam do was kilka pytań:

1. Jaki ekran mi polecacie? Budżet to 1000 zł. Najchętniej zakupiłbym ekran ramowy, szary mat, 92". Opcja zwijania / składania nie są mi potrzebne.

2. Jak sądzicie, czy przy tak niewielkim rozmiarze pomieszczenia, pomalowanie tylko połowy sufitu i ścian na kolor brązowy będzie wystarczające?

3. Czy te 'jęki' z projektora mogą świadczyć o jakiejś wadzie? Od oficjalnego serwisu dostałem odpowiedź, że to jest urok tego urządzenia. Nie wiem czy powinienem im wierzyć na słowo ;)

Przez chwilę miałem Optomę HD141x i choć pracowała głośniej, dźwięków o wysokiej częstotliwości nie zarejestrowałem.

Pozdrawiam i z góry uprzejmie dziękuję za pomoc

pomysł z robieniem ponurej nory z jedynego pokoju w mieszkaniu

moim zdaniem sobie odpuść

Kino to nie tylko pomieszczenie techniczne, ale tez estetyczne

To sztuka kompromisów, i jak w życiu najlepiej zachować równowagę

Rolety i zasłony sełnią funkcja zaciemnienia lepiej niż permanentna czerń na ścianie.

Moze jedynie zadbaj o czarne tło dla ekranu

Albo chociaż ramke

Znacznie poprawi sie wrazenie kontrastu

A 3 m to nie jest tak znowu mało

Ja daję radę na 133 calach z 4 metröw choć mam możliwość z 5, 5 m

A ekran sobie namalowałem

Dzięki za odpowiedź.

Masz rację - wolałbym uniknąć malowania ścian w pokoju na kolor inny niż biały, tym bardziej na ciemny, co dodatkowo zmniejszy optycznie mój mały pokój.

Problem w tym, że ekran nie będzie wisiał na środku - obraz pada jakieś 30cm pod sufitem i 30cm od lewej ściany, co powoduje , że bardzo dużo światła odbija się od okolicznej ściany i sufitu - nawet przy ciemnych scenach.

Mam nadzieję, że czarna ramka i szary, matowy kolor ekranu zmniejszą ilość odbijanego światła, ale obawiam się, że to nie wystarczy.

Nie znalazłem żadnego czarnego ekranu - pomoglibyście? Czy mój projektor nie będzie do tego za ciemny (2800 ansi lumenów)?

Co sądzicie o ekranach marki Cinemaline? Najtańszy ramowy o wymiarze ok. 92 cali (tj. 203x114 MG) znalazłem za 1090 zł lub OPTIKA 203x114 MG za 1180 zł - oba są dość drogie.

A może w ogóle nie warto dopłacać do ramowego i zadowolić się rozwijaną Supremą Fenix?

to może od początku

Czy Twój projektor będzie za ciemny do kina?

Nie - nie będzie za ciemny, bo jesteś posiadaczem sprzętu o możliwościach spawarki

nie wiem kto Ci polecił ten akurat projektor, ale zakładam,

że nie brał pod uwagę tego, do czego i w jakich warunkach chcesz go używać

no chyba, że coś wspomniałeś o wypalaniu oczu :)

moim zdaniem - jasny projektor i zaciemnianie pomieszczenia to średnio zbieżne kierunki

nie wiem jaką jasność ma ta Optoma w trybie ECO - ale zakładam, że znacznie powyżej 2000 ansi lumenów

w tych warunkach ten projektor jest za jasny, a nie za ciemny

Twoja Optoma została zaprojektowana z myślą o niezaciemnionych pomieszczeniach

i raczej większym ekranie - nawet do 300 cali - to jak to się ma do zaciemniania pomieszczenia i 90 cali,

i jeszcze z białymi ścianami i sufitem w sąsiedztwie ekranu?

niejako potwierdzasz moją opinię, pisząc, że bardzo dużo światła odbija się od ekranu - jak odczytuję za dużo

jak zaciemnisz pomieszczenie, światła będzie jeszcze więcej, a nie mniej

w tej chwili te białe ściany absorbują część tej lawiny świetlnej jaką sobie fundujesz na oczy

wzrok nie absorbuje wszystkiego

jak zaciemnisz mocno pomieszczenie - będzie jak ze zwykłą żarówką za dnia i w nocy

zapalasz w dzień - niemal nie widać efektu świecenia - widzisz wyraźnie źródło światła,

zapalasz w nocy - nastaje jasność - do tego stopnia, że nie widać nawet dokładnie źródła światła

do pomieszczenia zaciemnionego i ekranu takiej wielkości

najlepiej sprawdzi się projektor o jasności ca 1500 ansi lumenów lub nawet mniej

ja mam sanyo Z5, który ma 1100 ansi lumenów, a i tak lepiej oglądać w eco i bez żadnych vividów

choć nie ma takiego jednoznacznego podziału (wynika to z do końca precyzyjnego algorytmu ansi)

przyjmuje się, że projektor o jasności powyżej 2000 ansi - to raczej do prezentacji na szkolenie, a nie do kina

pisząc kina - mam na myśli warunki, które przypominają salę kinową - a więc pomieszczenie zaciemnione

dziś hasło kino domowe straszliwie się wyprało

większości kojarzy się z odtwarzaczem dvd/BR i pięcioma głośniczkami wielości tych z branży komputerowej

do takiego pojmowania kina dostrajają się producenci - produkując spawarki,

które nie rozczarują większości tego rodzaju klienteli, która przyleci o 12 w słoneczny dzień do domu z takim projektorem

i chce coś na ścianie zobaczyć innego niż mleko

reasumując - może masz kogoś znajomego, kto może do Ciebie przyjść z ciemniejszym projektorem

porównasz jak to wygląda - zmniejszy się ilość światła to i ściana nie będzie tak przeszkadzać

w ten sposób może ustrzeżesz się od wydatków, które nic nie dadzą, albo pogorszą wrażenia

na marginesie - pisząc o tym, żeby nie robić nory ciemnej z jedynego pokoju

nie miałem na myśli żeby anielską biel zostawiać

pisałem o kompromisie - jest sporo kolorów jasnych innych niż biały - łatwo zgasić biel,

a zachować przestrzeń płynącą z innej jasnej lub półjasnej barwy

wyraźny ciemny kontur ekranu znacznie poprawia kontrast samego ekranu

w modzie są też kombinacje barw, a nawet technik - można np. użyć paska tapety po obu stronach ekranu

można z płyty wyciąć jakieś elementy - jest tysiące materiałów i pomysłów

pooglądaj wątek o Nasze instalacje niech nas zobaczą - na tym forum

może tam znajdziesz jakąś inspirację dla siebie :)

i jeszcze jedno - przy założeniu, że masz standardową wysokość pomieszczenia - tj. ca 2,6 m

wyświetlanie ekranu z 3 metrów na 30 cm od sufitu - to moim zdaniem recepta na ból karku

- to zdecydowanie za wysoko to zdrowego oglądania

dolna krawędź ekranu powinna być nie wyżej niż 80 - 100 cm

przy czym niższa wartość jest dla bliższych odległości - czyt. takich jak Twoja

• 2 tygodnie później...

Dzięki za szczegółową odpowiedź.

W moim budżecie ~ 3000 zł mogłem sobie pozwolić jedynie na dopłatę do Benq W1070+, ale od innych sprzedawców i z testów opinie przeważały na korzyść jaśniejszej Optomy HD151x.

Ewentualnie mogłem zastanowić się nad InFocus IN8606HD

Być może to faktycznie był błąd, ale sprzętu już nie mogę zwrócić. W tych widełkach cenowych, wszystkie projektory Full HD mają powyżej 2000 lumenów (z wyjątkiem Epson Eh-Tw5200, ale to podobno straszny szajs).

Masz rację, ekran będzie niżej - jest to rozwiązanie chwilowe. Obecnie jest to jakieś 50 cm od sufitu. Obraz mam wysoko, gdyż jestem przed remontem, a filmy oglądam na leżąco z dużą poduszką za plecami i głową, więc kąt jest stosunkowo dobry.

Nadmiar światła chciałbym ograniczyć szarym ekranem o gain=0.8 lub jeszcze mniejszym (nie znalazłem takich, przynajmniej w moim budżecie).

• 1 miesiąc później...

Jacgues, gdybyś mógł się odnieść byłbym wdzięczny - nie ma zbyt wielu osób z tą Optoma, więc każda opinia jest cenna.

Optoma HD151x dotarła do mnie wczoraj wieczorem. Ustawiam, odpalam i uszom nie wierzę - o co tu chodzi?!?! Upewniam się, czy wszystko robię dobrze - ale nie, po włączeniu najciemniejszego z dostępnych trybów wentylatory nap.......ją jak szalone i zamiast 27dB jest ponad 40! Obraz faktycznie ładny, problem jednak w tym, że tego się nie da użytkować w domu. I albo mam wadliwy egzemplarz (Jacgues, czy u Ciebie wentylatory przyspieszają po wyłączeniu projektora dla ostatecznego schłodzenia lampy?), albo to jest jakiś projektorowy koszmar. Bo jeśli jest tak, jak podają Francuzi w teście HD36 (bliźniak z identyczną wartością szumu roboczego, tzn. 27dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miał zmierzone 35-40dB!!!), to ja po prostu wymiękam...

Poza tym - gdzie włączasz ten tryb ECO? Bo u mnie takiego w menu w ogóle nie ma (są: KINO, JASNY, VIVID i UŻYTKOWNIK).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, po wyłączeniu wentylatory przyspieszają na maksymalne obroty.

Używam tylko trybu ECO, gdyż projektor jest bardzo jasny i w trybie normalnym za głośny.

Ten tryb ustawia się w opcjach lampy, a nie w opcjach obrazu. Musisz udać się do ostatniej lub przedostatniej zakładki.

Projektor ogólnie jest głośny, choć porównując do innych, niedrogich, z którymi miałem do czynienia, to nie ma tragedii.

Jeśli zapewnisz dobrą temperaturę w pomieszczeniu i włączysz tryb ECO, kultura pracy będzie akceptowalna.

Najprawdopodobniej te 27 db osiąga podczas mierzenia z pewnej odległości, w chłodnym pomieszczeniu, ciemniej scenerii i trybie ekonomicznym lampy.

Tak, po wyłączeniu wentylatory przyspieszają na maksymalne obroty.

Używam tylko trybu ECO, gdyż projektor jest bardzo jasny i w trybie normalnym za głośny.

Ten tryb ustawia się w opcjach lampy, a nie w opcjach obrazu. Musisz udać się do ostatniej lub przedostatniej zakładki.

Projektor ogólnie jest głośny, choć porównując do innych, niedrogich, z którymi miałem do czynienia, to nie ma tragedii.

Jeśli zapewnisz dobrą temperaturę w pomieszczeniu i włączysz tryb ECO, kultura pracy będzie akceptowalna.

Najprawdopodobniej te 27 db osiąga podczas mierzenia z pewnej odległości, w chłodnym pomieszczeniu, ciemniej scenerii i trybie ekonomicznym lampy.

Kurcze, nie widzę opcji lampy - u mnie są 4 zakładki: obraz, ekran, ustawienia i opcje. W żadnym nie widzę opcji dla lampy...

Coś musi być nie tak (soft?), przeleciałem wszystko z góry na dół, wszedłem w tryb serwisowy i tam pokazuje mi, że projektor wyświecił 5 godzin, w tym 0 w trybie dynamic, a 3/2 (co to znaczy??) w trybie eco (którego w menu nie idzie znaleźć...).

No i te wentylatory mi się kręcą cały czas tak samo szybko, a już od drugiej osoby dostaję info, że po wyłączeniu przyspieszają.

Co by tu rzec...problem rozwiązany. Okazało "się", że winna całej sytuacji była funkcja DUŻA WYSOKOŚĆ, która jeśli pozostaje włączona - aktywuje permanentne maksymalne obroty wentylatorów (może mieć to sens w sytuacji, gdy projektor jest użytkowany np. 3000m n.p.m.). Dopiero wyłączenie tej funkcji odblokowuje ustawienia lampy (i umożliwia np. włączenie trybu ECO).

Tak czy inaczej, nawet w najłagodniejszych ustawieniach HD151x nie daje szans na 27dB i jest ono bliższe wartościom 3-5dB wyższym. Poza tym, urządzenie nie lubi ograniczonej przestrzeni - mam dla projektora wyciszającą, dość dobrze wentylowaną półkę, w której 200W Epson pracował bezproblemowo nawet przy zamkniętych drzwiczkach (wiem, wiem, tak się nie robi, testowałem tylko raz przez 60min żeby sprawdzić wentylację), Optoma w dużo lepszych warunkach (pełne otwarcie drzwiczek) gromadzi obok siebie znacznie więcej ciepła (mimo dwóch dużych wentylatorów). Cóż, przyjdzie się przyzwyczaić, ale kolejny projektor kupię już stricte pod kątem niskiego poziomu hałasu.

Też się dałem tak samo naciągnąć na Optomę HD151x.

Wcześniejszy projektor 720p który miałem był cichszy...

Nie mniej HD151x daje bardzo dobrej jakości obraz, nawet bez kalibracji.

Do 5000zł nie znalazłem konkurencji jeśli chodzi o obraz.

Może HD50..

Oglądam na 106" szarym ekranie Suprema Fenics.

Następny projektor na pewno będzie poniżej 2000 lumenów i na prawdę cichy.

Wasylak, sprawdź sobie tą funkcję DYNAMIC BLACK. Włącz wyłącz. Jest słyszalna różnica, choć trzeba się potem przyzwyczaić do algorytmu który steruje mocą lampy, i to niestety jest czasami wizualnie słabe. Ale jest ciszej o kolejne decybele

A jednak się myliłem i (z ulgą) zwracam honor Optomie - 151x nie toleruje złego ustawienia. W końcu, zrezygnowany i zmęczony stresem i hałasem zamontowałem projektor swobodnie, z wolą przestrzenią obok wylotu/wlotu powietrza (półka po starym projektorze była świetna, ale dla starego projektora) i...po 3 godzinach ciągłej projekcji wentylatory pracowały cały czas na minimum. W mojej konfiguracji daje to 24dB w odległości - po skosie - 150cm od projektora (kanapa, z której oglądam). Wystarczy, nawet w nocy. Faktem okazało się również owe 27dB w bezpośredniej bliskości projektora, a wszystkie pomiary, które zrobiłem dla poprzedniego proja (wg danych producenta oraz moich pomiarów: 29dB) zeszły dokładnie o 2 dB w dół. Nie wyszedł mi pomysł z wyciszeniem absolutnym - trudno, może następnym razem, człowiek uczy się przez całe życie...

Jak widać, 151x nie toleruje przestrzeni, w których dochodzi do choćby minimalnej kumulacji ciepła przy otworach wentylacyjnych. Domyślam się, że czujnik temperatury znajduje się blisko wylotu głównego wentylatora (gdzieś w tylnej części obudowy) i w moim ustawieniu daje sygnał do podkręcenia obrotów. Być może nawet niepotrzebnie, gdyż powietrze zasysane jest chłodne, tak jak i cała obudowa.

Rambo54, potwierdzam w pełnej rozciągłości - dynamic black działa jak piszesz, faktem jest również świetny obraz tej Optomy (nie widzę pracy tego algorytmu - czym sie to u Ciebie objawia?). Uważam jednak, że kalibracja musi być, zwłaszcza dla białego ekranu z gainem 1.0. Mam tez dokładnie te same postanowienie związane z następnym projem - będzie trochę ciemniej i w okolicach 22dB (choć akurat jasność 151x w odpowiednich ustawieniach mi osobiście odpowiada, zaś hałas zwalczyłbym konwencjonalnie, czyli jakimś ustrojem wygłuszającym - tu 151x mnie pokonało...). Poza tym, poprzedni projektor miałem ciut głośniejszy i teraz cieszę się z poprawy.

Tak czy inaczej, mam nadzieję, że to koniec problemów i teraz z czystym sumieniem mogę ten projektor polecić. Inna sprawa, że latem w upalne dni może nie być tak różowo. Się zobaczy.

W mojej konfiguracji daje to 24dB w odległości - po skosie - 150cm od projektora (kanapa, z której oglądam). Wystarczy, nawet w nocy

Czy to jest słyszalne, gdy z głośników cisza..?

nie widzę pracy tego algorytmu - czym sie to u Ciebie objawia?

Ta funkcja reguluje poziom czerni, sterując mocą lampy. Im mniej czarnych plam na obrazie, tym obraz u mnie jaśniejszy. Widzę to szczególnie na żółtej czcionce napisów jakiej od dłuższego czasu używam. Polecam

Uważam jednak, że kalibracja musi być, zwłaszcza dla białego ekranu z gainem 1.0

Mój ekran ma 0,8 gain szary

Jaką kalibrację przeprowadziłeś..?

Ja po kilku tygodniach walki z ustawieniami obrazu, ustawiłem takie parametry:

Tryb użytkownika

Jasność 0

Kontrast -5

Ostrość 1

Redukcja szumu 1

Gamma 2.2

Brilliant color 7

Dynamic black ON

temp. koloru - ciepłe (mniej rażącej bieli)

RGB 0~255

Samych kolorów RGB i CMY nie ruszałem

Oczywiście wszystko w trybie Eco

Czy to jest słyszalne, gdy z głośników cisza..?

Oczywiście, że jest. Szczególnie przy zamkniętym oknie, w nocy.

Ja mam ten problem, że na powierzchni 11m2 mam masę elektroniki i projektor, co prowadzi do szybkiej akumulacji ciepła i w pokoju robi się strasznie gorąco, a wentylator głośniej pracuje...

Zastanawiam się, czy na czas lata nie wybudować przewodu wentylacyjnego z kołnierzem doczepionym do uchylonego okna, który odprowadzałby gorące powietrze z projektora...

Rambo54,

24dB (zwłaszcza w dzień) słychać praktycznie tylko, gdy z głośników cisza - szum tła dla warunków dziennych to u mnie 21-22dB (noc - 19dB). Dla mnie jest to wartość satysfakcjonująca - przez ostatnie 3 lata nie narzekałem (ale też nie byłem zachwycony...) na 26dB, więc zejście o 2 dB to naprawdę coś. Zwłaszcza, że ta Optoma może pracować naprawdę głośno - jak się rozkręci to i 35-40 dB dociągnie. Zresztą, francuzi przetestowali HD36 i wyszło im dokładnie tyle w trybie oszczędnym

Ukryta Zawartość

co jednak wg mnie wskazuje na niewłaściwą instalację urządzenia (np. postawili zbyt blisko ściany bocznej ).

Kalibrowałem "na oko", posiłkując się ustawieniami użytkownika Hd36

Ukryta Zawartość

Coś tam pozmieniałem (np. zdjąłem czerwonego 3 jednostki natężenia), ale tak naprawde nie miałem jeszcze czasu na zabawę z ustawieniami...tyle tam tego jest, 7 kolorów 3 parametry każdy... Zresztą, masz inny ekran, pewnie inny pokój, etc. Ale jak już poustawiam i będę miał jakieś wnioski - podzielę się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Mam Epsona EH-TW3200 w pokoju 32m2 gdzie rowniez slucham muzyki. Bede robil ekran DIY.

Pytanko: czy tkanina projekcyjna zwykla, np. Adeo, odbija dzwiek w calosci?

Bo pomyslalem, ze za ekranem DIY umieszcze dyfuzory 1D w miejscu pierwszego odbicia na scianie miedzy kolumnami.

Czy dzwiek przejdzie przez tkanine i rozproszy sie na dyfuzorze czy tez w wiekszosci lub calosci odbije sie od tkaniny? Wtedy sens dyfuzora jest zerowy.

Nie mysle o tkaninie transparentnej dzwiekowo, gdyz boje sie jak na niej wygladac bedzie obraz - wiem, ze jest dziurkowana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.