Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

I tak się zastanawiam czy jest sens sprzedawać Ian zaje... dzwięk!
Jest dokładnie 3,3V mierzyłem, można podpiąć zasilacz do 20V max z ta płytką 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie. Widziałem już kiedyś a te płytkę z drugiego linku ma kolega Michał. A i ja mam zasilacz z tej samej, można powiedzieć rodziny i chyba od tego samego sprzedawcy. Z tym że mój na LT3042. Jak już wspominałem niedawno, ten zasilacz był u [mention=75870]k4mil3k[/mention] w PD Creative na pomiarach i dzięki jego uprzejmości wiem, że rzeczywiście świetnie się mierzy, pojedyncze mikrowolty szumów. Ale... "nie gra". No nie podoba mi się jak jeden czy drugi sprzęt gra z nim w duecie. Niby super czyste zasilanie a czegoś brakuje, jakby kolorów i blasku w muzyce. Ale zrobiłem sobie z niego zasilacz na 12V i dzięki dzisiejszemu pomysłowi K4mil3k chyba będę miał dla niego zastosowanie.
2eed6a14a7770a95f901708bc19126ed.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 28.03.2025 o 19:23, Wito76 napisał:

Tak chwalicie i chwalicie to IanCanada DigiPi II, że nakreciłem się trochę, by może sprzedać Signature. Tylko mam jedną zagwozdkę. Ci co porównywali Signature do Canada słuchali na jakimś zasilaczu (nie mówię, że złym czy coś). Ja natomiast slucham Signature z akumulatorków i moje wnioski są takie, że żaden z dotychczasowych zasilaczy no nie miał startu do akumulatorków. Dla mnie referencyjne zasilanie. I teraz ta zagwozdka. Przechodząc na Canada wystarczy mi jeden zasilacz, bezpośrednio do RPi , prawda? I co oczywiste, przestanę korzystać z aku. Czy nie okaże się wtedy, że Signature w duecie z aku jednak ma przewagę i przejście na Canada byłoby krokiem w tył?

Możesz zegary/nakladke zasilić osobno

W dniu 28.03.2025 o 19:23, Wito76 napisał:

Tak chwalicie i chwalicie to IanCanada DigiPi II, że nakreciłem się trochę, by może sprzedać Signature. Tylko mam jedną zagwozdkę. Ci co porównywali Signature do Canada słuchali na jakimś zasilaczu (nie mówię, że złym czy coś). Ja natomiast slucham Signature z akumulatorków i moje wnioski są takie, że żaden z dotychczasowych zasilaczy no nie miał startu do akumulatorków. Dla mnie referencyjne zasilanie. I teraz ta zagwozdka. Przechodząc na Canada wystarczy mi jeden zasilacz, bezpośrednio do RPi , prawda? I co oczywiste, przestanę korzystać z aku. Czy nie okaże się wtedy, że Signature w duecie z aku jednak ma przewagę i przejście na Canada byłoby krokiem w tył?

Możesz zegary/nakladke zasilić osobno

17 godzin temu, RCD napisał:

I tak się zastanawiam czy jest sens sprzedawać Ian 🙃 zaje... dzwięk!

😄

9 minut temu, RCD napisał:

Panowie IanCanada pi digi II sprzedam za 750 z wysyłką, cena ostateczna, kupiona 18.1.2025 za 900 zł

Skoro cena już atrakcyjniejsza niż Audiophonics to temat zaczyna być do rozważenia.
Żeby jeszcze chętny na moją Signature się znalazł to będę miał dylemat.

W dniu 30.03.2025 o 22:24, Wito76 napisał:

Skoro cena już atrakcyjniejsza niż Audiophonics to temat zaczyna być do rozważenia.
Żeby jeszcze chętny na moją Signature się znalazł to będę miał dylemat.

Kup od @RCD 😉 porównaj, sprzedaj „gorsza” 

IanCanada sprzedany 

Mam jeszcze zasilacz liniowy TeraDak 9V 3A i do niego dorzucam płytke na LT3042 3,3V idealny do Pi Digi II

Czy może mi ktoś powiedzieć czy nakldka IanCanada ma jakieś regulatory na pokładzie? Jak ma to jakie ?

A może ktoś ma dokladne zdjęcia aby można byłoby to samemu sprawdzić?

Z góry dziękuję. 

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Czy może mi ktoś powiedzieć czy nakldka IanCanada ma jakieś regulatory na pokładzie? Jak ma to jakie ?

A może ktoś ma dokladne zdjęcia aby można byłoby to samemu sprawdzić?

Z góry dziękuję. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Ghotti napisał:

Ktoś może porównywał te nakładki vs Sotm ultra np? 

Pisałem pewnie ze 2 strony temu o porównaniu Ian Canada Transport Pi (1 wersja ale ze zmienionymi zegarami na FemtoMCK) Digi z Sotm Ultra. Ian miał zasilacz PD Creative, Sotm miał zasilacz liniowy Sotm. System porządny, świetnie grający - Dynaudio Heritage Special, Rockna dac itd... Ian po I2S, Sotm po USB. Sotm z Roona, Ian z Volumio i Tidal connect. Róznice jak były to były minimalne. Na pewno byśmy ich nie rozpoznali na ślepo. Opinia zgodna moja i kumpla, z każdym z tych transportów można żyć. Niczego Ian nie zepsuł.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, Mariusz03 napisał:

@RCD a może masz dokladniejsz ten fragment 

Ukryta Zawartość

PXL_20250312_183943296.jpg

Kompresja się robi jak wrzucam 

Pisze tam 31593. PTUO a przynajmniej tak mi się wydaje, nie mam już nakładki to są moje archiwalne zdjęcia 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RCD napisał:

Pisze tam 31593. PTUO a przynajmniej tak mi się wydaje, nie mam już nakładki to są moje archiwalne zdjęcia 

Patrząc na moją wydaje mi się że 3L553 (jest taki układ) a na dole PWRF

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

11 godzin temu, Mariusz03 napisał:

@RCD a może masz dokladniejsz ten fragment 

Ukryta Zawartość

jak dotrze do mnie to zrobię fotę i załączę 

Ukryta Zawartość

Z przeanalizowanych zdjęć wychodzi jak dotąd że ta nakldka to druga po usbridge signature, która nie ma żadnego regulatora. Więc ma duży potencjał i po małych modach może być 🥳

Na pewno potrzbuje na wysokim poziomie zasilacza liniowego.

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Z przeanalizowanych zdjęć wychodzi jak dotąd że ta nakldka to druga po usbridge signature, która nie ma żadnego regulatora. Więc ma duży potencjał i po małych modach może być 🥳

Na pewno potrzbuje na wysokim poziomie zasilacza liniowego.

Jakich modach? 
Dobry liniowy farad ?

1 godzinę temu, Ghotti napisał:

Dobry liniowy farad ?

Na pewno, ale kogo na niego stać nawet w najtańszej wersji. 

Ja złożyłem sobie sam i to nie jeden.

Jeśli umiesz lutować to mogę coś podpowiedzieć, jeśli nie to jesteś skazany na gotowca. 

8 minut temu, Mariusz03 napisał:

Na pewno, ale kogo na niego stać nawet w najtańszej wersji. 

3k to nie jakaś wielka cena, ale zasilacz o 5x wartości nakładki hmmm 😂

Edytowane przez Ghotti
38 minut temu, Ghotti napisał:

3k to nie jakaś wielka cena, ale zasilacz o 5x wartości nakładki hmmm 😂

To zajrzyj do streamer ów za tryliony, oprócz rozbudowanego zasilania (czym lepsze tym lepiej gra) zegarów i nieraz logistyki do swojego oprogramowania plus wyświetlacze i inne duperele. Pusto. 

Streamer moim zdaniem to jak najlepsze zasilanie, zegary, brak regulatorów oraz wbudowany interfejs do szyny PCIe aby bezpośrednio można było podłączyć dysk np. Nvme. Żeby do minimum skrócić odległość źródła plików do streamera. Wtedy otrzymamy dobrą jakość. 

Streaming internetowy po sieci to dodatek, który przydaję się dla wygody.

Ale to moja opinia.

Edytowane przez Mariusz03
1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

To zajrzyj do streamer ów za tryliony, oprócz rozbudowanego zasilania (czym lepsze tym lepiej gra) zegarów i nieraz logistyki do swojego oprogramowania plus wyświetlacze i inne duperele. Pusto. 

Streamer moim zdaniem to jak najlepsze zasilanie, zegary, brak regulatorów oraz wbudowany interfejs do szyny PCIe aby bezpośrednio można było podłączyć dysk np. Nvme. Żeby do minimum skrócić odległość źródła plików do streamera. Wtedy otrzymamy dobrą jakość. 

Streaming internetowy po sieci to dodatek, który przydaję z wygody.

Ale to moja opinia.

Popieram ale warto też zrobić rachunek + i - czy przyrost jakości np farad za 3k vs wspomniany pd za 1k jest jakkolwiek „opłacalny” w sensie czy usłyszymy coś lepiej poza wlasna percepcja 😂 ale to trzeba się samemu przekonać 🙂 

Środki streamerow to często śmiech na sali 😉 np. Auralic za 26k kawałek płytki i schowana sekcja zasilania coby nie było widać 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Ghotti napisał:

czy usłyszymy coś lepiej poza wlasna percepcja 😂 ale to trzeba się samemu przekonać 🙂 

To zależy kto co oczekuję, ja celuje wysoko więc mam wysokie wymagania co do dźwięku.  A uslyszysz dużo z bardzo dobrze zbudowanej zabawki. Warunek reszta toru musi być dopieszczona. A to często trudniejsze niż sam streamer. 

22 minuty temu, Ghotti napisał:

Środki streamerow to często śmiech na sali 😉 np. Auralic za 26k kawałek płytki i schowana sekcja zasilania coby nie było widać 😂

I oczywiście się zgadzam dlatego napisałem wcześniej co myślę o takich gotowych drogich rozwiązaniach.

Dobre zasinienie z EMI bez mostków i wielo stopniowa filtracja, cichutkie bez zakłóceń trafo. Plus dobry dobór elementów pasywnych. I to czy taki zasilacz pokaże w pomiarach 10 czy 2 uV AC RMS to już mniej istotne.

7 minut temu, Ghotti napisał:

I siedzisz na malinie? 

A czemu nie,  to dobry i szybki komputer kazdy streamer ma jakis procesor, do tego pi5 (można odłączyć dysk nvme) jest dosyć "czysty" wymieniłem mu nawet oscylatory to wszystko słychać. 

I mam tą samą funkcjonalności co Auralic za ułamek ceny.

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

A czemu nie,  to dobry i szybki komputer kazdy streamer ma jakis procesor, do tego pi5 (można odłączyć dysk nvme) jest dosyć "czysty" wymieniłem mu nawet oscylatory to wszystko słychać. 

I mam tą samą funkcjonalności co Auralic za ułamek ceny.

A którą masz nakładkę? Lub nakładki / rozszerzenia 

Jeszcze a propos Canada. Co lepiej wybrać? TransportPi Digi wersja golas i dokupić 2 zegarki Accusilcon, czy TransportPi Digi 2 z pokładowymi zegarami FemtoMck od Ian Canada?
Cenowo wychodzi jakoś tak prawie identycznie. Pytanie oczywiście dotyczy jakości grania. Dylematy są, bo przede wszystkim transporty do wyboru Mk1 i Mk2 i czy zegary Ian Canada to ten sam poziom co Accusilcon. Domyślam się że nikt nie miał raczej okazji tak wielowariantowo to wszystko testować, ale posiadacze pewnie kopali różne fora na ten temat.

Miałem zegary Accusilicon w DDC grało to dość jasno, imo zegary IanCanada i nakładka Pi digi II to lepszy wybór bo dodatkowo masz lepiej zrobiony Coax, który naprawdę gra świetnie, Pi II to dźwięk analogowy, bardzo gładki 

Było brać za 750 😉

Ukryta Zawartość

IMG-20250406-WA0003.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi