Skocz do zawartości
IGNORED

Zaburzony balans stereo?

Pegieton

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam taki problem.

Na lewej ścianie pokoju mam szafę ok. 60cm szerokości. Z tyłu jest dostawiona do tylnej ściany, a z przodu brakuje jakieś 120cm, więc jest taka jakby wnęka 60x120cm.

Podejrzewam, że to właśnie jest źródłem problemu - po ustawieniu głośników sprawdzam balans stereo za pomocą dźwięku 800Hz i wszystko jest elegancko. Jednak przy normalnym utworze niektóre częstotliwości słychać wyraźnie z lewej strony, szczególnie klik stopy, wokal. Ogólnie jest takie wrażenie, jakby lewa strona głośniej grała. Zmiana ustawienia głośników cośtam daje, ale minimalnie bardzo.

Bass reflex jest z tyłu, zatkany tym materiałem, w którym były kolumny, ale nie całkowicie, tylko tak z wyczuciem, aby zredukować bas, ale nie odciąc całkowicie.

Coś mogę z tym zrobić? Postawić coś pochłaniającego w tej lewej wnęce, czy coś?

https://www.audiostereo.pl/topic/120280-zaburzony-balans-stereo/

Jeśli szafa ma ostre krawędzie czasem wystarczy zneutralizować nakładką np. z misia

róg mebla znajdujący się bliżej lewej kolumny. U mnie zadziałało.

Nie musi być nawet na całej wysokości szafy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej, mam taki problem.

Na lewej ścianie pokoju mam szafę ok. 60cm szerokości. Z tyłu jest dostawiona do tylnej ściany, a z przodu brakuje jakieś 120cm, więc jest taka jakby wnęka 60x120cm.

Podejrzewam, że to właśnie jest źródłem problemu - po ustawieniu głośników sprawdzam balans stereo za pomocą dźwięku 800Hz i wszystko jest elegancko. Jednak przy normalnym utworze niektóre częstotliwości słychać wyraźnie z lewej strony, szczególnie klik stopy, wokal. Ogólnie jest takie wrażenie, jakby lewa strona głośniej grała. Zmiana ustawienia głośników cośtam daje, ale minimalnie bardzo.

Bass reflex jest z tyłu, zatkany tym materiałem, w którym były kolumny, ale nie całkowicie, tylko tak z wyczuciem, aby zredukować bas, ale nie odciąc całkowicie.

Coś mogę z tym zrobić? Postawić coś pochłaniającego w tej lewej wnęce, czy coś?

Proponuję koledze zapytać w zakładce Akustyka i wrzucić do postu plan pokoju-na pewno da się coś zaradzić.

Dzięki, przenoszę się w takim razie do "akustyki" :)

audioburak - widać nie to jest problemem, bo na skraju tej szafy mam drzwi i jak je otwieram to wtedy tego rogu nie ma wcale, a kłopot nie znika.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.