Skocz do zawartości
IGNORED

Bezprzewodowa transmisja audio (PCM2706 - pytania)

Pak00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku chciał bym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum. Myślę o zbudowaniu urządzenia (nadajnik oraz odbiornik) do bezprzewodowej transmisji audio pomiędzy komputerem a źródłem dźwięku np. wieżą audio. Z góry zaznaczam, że urządzenie nie ma być projektem audiofilskim, w pełni zaspokoi mnie jakość Audio-CD. Elementy wybierane są pod kątem raczej chęci zbudowania czegoś w miarę niskim kosztem ale mimo wszystko możliwości uzyskania w miarę dobrej jakości (wybór budżetowych modułów radiowych, mikrokontrolerów itd). A więc po kolei.

Nadajnik będzie wyposażony w port USB, jako konwerter USB-I2S ma mi posłużyć PCM2706 z niego po magistrali I2S dane będzie otrzymywał STM32F051 który będzie je następnie wysyłał do odbiornika za pomocą modułu radiowego RFM73.

Odbiornik również będzie składał się z modułu RFM73 oraz STM'a z którego magistralą I2S dane będą przesyłane do przetwornika D/A CS4344 następnie sygnał analogowy na gniazdo jack do podłączenia np wieży audio.

Pojawiają mi się następujące pytania:

1. Jaki jest poziom napięć na wyjściach cyfrowych układu PCM2706 (napięcia muszę dostosować do poziomów logicznych STM'a a więc 3.3V) ? Z noty katalogowej wyczytałem, że VBUS ma mieć 5V a więc do napięcie dostarczę bezpośrednio z USB natomiast VCCP,VCCL,VCCR,VDD mają mieć 3.3 V i tu nie jestem pewny czy na wyjściu cyfrowym będzie poziom 0-5V czy 0-3.3V ?

2. Czy PCM2706 będzie wykrywany przez nowe systemy operacyjne np. Windows 8 ?

3. Uważacie, że projekt wykonany w taki sposób ma szanse działać poprawnie a przede wszystkim uda się uzyskać odpowiednią jakość ? Być może zauważycie jakieś błędy logiczne które z góry przekreślają moją koncepcje natomiast ja jej jeszcze nie dostrzegam.

Z góry dziękuję za pomoc.

1. Logika wyjściowa PCM2706 jest zależna od napięcia VDD, które wynosi 3,3V.

2. To USB Audio 1.1 powinno być bez problemu wykryte i zainstalowane bez dodatkowych sterowników.

3. Ograniczenie modułu RFM73 to 2MBit/s, a dla samego Audio CD potrzebujesz co najmniej 44100*2*16= 1411200bps. Niby wystarczająco, ale nie wiem czy nie przewidujesz jakiejś nadmiarowości? Pamiętaj także, że sygnał audio na wyjściu musi być wystawiany ciągle, próbka po próbce. Nie możesz robić sobie przerw na przetwarzanie danych.

Dzięki za odpowiedź, zastanawiałem się nad problemem przepustowości łącza radiowego aczkolwiek jeżeli chodzi o moduły RFM to moduł RFM73 ma najszybsze łącze tak jak mówisz 2Mb/s a jednak różnica cenowa pomiędzy modułami RFM a innymi oferującymi lepsze parametry jest jednak spora. Myślę, że nadmiarowość nie przekroczy możliwości tych modułów i uda się spokojnie przesyłać sygnał audio w trybie ciągłym bez znaczących opóźnień. Być może ktoś już spotkał się z takim problemem i chce się podzielić wiedzą w tym zakresie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.