Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1560 z Wharfedale Cristal2 40

Doxyll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie na forum,

Jestem tutaj nowicjuszem, aczkolwiek w muzyce lubuję się od dawna.

Jakiś czas temu poprzestałem na zestawie kina domowego Denon AVR-1509 z Wharfedale Cristal2 40 plus CD Technics SL-PS770A. Nie jest to najwyższej klasy sprzęt, ale stwierdziłem, że dopóki nie będę miał większych możliwości przesuwania/ustawiania kolumn, nie będę inwestował w nowy sprzęt.

Niedawno trafił mi się w dobrej cenie DAC Dragonfly 1.2, no i zaczęło się. Słuchanie testowanie, i odkrywanie braków ;D Szybko stwierdziłem, że amplituner w tym zestawie trzeba wymienić, tym bardziej, że sporadycznie używam 5.1 do filmów. No i tutaj dochodzę do setna mojego posta. Planuję zakupić wzmacniacz.

Naczytałem się i bardzo się nakręciłem na następujące modele:

• Denon PMA 1560
  • Denon PMA 1060
  • Yamaha AS 500

Denon PMA 1060 bardzo ciężko dostać w dobrym stanie, a mam opcję zdobycia 1560.

Pytanie, czy Denon PMA 1560 (225W przy 4ohm, 150W przy 8ohm) nie będzie za mocny dla moich Wharfedale Cristal2 40 (150W 6ohm)?

Oczywiście mogę uważać z gałką głośności, ale wolałbym nie ryzykować. Dodam, że na razie nie planuję zmiany kolumn. Całkiem przyjemnie grają, a z nowym piecykiem będzie duży postęp.

Myślę, że PMA 1060 byłby tutaj najlepszy, chociaż intryguje mnie też mocna ta Yamaha AS 500. Obecna produkcja, no i na pewno bezpieczniejszy wybór. Co sądzicie?

Pozdrawiam,

Mariusz

P.S. Pomieszczenie 15m2, słucham gównie rock (np. Queen), progressive rock (w szczególności Pink Floyd), trochę jazz, lubię też instrumentalne kawałki, i gitarowe solówki w stylu Dire Straits. Czasem trochę popu oraz poezji śpiewanej :)

Szukaj HK980 w miarę przyzwoity wzmacniacz, dopiero Yamaha A-S700 mogłaby być lepsza od niego (ale to też inna szkoła brzmienia).

Miałem go kiedyś i dobrze wspominam. Dwukrotnie próbowałem wymienić na coś innego do 2tyś i za każdym razem dzielnie się bronił (i wygrywał).

Z np. Nadem C356BEE czy Cambridge 651A.

Z denonów miałem 2106 i grał kiepsko w stereo.

Z innej propozycji nowych sprzętów DRA-F109 gra całkiem spoko. Właśnie mam go z Wharfedale 10.2.

Pytanie, czy Denon PMA 1560 (225W przy 4ohm, 150W przy 8ohm) nie będzie za mocny dla moich Wharfedale Cristal2 40 (150W 6ohm)?

Nie będzie

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Witaj,

Dobrałeś nieco skrajne wzmacniacze. Denony które są wiekowe oraz Yamahe która jest nowa.

Pamiętając brzmienie Crystali wiem że lepiej zgrają się z Denonem. Jeśli masz możliwość dostania dobrego zadbanego 1560 w ciekawych pieniądzach to jest to inwestycja.

Jeśli jego stan nieco odbiega od prawidłowego, pomysł o nowszych NAD 326 BEE oraz Marantza PM 6004

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.