Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKI HI-END - czy istnieje?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość passer

(Konto usunięte)

@747, czy mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie - czym jest prąd elektryczny ?

Przyłączam się do pytania!!

Wydaje się, że pytanie jest szalenie zasadne i skierowanie je do tak kompetentnej osoby, która wielokrotnie wskazywała na fundamentalne znaczenie prądu jest właściwa.

... ech, kiedyś już takie pytanie zadałem, zero reakcji.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Dziękuję za odpowiedź, bo rozumiem, że to zdanie jest odpowiedzią na moje pytanie.

Panie i Panowie, uważam, że dalsza polemika z 747 jest co najmniej nie na miejscu.

To bardzo dziwne, że aż tyle czasu Wam Panowie zajęło to by dojść do tak oczywistego wniosku ;(

To bardzo dziwne, że aż tyle czasu Wam Panowie zajęło to by dojść do tak oczywistego wniosku ;(

Gdybys mial ulamek wiedzy 747 to moze by Ci w koncu zagralo , a tak... tylko uprawiasz destruktywna krytyke, ktora ma sluzyc tylko jednemu celowi - Pompowaniu swego ego. 'Wspaniala postawa' :/

W stosownym czasie odpowiem, wywołałoby to dyskusje, jestem pochłonięty finalizacją projektu, potrzebuję koncentracji i spokoju, muszę zrezygnować teraz z przeważającej części aktywności na forum.

Przepraszam.

A może to 747 męczy się tutaj z Wami, bo nie potraficie ogarnąć jego toku rozumowania? Nikt nie chce zdać sobie sprawy, że jest niestety za głupi, by to pojąć? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A może to 747 męczy się tutaj z Wami, bo nie potraficie ogarnąć jego toku rozumowania? Nikt nie chce zdać sobie sprawy, że jest niestety za głupi, by to pojąć? :)

Nooooo....ale se kupiłem dżinsy z szelkami ...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Dlatego zadałem to "niewinne" na pozór pytanie, aby w końcu usłyszeć prawidłową odpowiedź.

Mogę oczywiście na tą odpowiedź poczekać, skoro 747 jest zbytnio zajęty.

Ale uprzedzam, odpowiedź nie jest zgodna z ogólnie przyjętą definicją, która jest zamieszczona w internecie i która jest definicją błędną.

Jeśli odpowiedź będzie prawidłowa, wówczas uwierzę w to o czym pisze 747.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Rzeczywiście, tu trzeba przyznać staremu bejowi rację (przynajmniej jeśli chodzi o artykuł w wikipedii), w ogóle brak jest w nim jasnej i wbrew pozorom prostej odpowiedzi na pytanie, czym jest prąd elektryczny ?

Więc może Stasiop (były nauczyciel jak by nie było) by dał nam niedouczonym, stosowną odpowiedź na to niewinne pytanko ?

Dodam, że odpowiedź da się wyrazić jednym prostym zdaniem - no ale ja jestem niedouczony a tu mamy do czynienia z takimi specami, że nie wiem po co podpowiadam (może dla ułatwienia ?).

...czym jest prąd elektryczny ?

Po pierwsze to nie czym jest a co to jest - tak chyba trafniej :)

Po drugie, popularnie, to uporządkowany ruch elektronów w danym przewodniku.

Po trzecie, to nie o taką definicję chodzi, bo ta, którą podałem, to czasy liceum?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Kuśwa, neo czy masz nick 747 czy Stasiop ? a może się z nimi obydwoma identyfikujesz ???

Przecież pytanie nie do Ciebie a do nich było skierowane, pomijam w tym momencie fakt, że odpowiedź jest nieprawidłowa, daj się forumowym specom 747 i/lub Stasiopowi wykazać inteligencją i niewielką ale jednak wiedzą.

AD punktu trzeciego, to definicja jest z poziomu naszej szkoły podstawowej a dziś gimnazjum - co nie zmienia faktu iż jest jak najbardziej poprawna niezależnie od poziomu wykształcenia :)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

pomijam w tym momencie fakt, że odpowiedź jest nieprawidłowa,

oczywiście, że odpowiedź

to uporządkowany ruch elektronów w danym przewodniku

jest nieprawidłowa.

Panowie, ja bardzo przepraszam że tak "drenuję" ten temat, ale jeśli padnie prawidłowa odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie i zrozumiecie w czym rzecz, to łatwiej będziecie mogli zrozumieć inne zagadnienia związane z tematem audio.

ps.

przestrzegam jednak przed "konstruowaniem" tej definicji i powrotem do czasów gimnazjalnych, to nie ten kierunek

Widzę profesorów, ale nigdy zwykłych ludzi...

Oj, nie o to chodzi...

"drenuję" ten temat

Liczy się tylko elektromagnetyzm, niczego już nie drenuj.

Ważne są właściwości pola i wszelkie oddziaływania, jak ktoś je rozumie dla wymiaru audio, to ma coś do powiedzenia, jeśli nie, to przykro mi, ale w audio niczego nie zrozumie.

Właściwości elektromagnetyczne materii to oś dookoła wszystko się kręci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Liczy się tylko elektromagnetyzm, niczego już nie drenuj.

Skoro nie potrafisz, a z tego co widać to nie potrafisz odpowiedzieć na moje pytanie, to...

...pozostało Ci jedynie wklejać na Bocznicy kolejne zdjęcia Hiuny, bo tu się marnujesz ze swoją "wiedzom" .

a tak kozaczył i pouczał wszystkich

Widziałeś płynące elektrony w przewodniku, ktoś inny widział?

Po co tu przyszedłeś Stary Beju z swoimi manipulacjami, nie masz narzędzi do oceny mnie, w ogóle nie masz żadnych narzędzi, skoro nie rozumiesz zagadnień pola, nie ma przepływu prądu bez jego zaistnienia i tylko to jest tu istotne, dla zastosowania wszystkich jego właściwości w praktyce.

Mam przyjaciela, który pasjonuje się teorią na poziomie atomowym i kwantowym, w niczym się z nim nie zgadzam, poza jednym, za każdym razem, kiedy rozmawiamy, mówi mi wprost, żebym zrezygnował z tracenia czasu na forum, gdyż są tu idioci, ja mu na to odpowiadam, że nie wszyscy, że jest jakaś ilość normalnych osób.

Ten człowiek prowadził przez ok 20 lat firmę na bazie wiedzy z elektroakustyki, teraz studiuje socjologię, gdyż w audio się zagubił niczego nie osiągając, a posiada wyższe wykształcenie kierunkowe.

Sama wiedza nic nie daje, jest martwa.

Chcesz mnie egzaminować?

Mam szansę zdać?

Co u Ciebie na egzaminie trzeba wiedzieć, żeby wykonać z sukcesem, prototyp przewodu RCA do transmisji cyfrowej, posiadający bardziej pożądane przez audiofili właściwości soniczne, od uważanych dziś za najlepsze na rynku Stealth audio?

Jakie właściwości, jak skorelowane, przy takim rodzaju transmisji, mają znaczenie?

Jak rozkłada się ich hierarchia, jakie techniki działania powinny mieć główne priorytety, jakie charakterystyki są pierwotne w stosunku, a które wtórne, jak z sobą oddziałują, co w wyniku tego powstaje, jakie efekty, jak każdy z nich z osobna wpływa na obraz muzyczny, poszczególne jego właściwości, kiedy kabel już pracuje w systemie?

Pomogłem Ci, przybliżając kilka zaledwie pytań, prostych i oczywistych, w rzeczywistości jest ich kilkadziesiąt, do tego same niezrozumiałe Stary Beju, tylko z takiego gatunku niestety.

Gdyby były zrozumiałe, szybko znaleziono by odpowiedzi i każdy student kończący uczelnię techniczną, który pałałby pragnieniem zaistnienia i odniesienia sukcesu w branży hi end audio, oddzielony byłby od jego urzeczywistnienia, tylko własnymi chęciami, tak łatwo jednak nie jest.

Najtrudniejsze zagadnienia i pytania dotyczą sposobu ogniskowania pola transmisji na zakończeniach przewodu, tu jest dopiero jazda bez trzymanki, tu są prawdziwe wyzwania Szanowny Kolego, oczywiście jeśli się już jest po dobraniu opóźnień całości, szczególnie jeśli nie stosuje się jednorodnych przewodników, a w tym wypadku właśnie tak jest, mamy cztery ośrodki, srebro i miedź oraz grafit i włókno węglowe.

Techniki plikowe są nową przestrzenią do działania, wiedza, która jest istotna i działa w praktyce, wydaje się że jest dopiero tworzona, oczywiście że na znanych podstawach fizycznych, lecz te podstawy są niestety umowne, prawdziwość ich poznajemy po doświadczeniach, weryfikowalnych, ale one choć funkcjonalne nie tłumaczą wszystkiego definitywnie do końca, taką sytuację mamy w przypadku zagadnień związanych z prądem elektrycznym.

pouczał wszystkich

Poucz mnie w tematach z prądem, niech dołączy Kolega passer, szybko się uczę, potrafię korzystać z wiedzy innych, codziennie to czynię, podpatruję, analizuję.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Widziałeś płynące elektrony w przewodniku, ktoś inny widział?

No właśnie, problem w tym, że elektrony nie "płyną" w przewodniku, jak Ci się wydaje.

Widzę że uległeś podobnej sugestii jak większość, dlatego odpowiedź na to pytanie sprawia ci tyle bulu.

Nie zamierzam cię egzaminować z czegokolwiek, jak sugerujesz.

Jednak nie znając podstawowych zasad i praw fizyki ciał stałych, nie powinieneś "gwiazdorzyć", a i łatwiej byś rozwiązał problemy z którymi się borykasz i o których piszesz w powyższym wpisie.

Bo tak naprawdę piszesz o problemach a nie ich rozwiązaniu i wcale się temu nie dziwię.

Bo skoro masz z tego chleb, to wiadomym jest ze pewne rozwiązania zostają jedynie znane wąskiej grupie ludzi, się tymi tematami zajmującej.

Na zakończenie napiszę jeszcze raz, może chociaż w nikłym stopniu pomoże Ci to dostrzec jak rozwiązać te problemy - elektrony nie "płyną" w przewodniku, one się w nim w ogóle nie przemieszczają, nie opuszczają siatki krystalicznej przewodnika.

Serdecznie pozdrawiam, M.

W którym miejscu napisałem, ze uważam ze płyną, czytałem, że czynią nacisk, te, które są na końcu przewodu, nie potrafię tego zweryfikować, mój przyjaciel twierdzi, że siła elektromotoryczna, niejako zapala przewód, podobnie jak zapala się świetlówka, wybacz dla mnie te teorie nie maja strategicznego znaczenia na każdym z odcinków mojego autorskiego działania.

a nie ich rozwiązaniu

Jeśli piszę o problemach, to tylko o już rozwiązanych, na pewno posiadają dalszą drogę rozwoju, kolejne ulepszenia, które poczynią następni, po mnie, dokładnie tak samo, jak moja skromna osoba korzysta z osiągnięć tych, którzy byli pionierami techniki hi end audio.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

wybacz dla mnie te teorie nie maja strategicznego znaczenia na każdym z odcinków mojego autorskiego działania.

...skoro nie mają, to uważam że nigdy nie rozwiążesz problemów przed którymi stoisz ...a było tak blisko i wystarczyło odrobinę zainteresowania z Twojej strony.

Polskie hi-endowe konstrukcje sa dostepne na zachodzie. Czy sie sprzedaja nie wiem, ale je "widac".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Przecież to jest zupełnie oczywiste.

Widzę że zaczynasz rozsądniej główkować.

Ale wiesz co 747 ?

Ta część Forum jest dostępna również dla niezalogowanych - Gości.

A ja nie mam w zwyczaju dzielić się wiedzą z "całym światem", zwłaszcza że wiedza ta może być wykorzystana przez firmy, których produkty później będziemy kupować za ciężkie pieniądze.

Elektrony drgaja w swoim widmie czestotliwosci i wprawiaja w drgania nastepne w ten sposob plynie prad.

747 napisal dobrze prad jest to w istocie fala elektromagnetyczna.

nie opuszczają siatki krystalicznej przewodnika.

Elektrony w siatce krystalicznej???!!! :D Cos sie koledze pomieszalo lekko mowiac ;)

nigdy nie rozwiążesz problemów przed którymi stoisz

Problemy są już rozwiązane, w oparciu o działania na wektorach pola na bazie magnetyzmu trójbiegunowego, obojętnie co by to miało oznaczać, gdyż oficjalna nauka tu nie pomaga.

Skonstruowałem nowe, działające maszyny elektryczne, już skonstruowałem, nie konstruuje Szanowny Kolego, dlatego mogę się odprężyć i popisać na bocznicy.

Odłam tej wiedzy wydaje się że ma potencjał w hi end, w miernictwie, wszędzie tam gdzie jest potrzebna precyzja na nowym poziomie, a istnieje pole elektromagnetyczne.

Prototypy już działające, nie te projektowane, tylko już działające od lat, teraz tylko udoskonalane, czy budowane w oparciu o lepsze materiały, wydają się to potwierdzać.

A ja nie mam w zwyczaju dzielić się wiedzą z "całym światem"

Dlatego muszę wrzucać czasami błędne tropy..

wiedza ta może być wykorzystana przez firmy, których produkty później będziemy kupować za ciężkie pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.