Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę za długo się zastanawiałem. A tu jeszcze kurs Euro rośnie, wiadomo jakie teraz w gospodarce zawirowania mamy, pokłosie pomysłów nowego prezydenta USA. Tylko jedno wciąż mnie intryguje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np twierdzi że TransportPi gra trochę lepiej od Signature, ma bezpośrednie porównanie, więc wierzę. Ale nie słuchał nigdy Signature z bateriami, a te naprawdę robią robotę i z moich doświadczeń, nigdy żaden zasilacz mi nie zagrał tak dobrze jak baterie. Może gdyby posłuchał Signature z bateriami wynik mógłby być na remis albo na korzyść Signature. Jest wyraźna, słyszalna różnica zasilacz vs baterie,ale Ameryki nie odkrywam przecież.
Choć ostatnio udało mi się uzyskać ze Studera jakość baterii. Ciężko to na ucho zmierzyć, ale nie słyszę regresu. Pamiętacie może ten mój niedawny temat rodem z Archiwum X. Duet Studer + Signature sprawiał, że na wyjściu zasilacza robiło się 11V zamiast ustawionych 5V. Dopiero gdy podłączyłem trafo 12V (realnie 14,5V) na wyjściu było zadane 5V. Ale to bez sensu przecież , bo szybko zagotowałbym ten stabilizator.
Zrobiłem więc taki myk, że na wejście Studera zamiast trafo dałem zasilacz niskoszumowy na LT3042. Tak, zasilacz jako źródło dla zasilacza. I ustawiłem U wejściowe 9,5V dla Studera , i na wyjściu Studera z Signature jest modelowe 5V. Dając 9,5V z trafo robi się 11V na wyjściu. Bez sensu,ale tak jest.
No i najważniejsze, taki system czyli pre stabilizacja na LT3042 i dalej szeregowo Studer daje fantastyczne efekty tzn nie odczuwam wreszcie regresu baterie vs zasilacz. Gra to świetnie. Oczywiście "tak się nie robi, panie", ale jak coś jest głupie ale działa to już nie jest głupie. Zastanawiam się czy nie zostawić tego systemu zasilania na stałe,bo jestem bardzo zadowolony z efektów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Co lepiej wybrać? TransportPi Digi wersja golas i dokupić 2 zegarki Accusilcon, czy TransportPi Digi 2 z pokładowymi zegarami FemtoMck od Ian Canada?

Zdecydowanie 2. Te Accusilicon są bardzo przeciętne z tego co widziałem po testach. A przeskok po zmianie zegarów w 1 na FemtoMck które są w 2 był spory. Zupełnie inna kultura grania, ciemniej a przy tym bardziej dynamicznie.

No i lepszy transformatorek na coax

Przy i2s nie robi mi to różnicy,  ale grając z coax tym bardziej warto

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dzięki. Jakoś tak intuicyjnie wydawało mi się, że Accusilcon będą lepsze niż nie wiedzieć co brandowane Ian Canada. Wobec tego naprawdę szacun dla nich, że takie cacka robią. Do tego te ichniejsze Pure zasilania, ultracapacitory, baterie jako alternatywa. Spoko firma.

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

No i lepszy transformatorek na coax

Przy i2s nie robi mi to różnicy,  ale grając z coax tym bardziej warto

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Cieszy mnie taka opinia bo na jednym DACu gram po coax a drugi i2s.

Edytowane przez Mariusz03
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Cieszy mnie taka opinia bo na jednym DACu gram po coax a drugi i2s.

Ian twierdzi że w 2 jest lepszy (PE-65812NL) w mojej 1 jest PE-65612NL. Można porównać parametry.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Jakoś tak intuicyjnie wydawało mi się, że Accusilcon będą lepsze niż nie wiedzieć co brandowane Ian Canada.

Zobacz jak wycenia Ian (pamiętaj że tam bez Vat cła itp) swoją płytkę do Aresa bez zegarów, z zegarami FemtoMCK i z zegarami SC które u nas kosztują 2k. FemtoMCK można kupić tylko w tym upgrade, transport pi digi2 i Fifopi q7, nie kupisz ich oddzielnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobacz jak wycenia Ian (pamiętaj że tam bez Vat cła itp) swoją płytkę do Aresa bez zegarów, z zegarami FemtoMCK i z zegarami SC które u nas kosztują 2k. FemtoMCK można kupić tylko w tym upgrade, transport pi digi2 i Fifopi q7, nie kupisz ich oddzielnie.

Ukryta Zawartość

Trochę korzystniej niż u nas wychodzi w Audiophonics.
Tam skompletowałem swoje klocki Iana.

Sent from hell using Tapatalk

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

I teraz pytanie czy w opcji do Aresa nie taniej i lepiej byłoby kupic zegary od Muzga.  Problem mógłby stanowić montaż bo mało miejsca.

7 minut temu, Mariusz03 napisał:

I teraz pytanie czy w opcji do Aresa nie taniej i lepiej byłoby kupic zegary od Muzga.  Problem mógłby stanowić montaż bo mało miejsca.

Zupełnie nie chodziło mi o kwestie Aresa, ale z tego cennika wychodzi że SC są 5x droższe od FemtoMCK (70 vs 350), czyli FemtoMCK w Polsce (jak byłyby w sprzedaży) kosztowałyby ok 400zł, czyli ciut więcej niż Accusilicony. Pamiętam naszą dyskusję z @nurni w tym temacie 😉 

Dlatego też uważam że warto brać 2 wersje od razu z tymi zegarami

używam maliny jako transportu, do tej pory używałem moode i hifiberry, ani z jednym ani z drugim nie miałem problemu. Dziś postanowiłem zainstalować volumio i poległem. Karta włożona do maliny, malina się uruchamia i po chwili gasną diody przy porcie lan a malina nie łączy się z siecią. Nie mam monitora żeby sprawdzić co się dzieje a przez przeglądarkę się nie dostanę. Co robię źle? ma ktoś pomysł

42 minuty temu, Karol_71418 napisał:

ma ktoś pomysł

Karta z raspberry imager? Włączałeś ssh i hasło jak w moode? moze sprobuj bez...

Kurcze to jestem zaskoczony. Ja z wszystkich oprogramowań na Pi3 miałem najmniej problemów z Volumio właśnie, zawsze wszystko szło od strzału ale z drugiej strony dawno nie instalowałem Volumio bo tylko robię aktualizacje jeśli jest dostępna. Może spróbuj na innej karcie SD?!

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Włączałeś ssh i hasło jak w moode?

próbowałem instalować ze zdefiniowaną obsługą wifi, bez niej, z hasłem ssh i bez niego. Efekt zawsze ten sam

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Karta z raspberry imager?

tak

wróciłem teraz do hifiberry i zero problemów tak więc to nie problem sprzętu

Godzinę temu, RCD napisał:

Sprzedam Rpi 4 z 4gb ram+ dożywotnia licencja Gentooplayer, cena do uzgodnienia, samo GP kosztuje 300zł

Całość za 420 z wysyłką czyli Rpi za 100

Gentooplayer obsługuje MPD, LMS, Roon, Audirvana, Diretta, CamillaDSP i wiele innych, na dodatek można licencję przenieść na inne urządzenie zgodnie z procedurą i zasadami GP

5 minut temu, Karol_71418 napisał:

próbowałem instalować ze zdefiniowaną obsługą wifi, bez niej, z hasłem ssh i bez niego. Efekt zawsze ten sam

a próbowałeś bez żadnych opcji? (kliknąć nie). Jest jeszcze jedna opcja - dopiero co wydali nową wersję i może jest jakiś uszkodzony obraz... spróbowałbym jeszcze pobrać z volumio i zainstalować z czegoś innego...

Też nigdy nie mialem problemu z volumio... a instaluje świeże praktycznie co update

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

spróbowałbym jeszcze pobrać z volumio

pobrałem ze strony volumio, pisze że wydane w grudniu to nie znów takie świeże

na stronie volumio jest że 31.03 - i taki mi się ściąga też  z ich strony

wgrywasz obraz na kartę , odpalasz rpi i volumio jak wystartuje to rozgłasza wi-fi - własny hotspot - łączysz się kompem lub telefonem z zainstalowaną apką volumio i wszystko szybko bez problemu konfigurujesz

pzdr

Ps ja zawsze jak instalowałem Volumio to miałem wpięty kabel z netu do maliny, później jak już wszystko śmigało to przechodziłem na Wi-Fi. Pewnie to żadna wskazówka ale może warto spróbować.

15 godzin temu, Karol_71418 napisał:

używam maliny jako transportu, do tej pory używałem moode i hifiberry, ani z jednym ani z drugim nie miałem problemu. Dziś postanowiłem zainstalować volumio i poległem. Karta włożona do maliny, malina się uruchamia i po chwili gasną diody przy porcie lan a malina nie łączy się z siecią. Nie mam monitora żeby sprawdzić co się dzieje a przez przeglądarkę się nie dostanę. Co robię źle? ma ktoś pomysł

Obraz musi być z błędem. 🙂 Mimo oficjalnej wersji 😄 

Spróbuj tu poszukać wcześniejszej wersji -> 

Ukryta Zawartość

Przykładowy link, bo nie widzę aby były łatwiej dostępne wcześniejsze wersje Volumio... Chyba że Github ma?

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, RCD napisał:

Całość za 420 z wysyłką czyli Rpi za 100

Gentooplayer obsługuje MPD, LMS, Roon, Audirvana, Diretta, CamillaDSP i wiele innych, na dodatek można licencję przenieść na inne urządzenie zgodnie z procedurą i zasadami GP

Cena ostateczna 390zł z wysyłką 

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

a próbowałeś bez żadnych opcji? (kliknąć nie)

Volumio należy instalować bez hasła ssh. Inaczej nie wstanie.

Spoiler

How to enable SSH

For security reasons, SSH is disabled by default on all versions after 2.199 (except first boot). It is easy to enable (and disable).

First method: DEV UI (easy)

Navigate to http://volumio.local/dev or http://yourvolumioip/dev, where 'yourvolumioip' is the actual IP addess of your device eg. 192.168.1.54. Find the SSH section, and click 'enable'. From now on your SSH will be permanently enabled. To disable SSH again, click 'disable'.

Godzinę temu, robo27 napisał:

rozumiem że to ustawienie jest ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, robo27 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pokaż ukrytą zawartość | Pokaż zawartość +18

How to enable SSH

For security reasons, SSH is disabled by default on all versions after 2.199 (except first boot). It is easy to enable (and disable).

First method: DEV UI (easy)

Navigate to http://volumio.local/dev or http://yourvolumioip/dev, where 'yourvolumioip' is the actual IP addess of your device eg. 192.168.1.54. Find the SSH section, and click 'enable'. From now on your SSH will be permanently enabled. To disable SSH again, click 'disable'.

z hasłem czy bez hasła wstaje bez problemu , może masz rpi uwalone.

nagraj obraz na kartę , odpal w rpi poczekaj chwilę , na kompie lub telefonie powinno pojawić Ci się wifi o nazwie : volumio .... , łączysz się kompem przez wifi /bez hasła/ lub telefonem przez zainstalowaną apkę volumio , wyszukujesz swoje wi-fi /domowe/ wpisujesz hasło , restartujesz , porestarcie powinno połączyć się już z Twoim wi-fi , łączysz się przez http i dalej konfigurujesz. Nigdy nie miałem z tym problemu. Możesz mieć uwalone rpi lub też często się zdarza uwaloną lub słabej jakości kartę sd.

Pzdr

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Karol_71418 napisał:

rozumiem że to ustawienie jest ok?

Nie, po prostu klikasz na nie jak masz zapytanie o wprowadzenie tych ustawień.  W polu gdzie masz 4 do wyboru.

10 minut temu, ttoip napisał:

Możesz mieć uwalone rpi lub też często się zdarza uwaloną lub słabej jakości kartę sd.

Pisałem o swoim doświadczeniu. Zawsze jak wcześniej instalowałem Moode i miałem ustawione dane uwierzytelniające do ssh, to instalowane Volumio zatrzymywało się na ekranie startowym i się zawieszało. Po usunięciu danych i ponownym wypaleniu obrazu, wszystko szło bez problemu.

A może ktoś chce nakładkę Hifiberry Digi2 Pro HW 2.2? Jak na cenę (wystawiona na olx za 200 - mogę w tej cenie wysłać) to gra przyzwoicie.

Edytowane przez marcinmarcin

A może ktoś chce Digione Signature z koszyczkiem aku i obudową akrylową nigdy przeze mnie nie używaną 🙂.

Giełda pełną gębą nam się tu robi 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi