Skocz do zawartości
IGNORED

Dysk sieciowy (NAS) QNAP TS-212P i amplituner DENON AVR-X2100W

jac now

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem użytkownikiem amplitunera Denon AVR-X2100W, którego bezskutecznie próbuję skomunikować z dyskiem sieciowym (NAS), model QNAP TS-212P (2 dyski 3TB w raid1).

Dysk sieciowy działa prawidłowo i jest widziany przez laptopa, smartfona, tablet i smart TV za pośrednictwem DLNA. Amplituner działa w tej samej sieci lokalnej (jest z dyskiem wpięty w ten sam router), działa na nim też radio internetowe, ma zaktualizowane oprogramowanie i nie ma z nim żadnych innych problemów.

Zgodnie z instrukcją dysk sieciowy (NAS) powinien się pojawić w menu amplitunera w dziale ONLINE MUSIC. Niestety tak nie jest. Proszę uprzejmie o wsparcie w rozwiązaniu problemu. W związku z tym, że tylko amplituner ma problem z zobaczeniem NASa obstawiam, że to tu jest problem. Jaki..?

Z góry dziękuję za poświęcony tematowi czas i pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek

Witam,

Jestem użytkownikiem amplitunera Denon AVR-X2100W, którego bezskutecznie próbuję skomunikować z dyskiem sieciowym (NAS), model QNAP TS-212P (2 dyski 3TB w raid1).

Dysk sieciowy działa prawidłowo i jest widziany przez laptopa, smartfona, tablet i smart TV za pośrednictwem DLNA. Amplituner działa w tej samej sieci lokalnej (jest z dyskiem wpięty w ten sam router), działa na nim też radio internetowe, ma zaktualizowane oprogramowanie i nie ma z nim żadnych innych problemów.

Zgodnie z instrukcją dysk sieciowy (NAS) powinien się pojawić w menu amplitunera w dziale ONLINE MUSIC. Niestety tak nie jest. Proszę uprzejmie o wsparcie w rozwiązaniu problemu. W związku z tym, że tylko amplituner ma problem z zobaczeniem NASa obstawiam, że to tu jest problem. Jaki..?

Z góry dziękuję za poświęcony tematowi czas i pomoc.

Pozdrawiam,

Jacek

a masz wlaczone oprogramowanie np. twonky lub jakies inne? czy podales lokalizacje dla plikow medialnych, czy udostepniles odpowiednio katalogi z muzyka?

Reset robiłem, bez skutku. DHCP jest włączone

dhcp jest wlaczone na routerze, czy na qnap, czy moze tu i tu?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Usługi typu DLNA , UPnP ?

serwer DLNA na QNAPie jest włączony (a nawet 2 na wszelki wypadek). TV np. z niego korzysta bez problemu

UPnP - jestem laikiem, rozwiniesz myśl, żebym widział o co dokładniej chodzi?

a masz wlaczone oprogramowanie np. twonky lub jakies inne? czy podales lokalizacje dla plikow medialnych, czy udostepniles odpowiednio katalogi z muzyka?

dhcp jest wlaczone na routerze, czy na qnap, czy moze tu i tu?

Twonky jest włączony, na wszelki wypadek. choć np. TV go nie wymaga (po włączeniu widzi 2 źródła multimediów).

DHCP jest włączone na routerze. Na QNAPie chyba nie ma takich ustawień. Ale widzę jego przyznane IP na routerze. No i kilka innych urzadzeń w sieci bez problemu sie QNAPem porozumiewa.

Lokalizacje plików multimedialnych mam wskazane, są udostępnione. Inne urządzenia je widzą.

Obstawiałbym jakąś niekompatybilność lub inny problem gdzieś po stronie Denona..

serwer DLNA na QNAPie jest włączony (a nawet 2 na wszelki wypadek). TV np. z niego korzysta bez problemu

UPnP - jestem laikiem, rozwiniesz myśl, żebym widział o co dokładniej chodzi?

Twonky jest włączony, na wszelki wypadek. choć np. TV go nie wymaga (po włączeniu widzi 2 źródła multimediów).

DHCP jest włączone na routerze. Na QNAPie chyba nie ma takich ustawień. Ale widzę jego przyznane IP na routerze. No i kilka innych urzadzeń w sieci bez problemu sie QNAPem porozumiewa.

Lokalizacje plików multimedialnych mam wskazane, są udostępnione. Inne urządzenia je widzą.

Obstawiałbym jakąś niekompatybilność lub inny problem gdzieś po stronie Denona..

ale na qnapie tez mozesz ustawic dhcp, jesli tak masz, to wylacz to na qnap. dobrze jest tez przypisac do konkretnego adresu mac konkretne ip.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

ale na qnapie tez mozesz ustawic dhcp, jesli tak masz, to wylacz to na qnap. dobrze jest tez przypisac do konkretnego adresu mac konkretne ip.

znalazłem, mam wyłączone DHCP na QNAPie.

zostawię na razie dynamiczne przypisywanie MAC do IP. przypisywanie ręcznie jest mało user friendly, mam sporo urządzeń, pojawiają się z doskoku nowe (znajomi itd) i nie chce się za każdym razem w to bawić. nie widzę tu potrzeby lub zalet. niemniej zarówno routera jak i Denona nie wyłączam z zasilania i ma on w praktyce stałe IP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.