Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

To kwestia zasilacza jeśli jest slaby to wyłączenie napiecia na porty daje korzyść. Ja u siebie mam nadmiar mocy. Zresztą moode automatycznie dostosowuje napięcie jak nie wykrywa żadnego urządzenia USB. 

to nie kwestia braku mocy (tej nie brakuje) tylko kwestia zmniejszenia zakłóceń. Większy (niepotrzebny) prąd na USB to większe sianie. Mam system który doskonale pokazuje każdy drobiazg.

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

To już teraz sobie nie porozmawiamy rezygnacji z kabla pomiędzy streamer a DAC,i przejście na WIFI to straszna degradacja dźwięku.

O czym Ty piszesz? Dac ze streamerem łącze kablem HDMI (I2S). Malina łączaca się po WIFI gra dużo lepiej, niż połączona kablem sieciowym RJ45 ze switchem z liniowym zasilaniem. Jak połącze wprost do routera po kablu to jest wręcz olbrzymia degradacja jakości. Po WiFI gra mi najlepiej. Czarne tło, olbrzymia dynamika. Tak samo mam z Volumio Primo. Różnica jest taka że głuchy by to usłyszał.

25 minut temu, Ghotti napisał:

Szkoda że roon core nie można na tym postawić

Idea Ro0n czy np. LMS polega na tym żeby odciążyć endpoint z niepotrzebnych operacji, które zakłócają (praca procesora). Stąd przetwarzanie na serwerze i wysyłanie jak najmniejszej ilości informacji do endpointa/playera.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam system który doskonale pokazuje każdy drobiazg.

Ja również . Więc nie wiem o czym mówisz, masz za słaby zasilacz jak to co co mówisz ma taki wpływ na dźwięk. A zwłaszcza trafo.

Dac ze streamerem łącze kablem HDMI (I2

To bardzo dobrze, źle wnioski wyciągnąłem jak mówiłeś o WiFi. 

Jak połącze wprost do routera po kablu to jest wręcz olbrzymia degradacja jakości

A jaki kabelek używasz sieciowy RJ45?

Jeszcze coś dodam ja mam pliki z muzyką podpiete bezpośrednio pod malinę dysk nvme.  Nie ma lepszej opcji odległość od maliny to około 3cm. W ten sposób wpływ sieci dla mnie jest zerowy.

Tak samo mam z Volumio

Nie używam volumio,  moode gra mi lepiej.

Edytowane przez Mariusz03
8 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ja również . Więc nie wiem o czym mówisz, masz za słaby zasilacz jak to co co mówisz ma taki wpływ na dźwięk. A zwłaszcza trafo.

Ten zasilacz (PD Creative) daje radę z większym obciążeniem. A ja mam samą maline z nakładką. Daje też najlepszą jakość dźwięku z wszystkich które testowałem. Ale też doskonale słychać różnice, nawet w takich ustawieniach. Czy to plus czy minus, można dywagować 😉

10 minut temu, Mariusz03 napisał:

Nie używam volumio,  moode gra mi lepiej.

Do maliny używam Volumio (na moje ucho gra mi najlepiej), ale Volumio Primo to gotowy streamer od nich (zresztą bardzo dobry).

11 minut temu, Mariusz03 napisał:

A jaki kabelek używasz sieciowy RJ45?

Zwykły Cat5e, ale nie zauważyłem poprawy z innymi... polecam sprawdzić kiedyś WiFI bo dla mnie to było mega zaskoczenie jak zagrało mi za pierwszym razem.

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zwykły Cat5e, ale nie zauważyłem poprawy z innymi... polecam sprawdzić kiedyś WiFI bo dla mnie to było mega zaskoczenie jak zagrało mi za pierwszym razem.

Sprawdzę z ciekawości ale i tak zagra to gorzej po NAS jak z dyskiem bezpośrednio podpiętym do maliny po szynie PCIe. 

Polecam,  zaoszczędzisz dużo na samej sieci i zasilaczu do rutera.

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ten zasilacz (PD Creative) daje radę z większym obciążeniem. A ja mam samą maline z nakładką. Daje też najlepszą jakość dźwięku z wszystkich które testowałem

Jeśli czujesz się na siłach to złóż sobie na dobrych podzespołach pasywnych zasilacz oparty o tranzystory.  Nie będziesz zawiedzionymi. 

9 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście śmiga dużo lepiej niż dysk z USB lub po sieci NAS

Też mam nvmee.System i pliki na dysku.Śmiga to fajnie.

11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ten zasilacz (PD Creative)

Mam prośbę do Ciebie jeśli to nie problem,  mógłbyś odkręcisz obudowe górna i wrzucić kilka fotek , zwłasza regulatora i tranzystora, tak aby można było zobaczyć co tam siedzi. Na internecie są skąpe foty. Jestem ciekawy na czym śmiga ten zachwalany przez Ciebie zasilacz liniowy. Mam znajomego który nie lutuje i szuka lepszego rozwiązania. Może PD Creative będzie dobrą alternatywą. 

37 minut temu, Mariusz03 napisał:

Mam znajomego który nie lutuje i szuka lepszego rozwiązania. Może PD Creative będzie dobrą alternatywą. 

Przepraszam ale nie pomogę. Nie chce go rozbierać. Warto porozmawiać w tym temacie z Pawłem z PD. Chętnie rozmawia o swoim produkcie. Ja pamiętam mój pierwszy telefon, powiedział że nie ma nic przeciwko zwrotowi do 14 dni i się nie obraża jak ktoś zwróci 🙂  szczególnie że prawie nikt nie oddaje... i faktycznie każdy z moich znajomych który kupił go zostawił. Ja miałem kilka chińczyków, Muzga, Tomanka, LHY, jakiś taki wycmokany audiofilski którego nazwy nie pamiętam (za 2k używka) i najbardziej mi się podoba PD. Dobry też jest Muzg, ale gra jaśniej i szybciej co mi nie pasuje za bardzo do systemu.

PD gra dość ciemno - dociąża i wypełnia, ale nie zamula, przynajmniej u mnie

Edytowane przez marcinmarcin

Mam pd po południu mogę wrzucić foty dawno po gwarancji 

Muzg Tomanek pd to ten ostatni jest chyba najbardziej chwalony ogólnie 

1 godzinę temu, Ghotti napisał:

Mam pd po południu mogę wrzucić foty dawno po gwarancji 

Jeśli masz PD Creative to wrzuć foty, bo kota w worku to ciężko polecić znajomemu. 

Sprzedam IanCanada Pi Digi II jak nowy, rewelacyjne brzmienie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Jeśli masz PD Creative to wrzuć foty, bo kota w worku to ciężko polecić znajomemu. 

Pd

Ukryta Zawartość

IMG_8067.jpeg

IMG_8066.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Jeśli masz PD Creative to wrzuć foty

Widzę nielubiany przez Ciebie mostek i regulatory 🙂. i Samwha. Topowo to nie wygląda, ale z tego co ludzie piszą chyba jest w tym jakaś synergia.

25 minut temu, Ghotti napisał:

Pd

Nie wiem czy dasz radę zobaczyć, zrobić fotę makro co to za półprzewodniki?

@Ghotti pokaz co na tych radiator kach siedzi. Nie widać. Albo napisz.

Ale i tak dziękuję są lepsze niż w necie. 

14 minut temu, Wito76 napisał:

Topowo to nie wygląda,

Dokładnie 

1 minutę temu, Ghotti napisał:

Już skręciłem

Szkoda

Zaznaczcie co chcecie dokładnie to zobaczę może jutro bo właśnie zrobiłem sobie drinka i odpaliłem muzykę 😂

15 godzin temu, RCD napisał:

Sprzedam IanCanada Pi Digi II jak nowy, rewelacyjne brzmienie. 

Ukryta Zawartość

Chińska malina sprzedana, ian na sprzedaż, co teraz? 😉

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, krolewicz napisał:

Chińska malina sprzedana, ian na sprzedaż, co teraz? 😉

Jak wystawie na sprzedaż to się dowiecie 😂

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

A mam pytanie, tą nakladke IanCanada i malinę do jakich zasilaczy miałeś podpięte?

Różne, ostatecznie TeraDak 5V 3A, gra to bardzo analogowo, nie słyszałem lepszej nakładki na rpi

Z tych bdb miałem DigioneSignature 

28 minut temu, Mariusz03 napisał:

Teraz wiem dlaczego sprzedajesz nakładkę, dzięki 

Oczywiście miałeś ten zasilacz i porównywałeś do innych 😉

Wypożyczę PD Creative dla porównania, chociaż nie spodziewam się że będzie lepszy, np Allo Shanti zmiażdżył 

13 minut temu, RCD napisał:

Oczywiście miałeś ten zasilacz i porównywałeś do innych 😉

Nie miałem, wolę swoje zabawki.

Streamery oprócz ceny różnią się głównie,  a w zasadzie dobrym zasilaniem i zegarami. To wszystko. 

Jeszcze jedno pytanie jak porównywałeś digione signature,  na tym samym zasilaczu do IanCanada. W jakich aspektach była lepsza. 

Edytowane przez Mariusz03
22 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Jeszcze jedno pytanie jak porównywałeś digione signature,  na tym samym zasilaczu do IanCanada. W jakich aspektach była lepsza. 

Ja miałem - ten sam system, te same ustawienia. Jedyna różnica że na digione sig miałem dodatkowego muzga premium 5V na czystą stronę (testowałem też z chińczykiem na brudną i PD na czystą ale wtedy znowu był zmulony dzwięk), a na Ian canada gra mi sam PD. Przepaść na korzyśc Ian Canada. Ale nawet nie przestrzenią czy detalami (digione signature gra bardzo detalicznie) ale barwą, wybrzmieniami, pięknymi wokalami i fakturowaniem basu - tu chyba największa różnica do wszystkich innych transportów - Ian canada niesamowicie go różnicuje. Każdy kawałek to inny bas. A przy tym jest ciepło, analogowo i bardzo naturalnie. Dla mnie to pierwszy tranport w którym nic nie przeszkadza tak naprawdę.

20 minut temu, Mariusz03 napisał:

Nie miałem, wolę swoje zabawki.

Streamery oprócz ceny różnią się głównie,  a w zasadzie dobrym zasilaniem i zegarami. To wszystko. 

Na tym samym,  największa przewaga jest w wybrzmieniach i basie, ian ciągnie dźwieki znacznie dłużej w eterze 

Ukryta Zawartość

Jak rozumiem @marcinmarcin i @RCD takie coś macie, tak? Marcin z tego co pamiętam ma inne zegary niż te stockowe FemtoMCK. Wystarczy ta nakładka +malina i nic więcej, tak? Zasilanie 5V czy 3,3, bo widzę na złączu napis 3,3V ?

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Wito76 napisał:

Ukryta Zawartość

Jak rozumiem @marcinmarcin i @RCD takie coś macie, tak? Marcin z tego co pamiętam ma inne zegary niż te stockowe FemtoMCK. Wystarczy ta nakładka +malina i nic więcej, tak? Zasilanie 5V czy 3,3, bo widzę na złączu napis 3,3V ?

Ja mam  pi digi II kupione u producent z tymi zegarami złotymi, Marcin ma chyba zegary Accusilicon, miałem zegary Accusilicon w DDC są mniejsze, wystarczy 5V, 3,3v jest do oddzielnego zasilenia nakładki i mam w planach to zrobić, chyba nawet jutro dostanę super układ który robi super czyste 3,3v, więc sprawdź czy to działa i ile wnosi

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Wito76 napisał:

Jak rozumiem @marcinmarcin i @RCD takie coś macie, tak? Marcin z tego co pamiętam ma inne zegary niż te stockowe FemtoMCK.

Ja mam pierwsza wersję nakładki,  ale właśnie z tymi zegarami FemtoMCK które są w standardzie 2ej wersji. Dały spory progres, dlatego polecam kupować jak coś 2 wersję. Co do zegarów gdzieś znalazłem że te FemtoMCK są lepsze od Accusilicon.

2 godziny temu, Ghotti napisał:

Tzn? Sam budujesz zasilacze? 

Nie , ale złożyć potrafię. Swoje sam składałem.  

• Pokaż nowe odpowiedzi