Skocz do zawartości
IGNORED

Damian ze wzmacniaczem do kompa

bww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podłączenia gramofonu ze wzmacniaczem tak, aby dzwięk z komputera był słyszalny w kolumnach podłączonych do gramofonu. Parametry/nazwa gramofonu i wzmacniacza: FONICA - 1100, WG - 1100 fs. Zupełnie nie znam się na tych sprawach, dlatego bardzo proszę o wyrozumiałość i szczegółową pomoc.

Z góry dziękuję...

P.S. Czy wie ktoś czy można gdzieś w internecie dostać igłę mf-100/102/104?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/12172-damian-ze-wzmacniaczem-do-kompa/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zapomnij co napisałem o przedwzmacniaczu. Ten gramofon powinien mieć wyjście do nagrywania na magnetofon. To wyjście przez odpowiednią przejściówkę DIN/Mini jack, trzeba podłączyć do wejścia liniowego. Info o igłach jest OK.

GM

Nie wiem czy dobrze odebralem intencje kolegi bww, ale jemu chyba chodzilo o cos innego. Jak rozumiem Daniel ma wlasny, wbudowany wzmacniacz i do tego wzmacniacza podpiete sa kolumny, a komputer ma byc drugim zrodlem sygnalu w tym systemie, czy tak?

Dokladnie tak :) Do wzmacniacza wbudowanego w gramofon sa podpiete 2 kolumny. Narazie jest mozliwe tylko sluchanie czarnych plyt (chociaz tez nie do konca, poniewaz nie mam igly). Chcialbym aby kolumny odbieraly sygnal przekazywany przez karte dzwiekowa. W gramofonie/wzmacniaczu mam wejscie, gdzie narysowany jest tak jakby telewizor (prostokat z V na gorze), czy tam mozna bedzie podlaczyc ten kabel? czy moze jest jakies inne rozwiazanie? Dziekuje za pomoc :)

a co do igly... to na allegro jest za 46zl :( moze zna ktos jakis tanszy sposob zdobycia owej czesci?

pozdrawiam

Poniewaz nie bardzo orientuje sie w oznaczeniach wyrobow Fonici i niew wiem jaki wzmacniacz i z jakimi wejsciami jest wbudowany w Twoj model odpowiem tak: jezeli jest to jakis prosty model z wkladka magnetyczna podlaczona bezposrednio na wejscie wzmacniacza i nie ma tam innych, zewnetrznych wejsc to musisz sie podlaczyc bezposrednio za stopniem przedwzmacniacza RIAA. Potrzebny bedzie schemat wzmacniacza albo jaka taka orientacja w elementach i topologii plytki drukowanej. "Ambitniejsi" moga zastosowac tzw. uklad "anty-RIAA", ktory odwraca krzywa korekcji. A jezeli gramofon ma wzmacniacz z jakimis dodatkowymi gniazdami wejsciowymi to potrzebna jest tylko przejsciowka Jack-DIN (lub sprawne dlonie i lutownica) i mozna smialo, bez zadnych obaw podlaczyc pod dowolne wejscie przeznaczone do magnatofonu, tunera czy co tam jeszcze jest.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pisałem moje odpowiedzi zdecydowanie za wcześnie :-) i totalnie namieszałem. Ze schematu tego gramofonu - wersja WG-1100 umieszczonego tu ftp://ftp.control.slupsk.pl/pub/elektronika/schematy/gramofony/ - wynika, że posiada on przełączane wejścia/wyjścia do których można podłączyć tuner, magnetofon lub inny gramofon.

Do wzmacniania sygnałów z tych źródeł, wykorzystuje się wbudowany wzmacniacz tego gramofonu.

Dlatego aby uzyskać dźwięk z komputera w głośnikach gramofonu, należy za pomocą odpowiedniej przejściówki, podłączyć wyjście liniowe karty dźwiękowej do np. wejścia "tuner" w tym gramofonie.

Można również wykorzystać gniazdo "magnetofon" i podłączyć komputer dwukierunkowo.

Do odpowiedniej pary styków tego gniazda podłączyć wyjście liniowe z karty dźwiękowej - odtwarzanie muzyki z komputera, a do drugiej pary styków tego gniazda, podłączyć wejście liniowe karty dźwiękowej - nagrywanie muzyki z gramofonu na twardy dysk komputera.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ściągnąłeś sobie ten schemat? Symbol "telewizora" oznacza WEJŚCIE sygnału z tunera. A skoro jest to wejście, to - zakładam, że gramofon jest w pełni sprawny - na tym wyjściu nie ma żadnego napięcia staełogo, mogącego uszkodzić cokolwiek podłączonego do tego wejścia. Ze schematu do dowiesz się, które styki tego gniazda należy wykorzystać.

GM

Bardzo dziekuje za pomoc! :) Dzisiaj kupilem kabel, podlaczylem i wszystko gra :) Jednak wyniknal kolejny problem... muzyka gra dosc cicho, nie wykorzystuje kolumn nawet w 50%. Czy moze to byc wina karty dzwiekowej, czy po prostu ten wzmacniacz jest taki slaby?

Sprawdzalem, wszystko jest na "maxa"... wydaje mi sie, ze wzmacniacz w ogole nie podwyzsza dzwieku, tylko przepuszcza ta sama glosnosc do kolumn. Czy jest taka mozliwosc, ze wzmacniacz jest taki slaby? Czy to jednak wina karty dzwiekowej?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdź omomierzem, czy pomiędzy stykami wtyczki mini jack a pinami 3, 5 i 2 jest przejście. 2 to masa a 3 i 5 to lewy i prawy kanał - nigdy nie pamiętam, który jest który. To samo dotyczy sprawdzenia, czy pomiędzy pinami 2, 3 i 5 nie ma zwarć.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.