Skocz do zawartości
IGNORED

CD do posiadanego zestawu

Dereq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od pewnego czasu męczę się z doborem odtwarzacza CD. Może zacznę od tego ze posiadam aktualnie Azur 840A i kolumny Dynaudio x36. Z aktualnym źródłem dźwięku środek i góra piękna, wokal wyciska łzy z oczu, oczywiście z zachwytu ;). Problem w tym ze moim subiektywnym zdaniem jest za mało dołu. Poszukuję odtwarzaczy które zagrały by nieco słabszą górą a mocniejszym dołem.

Oczywiście szukam sprzętu używanego w cenie około 1500.

Dodam jeszcze ze w obecnej chwili dźwięk dostarcza odtwarzacz Bluray Philips BDP 9600/12. Niby zachwalany w testach jako audio ale zdaje sobie sprawę że to nie jest to ;)

Zastanawiałem się nad Arcam CD82 ale niestety nie znalazłem wyczerpujących informacji na jego temat. Natomiast co do CD Cambridge przeraziły mnie opinie w sieci na ich temat :/

https://www.audiostereo.pl/topic/119561-cd-do-posiadanego-zestawu/

zamiast cd można by dokupić dacka

p.s. skoro góra i środek ok ale mało basu to popróbuj ustawieniem kolumn lub ustrojami akustycznymi

Dokładnie zastanów się na DACkiem, a obecny CD wykorzystaj jako transport, a jak ci się znudzą płyty CD to zawsze do tego DACa możesz podpiąć jakiś PC po USB.

Proponujecie DACa .... Hmm ... nie będę ukrywał ze myślałem i o tym. Jakieś propozycje ? Jak by jeszcze można było go do LANu zapiąć było by miodzio ;)

Rozumiem ze waszym zdaniem CD to nie najlepszy kierunek w tym przedziale cenowym ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Proponujecie DACa .... Hmm ... nie będę ukrywał ze myślałem i o tym. Jakieś propozycje ? Jak by jeszcze można było go do LANu zapiąć było by miodzio ;)

Rozumiem ze waszym zdaniem CD to nie najlepszy kierunek w tym przedziale cenowym ?

sprzedaję właśnie Arcama rdaca, polecam jakbyco

A ile za niego oczekujesz ? Jakie są opcje sterowania poprzez złącze USB?

Jak z jakością dźwięku, bo opinie w sieci nie są zbyt optymistyczne ?

Nie ukrywam ze celem tego postu było zebrać propozycje odtwarzaczy o jak najlepszych parametrach w założonym budżecie

Akustyka pokoju, wyjdzie taniej i bedzie lepszy efekt. Mozesz sie w tym utwierdzic robiac odsluch Twojego sprzetu w innym pomieszczeniu, najlepiej zaadoptowanym akustycznie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Akustyka pokoju, wyjdzie taniej i bedzie lepszy efekt. Mozesz sie w tym utwierdzic robiac odsluch Twojego sprzetu w innym pomieszczeniu, najlepiej zaadoptowanym akustycznie.

Co do tego że akustyka pomieszczenia ma ogromne znaczenie nie ma najmniejszej wątpliwości :) Głównie chodzi mi o to że szukam lepszego źródła ;)

W tej cenie malo opcji z lanem. Opcja z lanem to stary pioneer n50 (mk1) który używany można pewnie kupić w tej cenie. Jest on dac'kiem OK i ma LAN. Lepszy jako dac będzie ir dac arcama. Ze zdolności sieciowych można go podłączyć do iPhone ipada itp i słuchać z sieci.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Serio? wskaż, gdzie takie widziałeś bo to chyba jeden z najbardziej wychwalanych daców w sieci ;]

Zwracam honor :) Moje pytanie było podparte niezbyt dokładną oceną, postawioną w pośpiechu i niedostatkiem wiedzy :/

Artykuł w AUDIO.COM.PL otworzył mi oczy na temat ;)

Dziękuję za ukierunkowanie mnie w kierunku DACa Arcama :) Zagłębiłem się w ofertę tego producenta i znalazłem AIRDAC. Ma możliwość podpięcia do sieci LAN i sterowania z niej. Miał ktoś z tym modelem styczność ???

Tylko że to już nieco wyższy pułap cenowy, ok 1900. Czy w tej cenie nie lepiej zakupić używanego Cambridge magic 6 ?

A jak brzmienie z płyt CD, jak duża jest różnica między Philipsem 9600 samym i tym z podpiętym do DAC. Mam podobny dylemat i nie wiem jak duża będzie różnica w dźwięku po podpięciu DACa do tego Philipsa.

Powiem szczerze że jeszcze nie próbowałem podpisać 9600 z Magic 6 jako DAC. Narazie mogę powiedzieć że Cambridge w moim odczuciu zdecydowanie ma lepszą scenę stereo, łagodniejszą górę i ewidentnie ładniejszy środek pasma. Bas wydaje mi się porównywalny.

Powiem szczerze że jeszcze nie próbowałem podpisać 9600 z Magic 6 jako DAC. Narazie mogę powiedzieć że Cambridge w moim odczuciu zdecydowanie ma lepszą scenę stereo, łagodniejszą górę i ewidentnie ładniejszy środek pasma. Bas wydaje mi się porównywalny.

Jeżeli miałbyś ochotę zrobić takie porównanie to byłbym wdzięczny. Philips pracuje na razie u mnie jako odtwarzacz CD i zastanawiam się czy go zmienić czy tylko podpiąć dobry DAC

Jeżeli miałbyś ochotę zrobić takie porównanie to byłbym wdzięczny. Philips pracuje na razie u mnie jako odtwarzacz CD i zastanawiam się czy go zmienić czy tylko podpiąć dobry DAC

Dzisiaj w nocy zrobiłem na spokojnie porównanie, że względu na późną porę użyłem sluchawek Sennheiser 380 pro. Według mojego odbioru muzyki zdecydowanie lepiej wypada Magic jako DAC. Philips podpięty solo do wzmacniacza gra mało szczegółowo, brak mu dynamiki. Scena stereo wyraźnie gorsza. Ciężko mi do końca ocenić bas, ale tutaj Philips wydaje się grać chyba bardziej miękko z większą masą. Ale jeśli chodzi o jego jakość to jednak bardziej podoba mi się jednak Magic.

Natomiast Philips z Azurem w roli DACa .... mam wrażenie że gra to w tym zestawieniu najlepiej, może dlatego że nie sprawdzałem jak gra Magic z portu USB. A podobno z USB gra najlepiej :P

Ogólnie nie zmieniał bym źródła z Philipsa gdyby nie fakt że nie można nim sterować przez sieć LAN i problem z bardzo wolnym wczytywaniem listy danych z dużych dysków po USB. A ciągłe włączanie TV aby z serwera muzyki posłuchać bardzo mnie irytowało :)

Było by dobrze mieć możliwość porównania Philipsa z DAC bo jak wiadomo każdy jednak inaczej odbiera przekaz muzyki :) Osobiście jestem bardzo zadowolony i polecam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.