Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa zestawu opartego na lampie.

ardan

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj przewiduje "oddzielny budżet" lub pokombinuje z tego co posiadam.

Z cd mam hegla i audiolaba,kable głośnikowe tellurium q black ,obecnie podpięte a w szufladzie blue.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Ok 3,5 metra.

Jedna z kolumn stanie pod samonośnymi,niezabudowanymi schodami,do ściany 2 metry

Druga będzie miała zaraz za sobą półki z książkami,za książkami pokoik telewizyjny a pomiędzy kolumnami przejście do wymienionego pok.tel.

SET lub PP to chyba zależy od kolumn,nie wiem?

Myśle,że lepiej szukać nie mając nic.

SET moim zdaniem gra fajniej od PP ale ma wiecej ograniczen.

jak mialbym miec PP to wolalbym kupic dobrego trana - mniej problemow a granie niewiele lepsze.

3,5 m przy zalozeniu ze basreflex bedzie z przodu tomasz calkiem niezly wybor

skrobiesz sam jakies DiY czy raczej 100% brand fabryczny cie interesuje bo zakladam z gory ze z drugiej reki szukasz zabawek

SET moim zdaniem gra fajniej od PP ale ma wiecej ograniczen.

jak mialbym miec PP to wolalbym kupic dobrego trana - mniej problemow a granie niewiele lepsze.

3,5 m przy zalozeniu ze basreflex bedzie z przodu tomasz calkiem niezly wybor

skrobiesz sam jakies DiY czy raczej 100% brand fabryczny cie interesuje bo zakladam z gory ze z drugiej reki szukasz zabawek

Czy jakiś gotowy i zgrany zestaw polecisz?

to kwestia upodoban i ewentualnej rozbudwy lub ewentuatualnej odsprzedazy. faktorow jest wiele. koszt eksploatacji tez ma znaczenie moim zdaniem tym bardziej jak muzyczka leci naokraglo.

bierzesz pod uwage tuby czy tylko zwykle dynamiczne glosniki?

moja rada jest taka

poszukaj czegos na diablach masz okolo 15-18 w SET

taki phast jest ok. albo almarro. duzo jest konstrukcji n 6c33c. przy zaozeniu ze na wejsciu maja barwne i stosunkowo popularne lampy zapewnisz sobie zabawe na dlugo.

z phasta sa uzywki wiec koszta sa smieszne i to ta koncowke racej bym szukal a nie monosy bo odpada zasilajacy. poza tym anniversary to blizniacza konstrukcja do starych monosow i tylko te najnowsze konstrukcje z wiekszymi trafami graja lepiej. z tego na ile sie orientuje ta koncowke mozna przerobic u konstruktora tak zeby mial selektor wejsc wiec odpada pre.

kolumn jest sporo. w sumie wszytsko co ma wiecej niz te przyslowiowe 89 dB i nie schodzi ponizej tych 5-6 ohm. ludzie steruja diablami przedziwne konstrukcjie. harbethy SHL5 graja niezle. proacki te mneijsze bankowo tez. latwosc odsprzedazy. spora ilosc zadowolonych uzytkownikow to mozliowsc wymiany doswiadczen. choc z tego forum wiekoszosc uciekla albo milczy.

geemki lub 211 czy 845 sie bardziej grzeja i poza DIY wykraczaja poza twoj zalozony budzet. pod wieloma wzgledami sa lepsze i z tym nie ma dyskusji ale to przede wszytskim kwestia aplikacji. tez mozna nawet dobra lampe spieprzyc koncertowo. w uzytku codziennym moga sprawiac nie lada problemy.(temperatura) diableg oddaje 1/3 ciepla co GM na ten przyklad.

Na diabełkach znam tylko amplifona wt 40,problem z lampami murowany.

Znam jego mocne i słabe strony.

Prawie kupiłem amplifona,Sprzedawca po 2tyg, się wycofał;pieniądze zwrócił,potem znowu chciał sprzedać-dziwna historia.

Pan Andrzej sprowadzał je z ukrainy.

Znam jeszcze mingdy na EL34 i KT88.

nie lubie lamp KT - to taki lampowy tranzystor

z serii ELto tylko 84. mala moc nawet w push pullu ale to chyba jedyna pentoda ktora bym rozwazal. fajne sa te male lebeniki. na wejsciu jest mila 12ax7. steruje ponoc SHL5! poczytaj w klubach. taki leben i SHL5 t tez jest propozycja godna uwagi moim zdaniem.

jak mialbym miec lampe to tylko SE. pentody mi sie nie podobaja. nie maja tego czegos. triody 300B i 2A3 to jeszcze wiecej ograniczen dla kolumn.

nie znam amplifona wiec sie nie wypowiem.

jak chcesz sie ladowac w lampy to musisz sie liczyc z takimi czy innymi problemami. taki to juz urok. im wiecej lamp w torze tym wiecej problemow.

slyszalem almarro i phasty. moim zdaniem to bardzo fajne i udane konstrukcje. zlaszcza almarro bo to integra i w dodatku SET. musze sie kiedys wybrac do lokalnego dielra i bzposrednio porownac obie te zabaweczki. (almarro i lebena). tu na forum chyba nie ma nikogo kto by je bezposrednio porownywal bo pytalem. a szkoda bo cenowo to podobna polka i obie konstrukcje pochodza z jednego kraju

choc jesli to prawda ze mozna zalozyc w anniversary selektor zrodel i potencjometr to chyba wolabym phasta

nie lubie lamp KT - to taki lampowy tranzystor

z serii ELto tylko 84. mala moc nawet w push pullu ale to chyba jedyna pentoda ktora bym rozwazal. fajne sa te male lebeniki. na wejsciu jest mila 12ax7. steruje ponoc SHL5! poczytaj w klubach. taki leben i SHL5 t tez jest propozycja godna uwagi moim zdaniem.

jak mialbym miec lampe to tylko SE. pentody mi sie nie podobaja. nie maja tego czegos. triody 300B i 2A3 to jeszcze wiecej ograniczen dla kolumn.

nie znam amplifona wiec sie nie wypowiem.

jak chcesz sie ladowac w lampy to musisz sie liczyc z takimi czy innymi problemami. taki to juz urok. im wiecej lamp w torze tym wiecej problemow.

slyszalem almarro i phasty. moim zdaniem to bardzo fajne i udane konstrukcje. zlaszcza almarro bo to integra i w dodatku SET. musze sie kiedys wybrac do lokalnego dielra i bzposrednio porownac obie te zabaweczki. tu na forum chyba nie ma nikogo kto by je bezposrednio porownywal bo pytalem. a szkoda bo cenowo to podobna polka i obie konstrukcje pochodza z jednego kraju

choc jesli to prawda ze mozna zalozyc w anniversary selektor zrodel i potencjometr to chyba wolabym phasta

Na phaście gra Therion chyba z hyperionami.

Oczywiście phast to ukraiński sprzęt o almarro nie słyszałem.

Gdzie można posłuchać i ew. kupić phasta i almarro?

Ten zestaw herbatnikow i lebena chodzi mi jakiś czas po głowie,ale nie sądziłem,że takie maleństwo napędzi tak duże kolumny.

Braki w dynamice mi nie będą przeszkadzaly.

Od shl5 wolę chyba m30.1,chociaż porównywałem je bardzo krótko.

Masz całkowitą rację z tymi KT,tzn mam takie same odczucia.Moje hegle są bardziej "lampowe".

Mateuszek dzięki za cenne wskazówki

nie wiem kto ma dystrybucje almarro w polsce. to maly samuraj jak leben. ale ma wiekszy wygar niz 15w z PP lebena . bedzie to tez inne granie pod kazdym wzgledem. wiem ze kosztuja podobnie jako nowe wiec zakladam ze uzywki tez sa w podobnej cenie. o ile trafisz bo o ile lebeny sie pojawiaja z drugiej reki tak almarro nie widzielm w polsce. w niemczech i w skandynawii tak - byly uzywki.

uzywane phasty sa na allegro i to czesto ludzie nie wiedza z czym maja do czynienia bo zabawa z lampa wymaga troche czasu i pokory wiec mozna trafic nawet wersje z lepszymi kondami gniazdami i odrutowaniem w srodku za na prawde smieszne kwoty. najlepei podjechac do kogos kto ma phasty i polsuchac bo nie ma dystrybujcji w polsce. kupuje sie od producenta bezposrednio. wiem ze phast ma jeszcze w ofercie taka mala fajna integre ktora wpasuje sie w towazystwo almarro i lebena. cenowo bedzie tansza (ale nie wiem napweno - trzeba by sie z konstruktorem skontaktowac)

jest na triodach 6s19p w PP. i sterujace to tez 12ax7 wiec powinno to zagrac ladniej niz leben. a 6s19p sa tanie jak barszcz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem Almarro SET z 6C33C - dystrybutor się wycofał ze sprzedaży tej firmy. Czyli w Polsce z nowym i na gwarancji... klops. Wydaje mi się, że jego cena u producenta ostatnio mocno skoczyła. W mojej ocenie na skrajach pasma można sporo lepiej zagrać. Chyba, że ma się jakieś regulacje i wpłynie na równowagę, to jest tam dynamit energii. Do rocka świetny wzmacniacz, do innych gatunków szukałbym czegoś innego.

Używka powinna kosztować w Polsce 3,5 - 4 tys zł. Plus trzeba dokupić miernik za szalone 20 zł :-)

Szerokopasmówka wg gotowego projektu z Sonido plus skrupulatnie dobrany wzmacniacz lampowy pozwoli zagrać hi-endowo przy niewielkim wydatku. Rodzaj wzmacniacza nie do wytypowania, bo tam nie ma zwrotnicy i parka driver-amp muszą się w sobie zakochać. Tylko sprawdzenie to weryfikuje. A gra tak, że podczas słuchania muzyki tylko jedno się mówi: on/ona śpiewa jakby tu był/była.

Przeczytaj test Hegla w "Audio" 5/2005. Brak mu gęstości i temperatury, do tego mała swoboda dynamiczna. Almarro jest przeciwnością, ale też do klasyki granie w deseń Hegla może się sprawdzić. Co innego naturalne instrumenty i co innego syntezatory oraz elektryczne gitary, które są instrumentemi rozpatrywanymi razem z ich wzmacniaczami na przesterach. Aż dziwne, że nie widzisz różnicy, a przecież wystarczy włączyć Depeche Mode i po nim "Cztery Pory Roku", żeby było wiadomo w czym rzecz :-)

mysle ze nie mozna porownywac hegla do almarro

tym bardziej jak masz dobrane do nich kolumny

jesli uwazasz ze granie z tranzystora lepiej pasuje do klasyki niz z SETA to gratuluje

chyba nie slyszales diabla

MOIM zdaniem dobrze zaaplikowany diabel zamiecie takiego hegla. w sumie wiekszosc hegli jak i innych tranzystorow w realnych cenach. duze trany beda miec lepsza kontrole basu i na tym sie konczy ich wyzszosc. w klasyce owszem wydajnosc pradowa jest wazna ale nie najwazniejsza. poza tym o jakiej wydajnosci mozna mowic w heglu?

ale mozesz sobie tak uwazac co chcesz - mnie nic do tego a klucic sie z toba o to nie zamierzam

Nie napisałem NIC o jakości Hegla, napisałem JEDYNIE o charakterze. Przeciwieństwem Almarro jest Hegel. Mogę zestawić dziesiątki innych par, jeśli to zlikwiduje "kłótnię". "Diabeł" jest mało analityczny i tego nie zmienisz. Kreśli muzykę na grubo, ale nie wnika w każdą nutę. Zmienia swoje granie w zależności, jaki prąd sterujący mu zapodasz. Te wzmacniacze, które miałem miały rozstrzał zaleceń producenta od 180 do 250 (jakichś jednostek). Popatrz na wykres tej lampy i wtedy dowiesz się, jaki jest jej optymalny punkt pracy. Producenci kombinują, żeby zagrała lepiej - kosztem żywotności lub zniekształceń. Ale w sumie co się dziwić, wymyślona do elektroniki w samolotach znalazła swoje miejsce w audio :-)

Nie napisałem NIC o jakości Hegla, napisałem JEDYNIE o charakterze. Przeciwieństwem Almarro jest Hegel. Mogę zestawić dziesiątki innych par, jeśli to zlikwiduje "kłótnię". "Diabeł" jest mało analityczny i tego nie zmienisz. Kreśli muzykę na grubo, ale nie wnika w każdą nutę. Zmienia swoje granie w zależności, jaki prąd sterujący mu zapodasz. Te wzmacniacze, które miałem miały rozstrzał zaleceń producenta od 180 do 250 (jakichś jednostek). Popatrz na wykres tej lampy i wtedy dowiesz się, jaki jest jej optymalny punkt pracy. Producenci kombinują, żeby zagrała lepiej - kosztem żywotności lub zniekształceń. Ale w sumie co się dziwić, wymyślona do elektroniki w samolotach znalazła swoje miejsce w audio :-)

Jakie masz zdanie na temat wzmacniaczy jag-elektronics,Feliks Audio warto się zainteresować?

"Diabeł" jest mało analityczny

wiesz co.

nawet nie chce mi sie komentowac takich sformulowac. mysle ze nie slychaes nigdy dobrze zapodanych diablekow. nawet najlepsza konckowke i wzmacniacz mozna zamulic innym elementem toru wiec zakladam ze po prostu miales pecha. moze kiedys zmienisz zdanie czego ci szczerze zycze

polecm ci pofatygowac sie do kogos kto ma dobrze zebrany system z 6c33c w roli glownej.

nie ma to nic do rzeczy skad ta lampa sie wziela i jakie ma punkty pracy. albo ktos jej umie uzyc w swojej konstrukcji albo nie. kazda lampa ma swoje plusy i miniusy. nie ma idealow. diabelek ma tez swoje slabe strony ale braku rozdzileczosci albo mikrodynamiki zarzucic mu akurat nie mozna. poczynajac od BATa REXa na phastach konczac

z mojej strony EOT bo dalsza dyskusja na ten temat jest bez sensu

mateuszek, podaj wzmacniacz na 6C33C i konfigurację, którą uważasz za wzorcową.

Idę o zakład, że konkret od Ciebie się nie pojawi.

Phast... żarty jakieś. Po prostu nie polecam. Te wymienione wyżej polskie także wg mnie nie są warte (największej) uwagi. Niestety, ale naprawdę dobre lampowce zdarzają się rzadziej, niż udany tranzystor. Skoro dobrze grający tranzystor jest trudno kupić, to lampowca tym bardziej. Chyba, że ktoś wychodzi z założenia, że najwyżej potem zrobi upgrade lepszymi lampami. Ale już pisałem, co o takim podejściu myślę.

Diabły dają niezła moc w konfiguracji SET i ustępują słabszym mocowo typom lamp. Powiem więcej - nawet KT88 są lepsze na górze od 6C33C. Takie są moje doświadczenia, gdzie mi nic nie zamula, bo nie mam w kolumnie degradującej zwrotnicy :-)

Powiem więcej - nawet KT88 są lepsze na górze od 6C33C.

powiedzialem ze klucic sie z toba nie bede bo nie ma sensu. po prostu nie wiesz o czym piszesz. ale spokojnie - wszystko przed toba.

przykladow jest mnostwo od almarro zaczynajac przez phasta, wszystkie BATy a na lammie ML 2.1 konczac. zakladam ze wystarczy. BAT co prawda nie jest SET ale poprawnie zebrany potrafi zagrac.

oczywiscie wszytskich sluchales i wszytskie graja do dupy a gore maja fatalna. :-))) a najgorzej oczywiscie graja OTLele. prawda?

zeby uslyszec lampy nos to trzeba miec niezly tor audio a nie jakeis wynalazki i myslec sobie mozesz co tam chcesz. mnie nic do tego. ale nie formulowalbym na twoim miejscu tak kategorycznych stwierdzen bo robisz z siebie posmiewisko

tylko tyle i az tyle.

Wymieniasz nazwy na podstawie gazetek. Np. BAT nawet w powszechnej opinii jest po zmulonej stronie. Ponadto nie podałeś pełnego toru, w którym te objawienia na 6C33C słyszałeś. Moją wiarygodność podkreśla to, że ja mam w systemie wzmacniacz z diabełkami. Każdy wzmacniacz mogę ograniczyć do przenoszenia dowolnego pasma i po prostu sprawdzić, czy to jest jego żywioł.

Almarro A318B sprzedałem, bo przegrał w konfrontacji - był gorszy nawet od kilku tranzystorów w swojej cenie. A ty podajesz go za przykład możliwości omawianej lampy. Na swoje 6 tysięcy grał bardzo dobrze. Nawet na dwa razy tyle. Ale to... tyle.

Wymieniasz nazwy na podstawie gazetek

bzdura

widzisz , ja raczej wiem co pisze a gazetki juz od dawna nie robia na mnie wrazenia

jak sie ktos chce nimi sugerowac to zycze powodzenia

Już widzę, ty masz Phasta. Lampa i ScanSpeak DIY - rzeczywiście to może grać tak, jak nigdzie...

Zazwyczaj DIY bije wszelkie rekordy - już mnie to forum tego nauczyło :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.