Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, zibi69 napisał:

Robiłem aktualizację parę dni temu,i przebiegła pomyślnie nawet ekran LCD mi się nie wysypał, sądzisz że trzeba będzie od nowa postawić na nowo całe volumio, trochę zabawy jest myślałem że będzie Ok, kilka razy instalowałem na tej karcie już volumio, może trzeba by było kupić nową szybszą?, może polecisz jakąś dobrą kartę pamięci.

Patrz na szybkość zapisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Im szybciej tym lepiej

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, gienas napisał:

Ukryta Zawartość

Im szybciej tym lepiej

Warto jeszcze ta szybkość sprawdzić, producenci często mijają się z prawdą 😉

Ukryta Zawartość

W dniu 12.01.2025 o 13:48, Ajothe napisał:

Niczego nie pogarszają, potem i tak wszystko leci przez liniówkę i trafo. 

Silicon Power 3D NAND

Ukryta Zawartość

Należy pamiętać, że szybka karta ma być w odczycie, a nie w zapisie. Dane są odczytywane z karty i jest sporo kart szybkich w zapisie, ale niestety wolnych w odczycie i to błąd na który nie wszyscy zwracają uwagę. Mam micro SD Samsunga 32GB (chyba 32).

Moja Malina Pi4/4GB z Allo DigiOne od prawe zawsze jest wyłączana przyciskiem na listwie i od 5 lat nic się nigdy nie stało, system startuje w 40 sekund i po tym czasie klikając w Mconnect od razu widzę Malinę i łączę się z kontem Tidal. Więc to dość szybko. Zasilanie zwykłe po USB-C, choć  zasilacz liniowy leży i trzeba tylko wejście zamontować i jakoś się nie chce - może dlatego, że najczęściej słucham radia i coraz chętniej płyt...

W dniu 12.01.2025 o 14:21, gienas napisał:

Ukryta Zawartość

Im szybciej tym lepiej

Moim zdaniem odwrotnie, bo odczyt danych z karty jest ważny, a zapis i tak już jest szybki obecnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Marko Polo napisał:

Należy pamiętać, że szybka karta ma być w odczycie, a nie w zapisie. Dane są odczytywane z karty i jest sporo kart szybkich w zapisie, ale niestety wolnych w odczycie i to błąd na który nie wszyscy zwracają uwagę. Mam micro SD Samsunga 32GB (chyba 32).

Moja Malina Pi4/4GB z Allo DigiOne od prawe zawsze jest wyłączana przyciskiem na listwie i od 5 lat nic się nigdy nie stało, system startuje w 40 sekund i po tym czasie klikając w Mconnect od razu widzę Malinę i łączę się z kontem Tidal. Więc to dość szybko. Zasilanie zwykłe po USB-C, choć  zasilacz liniowy leży i trzeba tylko wejście zamontować i jakoś się nie chce - może dlatego, że najczęściej słucham radia i coraz chętniej płyt...

Moim zdaniem odwrotnie, bo odczyt danych z karty jest ważny, a zapis i tak już jest szybki obecnie.

Tak, dlatego warto poczytać testy wydajnościowe. 

Do organoleptycznych testów kart polecam mały progsik -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 😉 

A ogólnie to polecam gorąco nakładkę maliny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - działa ten duet piorunująco szybko w porónaniu do kart pamięci 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Marko Polo napisał:

Zasilanie zwykłe po USB-C, choć  zasilacz liniowy leży i trzeba tylko wejście zamontować i jakoś się nie chce - może dlatego, że najczęściej słucham radia i coraz chętniej płyt...

Polecam się zmotywować i w końcu zmienić zasilanie na liniowe. 🙂
Różnica w brzmieniu jest ogromna.

Czy jest jakaś nakładka na malinkę która będzie wypuszczała stream po coaxial do zewnętrznego DAC?

Ian canada transport pi digi. Jest też pewnie kilka innych rozwiązań. Wersja 1 tej nakładki akceptuje 5v zasilania czystego, natomiast wersja 2 już tylko 3,3v.

14 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

Czy jest jakaś nakładka na malinkę która będzie wypuszczała stream po coaxial do zewnętrznego DAC?

Jest sporo, Hifiberry, Allo, Ian Canada. 

Osobiście polecam kupienie używki za rozsądne kasę np Digione. 

Jak chcesz poszaleć to Digione Signature. 

23 minuty temu, Ajothe napisał:

W tej cenie wolałbym Ian Canada tranport pi digi 1 czy 2- gra świetnie i jest jeszcze I2s... (plus większe możliwości rozbudowy)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Jest sporo, Hifiberry, Allo, Ian Canada. 

Osobiście polecam kupienie używki za rozsądne kasę np Digione. 

Jak dokładnie nazywa się Digione?  Poszukam wtedy na serwisach aukcyjnych

Przy okazji - fajnie że dodali do moode Deezer connect - jakość dźwięku jest znakomita. Odświeżyłem konto Deezer (miesiąc testowy) i jest świetnie

Allo Digione, lepsza wersja nazywa się Allo Digione Signature.

Lub jak kolega wyżej Ian Canada też zobacz 🙂

Teraz, marcinmarcin napisał:

Przy okazji - fajnie że dodali do moode Deezer connect - jakość dźwięku jest znakomita. Odświeżyłem konto Deezer (miesiąc testowy) i jest świetnie

Tak, też sobie sprawdziłem, ale apka Deezera jest średnia, wykrzacza się, a u Ciebie spoko? 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak, też sobie sprawdziłem, ale apka Deezera jest średnia, wykrzacza się, a u Ciebie spoko? 

wykrzacza się (jak zawsze - kilka lat temu tez tak działała) ale dźwiękowo jest lepiej niż tidal connect z volumio premium...

A przy okazji - na AS w ogłoszeniach jest płytka transport pi digi z zegarami Accu  (nie moja 😉 )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Na Ajpadzie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się wykrzaczyła :-)

Nie masz problemu z tym deezer conectem? U mnie nie jest to natywne działanie, każde połączenie telefoniczne lub włączenie filmu na yt powoduje przetrwanie odtwarzania muzyki.
14 minut temu, robo27 napisał:

Na Ajpadzie jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się wykrzaczyła 🙂

Upierdliwe łączenie się z Moode i rozłączanie po wybraniu innego albumu na przykład. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Allo Digione, lepsza wersja nazywa się Allo Digione Signature.

Lub jak kolega wyżej Ian Canada też zobacz 🙂

Znalazłem za 300 zł to cena raczej rozsądna. Mówicie że w stosunku do USB przez Coaxial będzie wyrażniej lepiej?

31 minut temu, tomash napisał:

Nie masz problemu z tym deezer conectem? U mnie nie jest to natywne działanie, każde połączenie telefoniczne lub włączenie filmu na yt powoduje przetrwanie odtwarzania muzyki.

też mi tak działa - w sumie nie aż tak głupie, nie musze ściszać jak odbieram 😉 

co do samej natywności - w tym momencie najgorszy dźwięk na malinie czy na primo mam z volumio i natywnych tidal/qobuz 😕 nie wiem czemu tak jest ale gra to sucho, szaro i płasko

54 minuty temu, tomash napisał:

w nowej wersji dodali opcję interrupt session, przetestuj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, robo27 napisał:

w nowej wersji dodali opcję interrupt session, przetestuj.

Ukryta Zawartość

Super! Mnie to doprowadzało do szewskiej pasji. 

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

co do samej natywności - w tym momencie najgorszy dźwięk na malinie czy na primo mam z volumio i natywnych tidal/qobuz 😕 nie wiem czemu tak jest ale gra to sucho, szaro i płasko

Ciekawostkę mam taką, że nawet kolega na tanim sprzęcie sam mi powiedział, że przez mConnect Tidal gra mu lepiej. 

Ile w tym prawdy to każdy sam musi sobie ocenić i sprawdzić czy u niego jest tak lub inaczej. 

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedź z Deezerem, dopiero teraz da się go używać . Tidal connect gra u mnie tak dobrze jak Bubleupnp, różnice są ledwo słyszalne. Pierwsze uruchomienie Deezera to było lekkie zdziwienie, dźwięk wydaje mi się jakby podkolorowany. Okres próbny Deezera mam do końca stycznia więc posłucham jeszcze i zobaczymy. Ciekawią mnie algorytmy odkrywania nowej muzyki, macie jakieś doświadczenia z Deezerem w tym temacie?

3 minuty temu, robo27 napisał:

MConnect nie obsługuje "gapless". Dla mnie to jest największy problem.

Ukryta Zawartość

Teraz, tomash napisał:

Dzięki za podpowiedź z Deezerem, dopiero teraz da się go używać emoji846.png. Tidal connect gra u mnie tak dobrze jak Bubleupnp, różnice są ledwo słyszalne. Pierwsze uruchomienie Deezera to było lekkie zdziwienie, dźwięk wydaje mi się jakby podkolorowany. Okres próbny Deezera mam do końca stycznia więc posłucham jeszcze i zobaczymy. Ciekawią mnie algorytmy odkrywania nowej muzyki, macie jakieś doświadczenia z Deezerem w tym temacie?

Podobne miałem wrażenie. Również mam trial na styczeń. 

Jednak ta obsługa aplikacji mnie zniechęca. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Ajothe napisał:

Ile w tym prawdy to każdy sam musi sobie ocenić i sprawdzić czy u niego jest tak lub inaczej. 

Różne wersje różnie grały, do tego z różnymi playerami. Mconnect (qobuz i tidal) z aktualnym moode też gra dobrze. (Włączyłem upnp przed chwilą.)

Edytowane przez marcinmarcin

Kolego @marcinmarcin, widzę że używasz moode i mconnect. Czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie Tidal gra bez przerw?

Np. na tym albumie 

Ukryta Zawartość

Dzięki z góry :-)

Ukryta Zawartość

Dopiska do mojej poprzedniej wypowiedzi, połączenie telefoniczne dalej przerywa odtwarzanie Deezera, klapa dla mnie jest to nie do zaakceptowania.

28 minut temu, robo27 napisał:

widzę że używasz moode i mconnect. Czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie Tidal gra bez przerw?

Tidal, moode, mconnect, włączony gappless - działa. przynajmniej na tej płycie co podałeś 😉 

To nie mam pojęcia co jest u mnie nie tak😭. Próbowałem wszystkich kombinacji ustawień i kiszka. Gapless działa na 2 utworach, potem się zawiesza i jest cisza.

Edytowane przez robo27
  • Pokaż nowe odpowiedzi