Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw 5.0 do 4000 zł (?)

szwepster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak wiele osób zakładających tutaj tematy, poszukuję pomocy w doborze zestawu do kina domowego, amplituner + zestaw kolumn 5.0 w cenie ok. 4000 (można lekko nagiąć).

Będzie to mój pierwsze kd. Dotychczasowe doświadczenie z dźwiękiem to stereo z leciwej wieży sony z chyba jeszcze leciwszymi kolumnami tonsila, a ostatnim czasem jakaś mini wieża Panasonica.

Zestaw wykorzystywany będzie głównie do oglądania filmów, jednak od czasu do czasu może zagościć na nim jakiś koncert rockowy, bądź stream ze spotify. Powiedzmy, że stosunek wykorzystania to 70% film /30% muzyka.

Co do dźwięku jestem w tym temacie raczej laikiem, ale ze swojego doświadczenia wiem, że lubię jak góra jest czysta i wyraźna (bez syczenia), średnica może być lekko cofnięta, bass potrafił być odczuwalnych jednak nie dudnił, i przy dynamicznych scenach potrafił miękko, nisko zejść. Domyślam się, że bez subwoofera to może być ciężki temat, ale ten element zestawu to melodia przyszłości. Jak się osłucham w 5.0 podejmę decyzję czy jest sens dokupować suba.

Pokój jaki potrzebuję nagłośnić to 20^2 kwadratowych, o regularnych kształtach tj prostokąt.

Niestety największą bolączką, jest fakt ustawienia zestawu w miejscach do tego przeznaczonych. Na prawą kolumnę frontową mam zaledwie mały prostokąt o wymiarach 40x45 cm w rogu ściany. W przypadku lewej strony wygląda to nieco lepiej i jest to ok. 80x60(120) cm. W załączniku przedstawiam schemat jak to mniej więcej będzie wyglądało (F-kolumny frontowe).

W jednym ze sklepów audio sprzedawca zaproponował mi w tej kwocie zestaw kolumn jamo hcs 626 lub ciut droższe audio pro avanto. Z racji, że w obu zestawach kolumny frontowe posiadają głośnik niskotonowy na bocznej ściance i bass reflex z tyłu obudowy, mam pewne obawy czy ustawienie ich jak na załączonym schemacie, nie będzie nie korzystnie wpływało na odbiór dźwięku i czy w tym w przypadku może nie lepiej szukać kolumn o budowie gdzie głośnik nisko tonowy i potencjalnie bass reflex znajdują się z przodu.

Z racji, że z doborem "napędu" też nie do końca sobie radzę, wymagania jakie powinien spełniać to: wersja slim, posiadał funkcje sieciowe (obsługa spotify), dub, dub+. Wszystkie cyferki znajdujące się w opisie sprzętu nie wiele mi mówią. Nigdy nie miałem z takim sprzętem do czynienia i nie wiem jak to do końca wygląda, ale dobrze, abym mógł do amplitunera podłączyć na raz TV, odtwarzacz DVD, htpc).

Sprzedawca w takim wypadku zaproponował mi yamahe s600d,.

Ponadto nadmienię, że za wersją slim stoi niestety wysokość pułki przeznaczonej na amplituner (15cm), jest jednak bufor na pewne ustępstwo i postawić amplituner w innym miejscu, co nie koniecznie spodoba się mej wybrance, jednak jeżeli taka zmiana miała by pozytywnie wpłynąć na odczucia chętnie rozważę taką propozycję.

Proszę o opinię czy z zestawów zaproponowanych przez sprzedawcę będę mógł wykrzesać pełnię możliwości jakie oferują, czy raczej pod moje warunki poszukać czegoś innego co bardziej spełni moje oczekiwania ?

Zdaję sobie, że przeznaczona kwota nie jest nad zbyt wysoka i wymagania zdają się być dość nie wygodne (mi laikowi przysparzają wiele kłopotu w ogarnięciu ich), jednak wierzę, że na forum znajdą się osoby, które będą potrafiły doradzić coś co sprosta moim oczekiwaniom, za co z góry serdecznie dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/118826-zestaw-50-do-4000-z%C5%82/

Domyślam się, że bez subwoofera to może być ciężki temat, ale ten element zestawu to melodia przyszłości. Jak się osłucham w 5.0 podejmę decyzję czy jest sens dokupować suba.

no proszę, zastanawiam się skąd taki pogląd, myślisz , że w tej kwocie kupisz kolumny, które zastąpią Ci suba, żartujesz sobie, 70 % to filmy i Ty chcesz mieć zestaw 5.0, zastanów się .

Z racji, że w obu zestawach kolumny frontowe posiadają głośnik niskotonowy na bocznej ściance i bass reflex z tyłu obudowy, mam pewne obawy czy ustawienie ich jak na załączonym schemacie, nie będzie nie korzystnie wpływało na odbiór dźwięku i czy w tym w przypadku może nie lepiej szukać kolumn o budowie gdzie głośnik nisko tonowy i potencjalnie bass reflex znajdują się z przodu.

zdecydowanie tak, kupując takie kolumny (basowiec na boku kolumny) mui być odpowiednio dużo miejsca, żeby je ustawić albo basowcami na zewnątrz albo do środka (trzeba próbować jak będzie lepiej) ale nie w Twoim przypadku gdzie praktycznie nie ma miejsca na takie kolumny. Jest tu na forum już jeden taki temat gdzie założyciel szuka kolumn chcąc zamienić posiadane z basowcem z boku. Też nie ma miejsca i zastanawiałem się co za kretyn sprzedał mu te kolumny.Posiadacz tych kolumn pewnie myślał podobnie do Ciebie, że nie będzie musiał kupować suba. BŁĄD. Sub jest niezbędny w kinie.

Bez suba to jakbyś słuchał muzy na samych gwizdkach i średnich, bez basowców, jakie będą wtedy wrażenia ze słuchania takiej muzy sam sobie odpowiedz.

To już wiem dlaczego chciałeś zestaw bez suba gdy zobaczyłem proponowane Ci kolumny.

Jak się osłucham w 5.0 podejmę decyzję czy jest sens dokupować suba.

Jak się osłucham, chyba nie wiesz co "mówisz", żeby Twoje kino było kinem i miało kopa jakie powinno mieć musiałbyś na samego suba wydać minimum 1,5-2 tys zł, minimum a to i tak nie wiele, drugie tyle amplituner i kasy nie ma, a gdzie kolumny, nie ma, jeśli zdecydowałbyś się na tą Yamahę slim to jest nawet ponad dwa tysie i wtedy dość mało zostałoby na kolumny, proponuję Ci kupić najpierw same fronty i amplituner, surroundy i suba dokupisz w późniejszym czasie. Powiedzmy, że na fronty zostałoby ok 1,7 tys , to w dalszym ciągu nic rewelacyjnego. A kupując słabsze kolumny musisz nadrobić braki basu subem, wtedy to musi być dobry sub.

Z racji, że z doborem "napędu" też nie do końca sobie radzę, wymagania jakie powinien spełniać to: wersja slim

Amplituner nie może stać w miejscu gdzie nie będzie miał przestrzeni do wentylacji. Zaproponowali Ci tą Yamahę bo nie schodzi z półek na dodatek jest przeceniona.

To tak na początek. Zapewne ktoś się dołączy ze swoimi uwagami/spostrzeżeniami.

Witaj,

kolumńy typu Jamo S626 czy Wharfedale Obsidian potrzebują dużo wolnej przestrzeni wokół siebie.

Moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem byłby wybór amplitunera Onkyo TX-NR535 lub wyższego modelu TX-NR636 oraz zestawu kolumn Indiana Line Nota 555. Będzie to konfiguracja, która spokojnie nagłośni Twój salon, zapewniając dobre efekty przestrzenne oraz bardzo przyzwoity dźwięk podczas odsłuchów muzyki. Warto zwrócić uwagę od razu na zestaw oparty na subwooferze czyli Nota 5551, miałbyś wtedy już cały komplet.

Przyjrzyj się mojej propozycji, w przypadku pytań lub oferty finansowej oczywiscie służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, fizycznie w salonie mamy dziesiątki urządzeń i zestawów kolumn, które w komfortowych warunkach można posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wyświetl postUżytkownik szwepster dnia 11.03.2015 - 19:38 napisał

Domyślam się, że bez subwoofera to może być ciężki temat, ale ten element zestawu to melodia przyszłości. Jak się osłucham w 5.0 podejmę decyzję czy jest sens dokupować suba.

no proszę, zastanawiam się skąd taki pogląd, myślisz , że w tej kwocie kupisz kolumny, które zastąpią Ci suba, żartujesz sobie, 70 % to filmy i Ty chcesz mieć zestaw 5.0, zastanów się .

hmmm... chyba się nie do końca zrozumieliśmy. Rozumiem, że kwota ta może być nie wystarczająca na skompletowanie takiego zestawu, dlatego też jest uwaga, że sub jeżeli będę czuł jego brak, pewnie znajdzie się na moje liście życzeń w przyszłości. Niestety nie mam doświadczenia z takim sprzętem, i nie mam pojęcia jak taki zestaw będzie brzmiał bez subwoofera. Dlatego też wszystko po kolei w swoim czasie.

Ogólnie dobór sprzętu jest sprawą otwartą. Aby uniknąć nie porozumień, w pierwszym poście przedstawiłem mniej więcej swoje "wymagania" i idącą za tym ofertę jaką otrzymałem w sklepie audio jaki odwiedziłem. Z racji, iż nie dawało mi spokoju konstrukcja tych kolumn postanowiłem to skonsultować z Wami, użytkownikami forum, jeżeli będzie ktoś chętny do takiej konsultacji.

jeśli zdecydowałbyś się na tą Yamahę slim to jest nawet ponad dwa tysie i wtedy dość mało zostałoby na kolumny, proponuję Ci kupić najpierw same fronty i amplituner, surroundy i suba dokupisz w późniejszym czasie.

Amplituner nie może stać w miejscu gdzie nie będzie miał przestrzeni do wentylacji. Zaproponowali Ci tą Yamahę bo nie schodzi z półek na dodatek jest przeceniona.

Na podstawie powyższego mam rozumieć, że wybór tego amplitunera nie jest najlepszym rozwiązaniem, czy ogólnie amplitunery slim nie do końca zdają egzamin ?

Co do miejsca w przypadku tego amplitunera zostało by mi ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni nad i po bokach praktycznie po kilkadziesiąt centymetrów. Czy amplitunery podczas swej pracy wydzielają tak dużo ciepła ? Innym moim typem był Marantz NR-1604.

Moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem byłby wybór amplitunera Onkyo TX-NR535 lub wyższego modelu TX-NR636 oraz zestawu kolumn Indiana Line Nota 555. Będzie to konfiguracja, która spokojnie nagłośni Twój salon, zapewniając dobre efekty przestrzenne oraz bardzo przyzwoity dźwięk podczas odsłuchów muzyki. Warto zwrócić uwagę od razu na zestaw oparty na subwooferze czyli Nota 5551, miałbyś wtedy już cały komplet.

Rozumiem, że ten amplituner w ciut większym rozmiarze będzie rozsądną alternatywą, czy może nawet lepszym rozwiązaniem dla przedstawionej przez moją osobę yamahy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.