Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy wzmacnaczy-jak ?

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z Was wie jak uzyskać taki efekt jak na fotce poniżej?

Na już instniejącą obudowę chcę zrobić taką płytę z lustrzanym odbiciem. Jakiego materiału trzeba użyć żeby uzyskać taki efekt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>titan

Najprostszym rozwiązaniem jest zakup blachy z dodatkiem chromu lub chromu i niklu (ciekawostka: jeśli będzie odpowiednia ilość chromu i niklu, to będziemy mieli do czynienia ze stalą austenityczną, a ta jest paramagnetykiem).

W handlu dostępne są blachy oklejone folią (z jednej lub dwóch stron), jeśli folia jest nie zarysowana, to jest duże prawdopodobieństwo, że powierzchnia po zerwaniu jej, będzie gładka, bez zarysowań i błyszcząca - lustrzana.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Chcialbym zacytowac "Jar polecał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zgdazam się ale trzeba pamiętać że błogosławieni cierpliwi;-)

Obudowa do GC w monoblokach - 60zł/szt"

i zapytac czy bylyby chetne osoby na zamowienie takich skrzynek ? mysle ze jesli zebraloby sie wiecej chetnych to obudowy bylyby szybciej zrobione. Jednak chcialbym zmienic troche wymiary aby obudowa byla raczej uniwersalna do wzmakow z tranami przykladowo o wymiarach 44cm 10cm 28cm (SZ W G). Bylby ktos chetny jeszcze ?

post-14539-100006450 1198064467_thumb.jpg

post-14539-100006451 1198064467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

kliknij zeby Ci pokazalo wszystkie strony tego watku i w polowie szukaj. to nie moje obudowy, ja sam jestem chetny na nie tylko ze jedna z otworami dla preampa (selektor i wyjscia) i druga dla koncowek mocy..

najlepiej jakby sie ustalilo jeden wymiar obudowy i 2wersje tylow(dla monoblokow i wersji ktora bym sam chcial- preamp i koncowka)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

"Wymiary obudowy 200x90x300 mm (SxWxG)

Front Al, reszta blacha.

Obudowa robiona na specjalne zamówienie. Przy zamówieniu tego typu, za takie pieniądze nie ma się co oszukiwać że zostaniemy potraktowani jak specjalni klienci - jak by nie było to z DIYersów oni się nie utrzymają;-)

Czekałem długo - ale to rzekomo dlatego że trza było program napisać. Rzeczywiście jak po jakimś czasie odezwali się w środę żeby ustalić szczegóły to w piątek obudowy były już u mnie.

Po odebraniu obudów rozmawiałem z Szefem Juniorem i twierdził że teraz to już jest pikuś mają program i w tydzień czasu to się wyrobią bez problemu jak ktoś będzie chciał mieć takie same.

Aha, dwie uwagi konstrukcyjne:

1. W obudowie jako jedyny otwór istnieje otwór pod gniazdo IEC z włącznikiem i bezpiecznikiem, 30x60mm

2. Na skutek małego niedopatrzenia;-) z mojej strony wygląda to tak:

- płyta spodnia, montażowa

- front

- reszta

Co oczywiście powoduje małe komplikacje związane z lutowaniem gniazd;-)

Wykonanie, co poświadczy rekin, znacznie porządniejsze niż armel, ogólnie bez zarzutu, za taką cenę perfekcyjne.

"

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

chyba ze ktos ma dojscie to takich obudow za dobre pieniadze:

Ukryta Zawartość

post-14539-100006428 1198082454_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

nie wiem czy nadaje sie to do audio ale kto wie i robia na zamowienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Pytanie odnośnie zdjęć poniżej. Jak uzyskano taki kolor przednich panelów? Na farbę proszkową mi to nie wygląda, ale może się mylę..?

Ukryta Zawartość

post-5682-100002909 1200760143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam,

Właśnie jestem na etapie realizacji obudowy pod wzmacniacz niemal według tego co pokazywał dolphin123. Wstępnie rysunek złożeniowy takiego czegoś wygląda jak poniżej. Oddałem projekt do wyceny. Za ścianki i płaskowniki (płaskowniki bez otworów) wstęþnie określili 400 zł. Czekam jeszcze jak będzie wyglądała cena razem z wszystkimi detalami. Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę zorientować się ile będzie kosztować produkcja większej ilości.

Ukryta Zawartość

post-4109-100000214 1215189931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

No to kolejne elementy obudów. Wcześniej w tym wątku pokazałem blachy obudowy Panterki. Teraz udało się nareszcie (po zmianie koncepcji) zrobić do nich chassis. Mam nadzieję, że po skręceniu wszystkiego w całość nasz forumowy kolega pokaże fotki :).

No i jeszcze jedna fotka obudowy wzmacniacza samochodowego - też w fazie wstępnej.

Ukryta Zawartość

post-4633-100001788 1245775515_thumb.jpg

post-4633-100001789 1245775515_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie elementy gięte z 2mm aluminium PA38. Nawet duże elementy mają wystarczającą sztywność. Wyżej pokazane chcssis będą umieszczone w obudowie zewnętrznej z 4mm aluminium.

No i teraz coś mojego. 3 x chassis do lampowego preampu, lampowego preampu gramofonowego i oddzielnego lampowego zasilacza. Chassis jest uniwersalne - przygotowane pod te trzy funkcje. Nazwa robocza: UniChassis ;). Wszystko dla obniżenia kosztów. Z zewnątrz obudowy będą się różnić.

Także tu mamy 2mm aluminium PA38. Dalsza obróbka to szlifowanie powierzchni i anodowanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te moje wyszły ok 100 za szt. Te górne po kolei ok 150, 115 i 65. Ceny brutto obejmują materiał, cięcie laserem i gięcie elementów. Dodatkowo będzie to trzeba jeszcze wyszlifować, anodować lub pomalować. To są elementy wewnętrzne więc nie jest to cena za całą obudowę tylko jej część. Projekt trzeba dostarczyć w formacie CAD lub czytelnym, jednoznacznym szkicu. Jednak wtedy doliczają jeszcze za rysunek.

A mógłbyś podesłać taki "jednoznaczny projekt" do wglądu? Mój mały SE na 2xEL84 i ECC83 już sobie ładnie gra na desce (o wiele lepiej niż myślałem:-D):-) Niedługo dostanie selektor i opóźniacz i wypadało by go wsadzić w jakąś małą o budowę:-)

Minimalny promień wewnętrzny przy 2mm aluminium to teoretycznie 1mm - w rzeczywistości taki im nie wychodzi dlatego najlepiej przyjmować minimum 1,5mm a najlepiej 2mm. Pliki Solidworks można jak najbardziej załączyć.

Co do jednoznaczności rysunku - po prostu musi być zgodny z ogólnymi zasadami rysunku technicznego.

Gięli giętarką, ale jaka to była to Ci nie powiem bo jej na oczy nie widziałem. Może następnym razem jak tam pojadę to obejrzę sobie proces gięcia.

Jak na razie możecie sobie pooglądać wypalanie :). To filmik na dole strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.