Skocz do zawartości
IGNORED

GigaWatt PC-2 EVO a może inny kondycjoner?

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Koledzy

Wczoraj, dzięki uprzejmości RMS Białystok, wypożyczyłem do domu GigaWatt PC-2 EVO z kablem LC-2 MK3. Mocno się zdenerwowałem, ponieważ wniósł bardzo dużą poprawę muzyki do mojego zestawu a cena jest niebagatelna.

I teraz pytanie: czy szukać używanego, czy szukać tańszego i jakiego, który spełni podobną funkcję jak GigaWatt PC-2 EVO? Czy się pogodzić, że trzeba wydać ok 9K?

Znalazłem coś takiego ale nie wiem czy dorówna dla Gigawatt: oehlbach powerstation 909?

Doradzicie?

Oehlbach jest prostszym urządzeniem z inną filozofią konstrukcji. Cztery gniazda są filtrowane tym samym filtrem + cztery niefiltrowane. W Gigawatt gniazda są dedykowane do poszczególnych urządzeń i tak też skonstruowane są obwody RLC. Na inne zakłócenia są wrażliwe obwody cyfrowe a na inne analogowe. Nie bez znaczenia jest tutaj też obciążalność obwodu.

Moim zdaniem Gigawatt jest bardziej zaawansowanym układem.

Jeżeli masz możliwość wypożyczenia oehlbach-a to spróbuj. Wtedy zastanowisz się czy różnica w cenie jest adekwatna do przyrostu jakości.

Nie wiem na ile jesteś technicznie biegły. Ale....

Jeżeli wiesz co to jest prąd i jakie mogą być są konsekwencje grzebania w instalacji elektrycznej itd itp, to możesz zrobić sobie bardzo prosty filtr samemu.

Bierzesz przedłużacz. Najlepiej na dwa gniazda. Do gniazda podłączasz równolegle (jeden koniec do L drugi do N) kondensator foliowy 220nF. Ochronny PE w tym doświadczeniu na razie pomiń. Pamiętaj, że kondensator musi być na napięcie wyższe od 250V AC. Parametry na kondensatorach podawane są na ogół dla DC, czyli to co jest podane na obudowie dzielisz przez 2 (dla uproszczenia).

Jeżeli uznasz, że jest ok, to już jesteś blisko takiego urządzenia jak Shunyata Hydra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

resztę na spokojnie możesz sklecić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.