Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.04.2025 o 14:37, Wito76 napisał:

Trochę za długo się zastanawiałem. A tu jeszcze kurs Euro rośnie, wiadomo jakie teraz w gospodarce zawirowania mamy, pokłosie pomysłów nowego prezydenta USA. Tylko jedno wciąż mnie intryguje. @marcinmarcin np twierdzi że TransportPi gra trochę lepiej od Signature, ma bezpośrednie porównanie, więc wierzę. Ale nie słuchał nigdy Signature z bateriami, a te naprawdę robią robotę i z moich doświadczeń, nigdy żaden zasilacz mi nie zagrał tak dobrze jak baterie. Może gdyby posłuchał Signature z bateriami wynik mógłby być na remis albo na korzyść Signature. Jest wyraźna, słyszalna różnica zasilacz vs baterie,ale Ameryki nie odkrywam przecież.
Choć ostatnio udało mi się uzyskać ze Studera jakość baterii. Ciężko to na ucho zmierzyć, ale nie słyszę regresu. Pamiętacie może ten mój niedawny temat rodem z Archiwum X. Duet Studer + Signature sprawiał, że na wyjściu zasilacza robiło się 11V zamiast ustawionych 5V. Dopiero gdy podłączyłem trafo 12V (realnie 14,5V) na wyjściu było zadane 5V. Ale to bez sensu przecież , bo szybko zagotowałbym ten stabilizator.
Zrobiłem więc taki myk, że na wejście Studera zamiast trafo dałem zasilacz niskoszumowy na LT3042. Tak, zasilacz jako źródło dla zasilacza. I ustawiłem U wejściowe 9,5V dla Studera , i na wyjściu Studera z Signature jest modelowe 5V. Dając 9,5V z trafo robi się 11V na wyjściu. Bez sensu,ale tak jest.
No i najważniejsze, taki system czyli pre stabilizacja na LT3042 i dalej szeregowo Studer daje fantastyczne efekty tzn nie odczuwam wreszcie regresu baterie vs zasilacz. Gra to świetnie. Oczywiście "tak się nie robi, panie", ale jak coś jest głupie ale działa to już nie jest głupie. Zastanawiam się czy nie zostawić tego systemu zasilania na stałe,bo jestem bardzo zadowolony z efektów.

Pokaż jak to wygląda .

W dniu 6.04.2025 o 18:03, marcinmarcin napisał:

Zupełnie nie chodziło mi o kwestie Aresa, ale z tego cennika wychodzi że SC są 5x droższe od FemtoMCK (70 vs 350), czyli FemtoMCK w Polsce (jak byłyby w sprzedaży) kosztowałyby ok 400zł, czyli ciut więcej niż Accusilicony. Pamiętam naszą dyskusję z @nurni w tym temacie 😉 

Dlatego też uważam że warto brać 2 wersje od razu z tymi zegarami

Zwolnijcie z tymi zegarami bo jakość nie może się iść w parze z kosztem

A może ktoś potrzebuje mało smiganą nerkę.

32 minuty temu, BNK napisał:

Zwolnijcie z tymi zegarami bo jakość nie może się iść w parze z kosztem

A dlaczego nie,  wszystko zależy od systemu jaki masz 

Ciekawe czy te lepsze zegary z IanCanada sa porownywalne z zegarami Muzga. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
Godzinę temu, Ghotti napisał:

Zapewne malina na bateriach i zasilanie 😉 

@BNK Zacytowany fragment dotyczył, domyślam się, tego połączenia dwóch zasilaczy razem. Po prostu mam zasilacz na LT3042 (zdjęcie w poście #18901 na stronie 631) i jest to zasilacz na 12V, ale regulowany. Zbiłem napięcie na około 9,5V i podałem to napięcie wyjściowe na wejście zasilacza Studer (zamiast trafo). Polaryzacja podłączenia pod mostek Studera nie ma znaczenia oczywiście, na wyjściu +/- będą zawsze tam gdzie powinny być.  Jak ktoś nie ufa to wystarczy rozrysować sobie przepływ prądu na diodach w jednej i drugiej polaryzacji. Oczywiście nie wykorzystuję wtedy np zalet szybkich diod, bo podaję napięcie stałe a nie sinusoidalne i nie ma żadnego przełączania przewodzenie/praca zaporowa. Tyle lub aż tyle.

Zasiliłem w ten sposób Signature z jej skromnym zapotrzebowaniem na prąd, więc zupełnie nic się nie grzeje, ani jeden ani drugi zasilacz. Niższa temperatura = niższe szumy. I jak już wspominałem, efekty soniczne są bardzo dobre, wreszcie na poziomie baterii.

Edytowane przez Wito76
13 godzin temu, Wito76 napisał:

Zasiliłem w ten sposób Signature z jej skromnym zapotrzebowaniem na prąd, więc zupełnie nic się nie grzeje, ani jeden ani drugi zasilacz. Niższa temperatura = niższe szumy. I jak już wspominałem, efekty soniczne są bardzo dobre, wreszcie na poziomie baterii.

Widzisz, a  zrobiłbyś jeden porządnie zasilacz i dawno wsadziłbyś bateryjki do szuflady. Wszystko przed Tobą. 

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Widzisz, a  zrobiłbyś jeden porządnie zasilacz i dawno wsadziłbyś bateryjki do szuflady. Wszystko przed Tobą. 

Różne zasilacze tutaj były omawiane i wymieniane, od Muzga, poprzez PD Creative, Studery, Sigmy, Shanti po TeraDak, ale wiadomo, żaden nie jest tak dobry jak Twój, więc mój też nie może być lepszy.

Pisałem już, zrobiłem upgrade wszystkich półprzewodników + inne Opa z teoretycznie 3 razy niższymi szumami niż TL072, coś tam miałem w szufladzie lepszych rezystorów to włożyłem, na razie 2 kondy tylko wymienione i gra super. Ale oceniam to "super" na przykładzie tego duetu dwóch zasilaczy. Sam Studer plus trafo plus Signature daje to głupie 11V więc tylko testuję sobie miernikiem w takiej konfiguracji, ale nie zostawiam do posłuchania jak gra Signature na tych 11V. Jakoś obawy mam. Włączam, test miernikiem i wyłączam. Tak więc nie mam pełnej opinii. Jak dokończę zabawę to może poproszę Pawła z PD Creative o pomiary szumów po upgrade. Oferował się tutaj niedawno na forum z taką pomocą nam forumowiczom. Zresztą rozmawialiśmy z pół godziny przez telefon tydzień czy dwa temu. Mega fajny facet  z ogromną wiedzą i doświadczeniem. Doradził mi jeszcze kilka tematów w sprawie innego mojego zasilacza i jak będzie chwila to zrobię sobie tam upgrade. Póki co łopata w dłoń i muszę 20m rowu na kabel do bramy wykopać, proza życia. 

,

W dniu 7.04.2025 o 14:23, robo27 napisał:

Zawsze jak wcześniej instalowałem Moode i miałem ustawione dane uwierzytelniające do ssh, to instalowane Volumio zatrzymywało się na ekranie startowym i się zawieszało. Po usunięciu danych i ponownym wypaleniu obrazu, wszystko szło bez problemu.

to może być jakiś trop, bo nadal nie rozwiązałem problemu volumio. O usunięciu jakich danych piszesz?

5 minut temu, Karol_71418 napisał:

to może być jakiś trop, bo nadal nie rozwiązałem problemu volumio. O usunięciu jakich danych piszesz?

Pisałem CI już że jak robisz obraz w Raspberry Pi Imager to klikasz na NIE w menu z 4 odpowiedziami, nie używasz wtedy dodatkowych opcji konfiguracyjnych. Czyli nie włączasz SSH, usera, WIFI itp co masz tam ustawione...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, robo27 napisał:

Raspberry Pi Imager, pyta Cię "Czy chcesz zastosować ustawienia personalizacji OS" - wybierasz "NIE"

o właśnie 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 godzin temu, robo27 napisał:

Raspberry Pi Imager, pyta Cię "Czy chcesz zastosować ustawienia personalizacji OS" - wybierasz "NIE"

tu był problem ,instalując moode albo hifiberry trzeba włączyć ssh, można też przy instalacji skonfigurować wifi, tutaj trzeba wybrać opcję "nie", ja wybierałem ustawienia i nic nie wpisywałem tu tkwił problem. Dzięki za cierpliwość i pomoc. Problem rozwiązany

9 godzin temu, Karol_71418 napisał:

Dzięki za cierpliwość i pomoc. Problem rozwiązany

Cieszę się🙂. Do tego służy forum.

A może ktoś potrzebuje zasilacz liniowy TeraDak 9V 3A z dodatkową płytką LT3042 na 3,3V, całość z wysyłką za 300zł

• 3 tygodnie później...

Ja przesiadam się z ciekawości z Digione Signature z Allo Shanti na Metrum Ambre, więc pozostaję wierny malinie.

Jeśli byłby ktoś zainteresowany Digioone Signature i Shanti to zapraszam na priv.

2 godziny temu, Krzychc napisał:

Ja przesiadam się z ciekawości z Digione Signature z Allo Shanti na Metrum Ambre, więc pozostaję wierny malinie.

Jeśli byłby ktoś zainteresowany Digioone Signature i Shanti to zapraszam na priv.

Daj znać czy będzie warto

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Myślę że nie warto wystarczy dać dobry zasilacz do signature.

Digione Signature ma zasilanie Shanti

15 godzin temu, Krzychc napisał:

Digione Signature ma zasilanie Shanti

To zwykły zasilacz.

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

To zwykły zasilacz.

A jaki nie jest zwykły, może sobie taki kupię zamiast sprzedawać Signature.

Bardzo doby pomyśl. A zasilaczy jest sporo dobrych były tu wymieniane wystarczy poszukać. 

• Pokaż nowe odpowiedzi