Skocz do zawartości
IGNORED

SSM2000-stereo noise reduction system

Alexander

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy ktoś wykonał z kostką ssm2000 układ redukcji szumów? Jak układ sprawdza się w praktyce? Czy nie ma efektu "wzdychania" przy nagłym wyciszeniu sygnału, lub nadmiernego stłumienia wysokich częstotlowości? Opis w data sheet zachęcający, ale to tylko opis... Wszelkie opinie mile widziane. Układ pracowalby z magnetofonem szpulowym.

https://www.audiostereo.pl/topic/11949-ssm2000-stereo-noise-reduction-system/

To jest dobry scalak ..ale do rozglosni radiowej gdzie jakosc wybrzmien ma drugorzedne znaczenie.

Do wysokiej klasy odsluchu odradzam.

Zostaje chyba tylko profesjonalne rozwiazanie dolby A lub DBX[niemylic z gownem dawanym do deckow].

Darkul - dziękuję za odpowiedź, zależy mi na jednostronnym układzie do taśm zapisanych ładnych parę lat temu na starym a77. Dość długo używałem Teaca x2000m z dbx i nie wykorzystywałem go, gdyż taśmy zapisane z dbx byłyby niwymienne, a liczyłem się z tym, że jeszcze zmienię szpulowca - i tak się też stało. dbx zaimplantowany w teacu lubił sobie "wzdychać", być może zewnętrzne skrzynki dbx są lepsze. Z dolby A nie miałem do czynienia w praktyce...

Tutaj SSM2000 sie niestety nieposilisz.

DNL>dalej niebedzie lepiej.

Tasmy szumia same z siebie.. no i sie rozmagnesowuja..

Jezeli masz je zapisane ze speedem 38.1cm/s to czegos moge poszukac...

Ale jak mniejszy przesow..to d..

Ja wywalilem kilkaset szpul Basfa,Ampexa,Scotcha ,Memorexa..jak sobie wspomne.. ...

Ta epoka niestety minela...

No niestety zapis jest z prędkością 19cm/s, ale żal pozbywać się archiwaliów. Masz rację epoka minęła, lecz mój sentyment do tych zabawek jakoś nie bardzo chce przeminąć ;-)

Darkul nie mogę mu tego zrobić.... i sobie też! Tym bardziej , że dopiero co kupiłem kilkanaście nowych tasiemek quantegy 478 na krążkach. Chyba, że zorganizuję jakiś dolbyA czy dbx i przepiszę na nowe szpulki archiwalia, wydłużając im żywot. Te nowe taśmy są nieco lepsze od staroci, mają większą grubość, warstwę antypoślizgową i mniejsze przekopiowania itd. Tak przy okazji czy dolby A istnieje w formie zewnętrznej przystawki możliwej do zastosowania?

Aleksander > Absolutnie istnieje taka możliwość . Dolby A było standardem studyjnym i były budowane osobne , wielkie, kilkupasmowe, panele zawierające uniwersalny sterownik poruszany magnetofonem zewnętrznym.

Nie wiem tylko czy ktoś jeszcze takie coś miałby na sprzedaż. Urządzenia te były dość drogie.

Czy w dobie cyfry warto ?

Dużo lepszy od Sound Forge'a jest plugin do Pro Toolsa - DINR Broadband Noise Reduction -

Rozbija szum na transformatę , nawet do 64 k punktów i odejmuje od sygnału.

Niestety nie pracuje w czasie rzeczywistym.

U nas nie używa się od początku powstania radia. Ale pewnie są jeszcze studia w stacjach lokalnych , gdzie używają Revoxów czy "Węgrów". Pewniejsze jest szukanie w studiach nagraniowych.

Teraz właściwie używa sie tylko i wyłącznie montażu cyfrowego. Jest szybszy i tańszy.

Na Mysliwieckiej jak i duzym starym radio na Malczewskiego maja Studery i M15 telefunkena.. jeszcze gdzie niegdzie Reelec...

Ale oni nie sa zainteresowani odszumianiem tasm ..bo w radio sie tego prawie nierobi.

Archiwalne tasmy ze speedem 38.1 cm.s po "tunerze" i tak praw2ie nieszumia..wiec po co je odszumiac....

poszukaj w necie pod haslem np.Circuits DNL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.