Skocz do zawartości
IGNORED

CD z Stable Platter Mechanism

Arek0402

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zmieniarkę Pioneer PD-M60 która ma już około 30 lat a mimo tego nigdy nie była naprawiana i jest sprawna w 100% nie ma najmniejszych problemów z odtwarzaniem płyt więc mam zaufanie do starych CD Player marki Pioneer ;) Chciałbym jednak kupić sobie używany odtwarzacz jedno płytowy z legendarnym napędem "Stable Platter Mechanism" nie wiem tylko w który model najlepiej zainwestować :( Modele z najwyższej półki odpadają, waham się pomiędzy modelami z serii 500/600 i 700

https://www.audiostereo.pl/topic/119895-cd-z-stable-platter-mechanism/

Mam PD-S701 rewelacja ! Mam też Audiolaba CD8200 klocek za 4.500 zł i jest od tego Pioneera na prawdę nie wiele lepszy. Polecam PD-S701 w dobrym stanie mozna go wyhaczyc za jakieś 400 max 500 zł.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dobre modele Pioneer serii PD-S to : 603, 701, 707, 902, 904.

Nie ma czegoś takiego jak 902. Ani 903. Dobre modele to 9700 i 901. Znacząco lepsze od niższych ale także nowszych serii z PD-S06 włącznie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ok. dzięki ;) A modele 3 cyfrowe były produkowane do którego roku ?

Zaczęło się od serii x01 w 1992 przy czym 901 w wersji amerykańskiej (PD 65 Elite) był robiony do 2001 roku. W II połowie lat 90-tych był robiony 707 jako model niższy od słabego 06. W ogóle 06 to budżetówka w porównaniu do innych modeli dwucyfrowych. Nie ma już własnego przetwornika tylko PCM 1702 (choć to wcale nie jest źle - jego aplikacja jest fatalna). Kosztował 2200 PLN. Dla przykładu PD-95 był do sprowadzenia za ponad 10 tyś PLN.

• 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Właśnie dotarł do mnie PD-S604 i mam pytania dotyczące jego obsługi ;)

Zacznijmy od przycisków:

Hi-Lite Scan ?

PGM ?

Peak Search ?

Edit *Compu **AUTO ?

Resztę raczej znam ;)

Skan to zdaje się 10s każdego nagrania. PGM - programowanie utworów. Peak Search - najgłośniejszy fragment na płycie. Edit - Compu/Auto - dobór czasu trwania nagrania pod długość taśmy: albo normalnie albo z maksymalnym wykorzystaniem czasu choć nie po kolei.

Tyle pamiętam. Jak coś pop... to sorry.

Właśnie dotarł do mnie PD-S604 i mam pytania dotyczące jego obsługi ;)

Zacznijmy od przycisków:

Hi-Lite Scan ?

PGM ?

Peak Search ?

Edit *Compu **AUTO ?

Resztę raczej znam ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie

Ukryta Zawartość

Dokładając 100zł byś miał PD 8700 . Odtwarzacz dużo lepszy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładając 100zł byś miał PD 8700 . Odtwarzacz dużo lepszy .

No tak ale ja się napaliłem na kolor szampański :P

Jestem jeszcze ciekaw w jakich latach produkcja została przeniesiona do UK ? Bo mój A-403R jest z lat 90' i jest produkcji Japońskiej a mój PD-S604 z Wielkiej Brytanii i jest już plastikowy :P w odróżnieniu od mojego A-403R który ma front z aluminium

Mam jeszcze jedno małe pytanko ;) Czy da się odczytać z numeru seryjnego rok produkcji ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Większość odtwarzaczy Pioneera ma datę produkcji na tylnim panelu (tych wyższych na pewno ale tych niższych pewnie też). Pomiędzy 1996 a 1997. Potem był 605. To wszystko są modele słabe - starsze są dużo lepsze. Po 604 miałem 8700 a potem 9300 (PD-71). 904 dzieli przepaść jakościowa od 901.

No tak ale ja się napaliłem na kolor szampański :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.