Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc 2.5 - od 0 do bohatera -

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

Rogus

Nigdy wcześniej nie uzywałem konfirmatów do robienia kolumn, tym razem użyłem i efekt jest idealny! Mało kleju, mocny ścisk i skrzynki gotowe w 5min. Dla wszystkich chcących uzyć konfirmatów - nie żałujcie 30zł na specjalne wiertło! Bardzo ułatwia sprawę i uprzyjemnia prace.

Rogus wysłałem do Ciebie maila z pytaniem o zamowienie w polinku. Nie odpisałeś (lub mail do mnie nie dotarł, ten od RHS treż nie doszedł) Jak tam się składa zamówienie?? Telefonicznie?? Gdy wchodzę na Polink.com.pl pokazuje się strona na której nic nie mozna zrobić.

Twój mail do mnie nie doszedł niestety. Jeżeli chodzi o zamówienie w Pollinku to na stronie internetowej jest adres email, co w zupełności wystarczy do złożenia zamówienia :-). Ja przesłałem im schemat zwrotnicy, zaznaczyłem, że w sekcji wysokotonowej ma zostać użyta cewka taśmowa oraz w całej zwrotnicy rezystory metalizowane. W sekcji niskośredniotonowej na razie użyłem porządnych cewek rdzeniowych, w przyszłości wymienię na taśmowe. Kondensatory to SCR MKP i Jensen. Koszt takiej zmontowanej zwrotnicy to ok 300 zł na dwie kolumny. Z tego co pamiętam możesz zamówić okablowane zwrotnice, ja zamawiałem "gołe" gdyż chciałem zastosować swoje kable.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy o tym polinku mówimy?? Nie widzę tutaj żadnego adresu e-mail.

Z tego co zauważyłem najwieksze problemy są ze zwrotnicą. Widziałem tak kosmicznie różne jej projekty ze to sie w głowie nie mieści. Ilość elementów prawie zawsze ta sama ale ich właściwości skrajnie różne. Jak można w identycznej zwrotnicy raz użyć kondensatora 7uf a raz 10uf. Nie rozumiem tego. To dól na częstotliwości graniczmnej.

Jak znaleźć kondensator o pojemności 3,4uf?? Czy wszyscy uzywają "mniejszego" - 3,3uf? Nie uważam aby łączenie kondeków było dobrym rozwiązaniem (moze sie myle??). Jakieś pomysły?

Po drugie. Użyję jednej warstwy maty wygłuszającej. Ona ma tylko tłumić drgania mdf a nie pochłaniać dźwięki. na ten temat też jest setka różnych zdań. najpopularniejsza to 5mm maty. Dotarłem do osoby która posiada ProAc'i 2,5. W tych oryginałach mamy aż 1cm maty!!! Jak juz mówiłem zastosuje jedną warstwę. Jeśli ktoś ma uzasadnione przeciwwskazania prosze o szybki wpis na forum.

Dziekuję

Ukryta Zawartość

Zgodnie z obietnica przedstawiam liste chetnych do zakupu glosnikow do klona ProAca:

Grip (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

JarekC (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

iskender (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

salmo 2 szt. niskotonowych SS -8535

4x vify M18WH 08/08

Spacejack (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

Uki (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

Plik (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

GC (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

Rogus (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

Rhs (2xD2010/8513 i 2x 18W8535)

dankoh (2xD2010/8513 i 2x 18W8535) ????????

Jesli o kims "zapomnailem", jest jakis blad w zamowieniu (czasami zamiast nicka jest adres e-mailowy) lub ktos zrezygnowal prosze o informacje

pozdrowienia,

Rhs

Drodzy Forumowicze, cóż co do D2,5 to Macie prawie dobry projekt z 1 zastrzeżeniem. D2,5 nie ma Bass-Reflex'u z tyłu a pod spodem. No i Tu pojawia się problem hehe... Bo nikt tak na prawde nie rozłożył chyba D2,5 na czynniki pierwsze aby zbudować prawdziwe klony... Ja też bym nie rozkładał kolumn za 16k zł hehe... U mnie to gra na Bass-reflex'ie u dołu na oko wymieżone na 6cm średnicy ale poprzedni miał 5cm i też dobrze wszystko grało. Jeszcze nie dobrałem dobrej długości ale jak testy zakończę to podzielę się wnioskami ;)

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Audio-Nie-Fil

Czy mówisz o tych kolumnach, jak dla mnie są to inne kolumny od Proac 2.5. Inne głośniki, być może inna obudowa, może stąd wynika zastosowanie bass-refleksu na spodzie. W każdym bądź razie oryginalne Proac 2.5 (nie D.2.5) mają go z tyłu.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-199182_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uki ->

Cóż już nie mam bo moje pierwsze D2,5 z bass-reflexem z tyłu już zostały sprzedane (oj dawno to było), ale cóż pierwsze stwierdzenie to takie, że dobre ustawienie kolumn z BassRX z tyłu jest często kłopotliwe i napisano o tym mnustwo stron a i tak nie każdy potrafi to nadal zrobić. Za to BassRX u spodu wymaga dokładnych i solidnych kolców, można też się pokusić o zrobienie podstaw marmurowych specjalnie pod kolumny. Tutaj dodatkowo może istnieć problem przy zbyt grubych dywanach gdzie nastąpi zbyt duże wygłuszenie (tak słyszałem) u mnie porządne kolce, z ustawianą wysokoćią i podporami płaskimi do wkręcenia (zamiast 1zł monet)... Co do dźwięku, no cóż nadal miły, nadal przejrzysty ale też ciut inny... :) Kwestia Gustu...

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Audio-Nie-Fil

Wielkie dzięki ;-) ja już mam wywiercony otwór na bas-refleks z tyłu. Ale jest jeszcze jedna sprawa, bas-refleks z tyłu daje możliwość regulacji ilości niskich tonów odsuwając lub przysuwając do ściany, czy po umieszczeniu go w podstawie kolumny taka możliwość nie znika ? Mam jeszcze pytanie, czy wiesz może jakie głośniki zostały użyte w D25 ?

Pozdr.

W orginałach to niestety nie wiem jak to wygląda, ja mam orginalne z wcześniejszej wersji 2,5 gdyż kupiłem swego czasu 3 komplety. Co do barwy to ja nie spotkałem się z potrzebą jej zmieniania. A nawet jeśli zmienisz ustawienie tych kolumn z Bass-Reflexem z tyłu to zmieni się Tobie Cały dźwięk a nie wybrany jego fragment. Po za tym, nie spotkałem się z osobami co przenoszą kolumny z miejsca na miejsce hihi... Ale mogę się oczywiście mylić bo jak zaznaczam nie jestem Audiofilem i nie chcę za takowego uchodzić... :) Jest jeszcze zagadnienie pokoju, bo jednak do reflexu z tyłu powstaje problem odbić :) więc im gorszy kształt pokoju oraz odpowiednio wybrane wytłumienie tym słabszy efekt się uzyska... Prawda?? ;) Ja osobiście znam 2 osoby, które mogły sobie pozwolić na zaprojektowanie pomieszczenia pod audio (brak okien, odpowiednia wysokość, wygłuszenie panelowe!!!) i obie osoby mają $ na orginalne PA 2,5 oraz są muzykami... A jednak większość z nas stawia to w domowym zaciszu a nie odsłuchaniowym. W tym momencie BRX pod spodem jest idealnym rozwiązaniem :)

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Jeszcze jedno na temat D2,5... Oto wymiary: H=1066mm, W=222mm, D=254mm No co do wymiarów to chyba każdy poznaje?? Czy nie?? Są to orginalne wymiary 2,5 :)

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

rhs> kiedy będziesz znał cene kompletu głośników? Chciał bym Ci już przelać pieniądze na konto. No chyba że jakaś inna metoda zapłaty by obowiązywała. Kiedyś pisałem do Ciebie w sprawie przelewu kasy za granice, dowiedziałeś się czegoś więcej o kosztach?

Witam, Cóż właśnie znalazłem kupca na moje klony D25. A od wczoraj ruszył nowy projekt, ciekawy jestem co z tego wyniknie. Otóż zamierzam ponownie zrobić D25 tylko różnica będzie polegała na zastosowaniu innych ścian kolumny. Ogólnie śodek zostaje z D25, Bass-Reflex nadal pod spodem ale ścianki pogrubione do 3,5 i 4,5cm ciekawy jestem jak to zagra? Do tego jeszcze nie wiem jakie głośniki zastosuję bo już mi się ScanSp. skończyły ale w D25 i tak nie montuje się SS więc poszukam czegoś w miare sensownego... :))) Za jakiś czas prześlę fotki postępu w pracach a jak dobrze wypadną to może pomyślę o sprzedaży seryjnej hehe... :)))

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Już wszystko wymieżone a w poniedziałek rżnięcie... drewna oczywiście pod wymiar. Zdeydowałem się na ciężkie klocki i każda ze ścianek ma 4,5cm grubości, góra 3,5 a dolna 4cm. Oczywiście jest to wspominiany D25 :))) Zresztą jak to moji znajomi z jednego sklepu Audio usłyszeli to już mi chcą jakieś miłe klocki użyczyć do odsłuchu u nich w firmie ;) Hmm no nie wiem jak tam Wasze doświadczenia ale mam nadzieję, że przy takim usztywnieniu (grubsze ścianki) zestawik zagra słodko? Jakieś doświadczenia z Wagą Ciężką??

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Pewien mój dalszy znajomy, realiztor dźwięku w Polskim Radiu, budował swego czasu kolumny dla siebie, sam zaprojektował zwrotnicę i obudowę. Głośniki jakie dał to: SS 9500 na wysokie, Vifa PL 15 na średnie, oraz SS 21 cm na niskie. Obudowa była zrobiona z 5 cm MDF, nie dał żadnego wytłumienia, zamknięta. Oczywiście twierdził, że gra to bajecznie, i to nawet w 12 m2, niestety nie było dane mi słyszeć tych kolumn, ale solidność konstrukcji wzbudziła respekt.

• 4 miesiące później...

Witam. Buduje wlasnie klona i mam pytanie do konstruktorow z wiekszym doswiadczeniem.

Czy moge bez dodatkowych zmian konstrukcyjnych i obliczen przeniesc port bass-reflex na przednia scianke lub na dol glosnika?

Czytalem wczesniej w tym watku ze takie konstrukcje juz powstawaly. Czytalem tez gdzies na sieci, nie moge teraz tego znalezc, ze powstawaly klony z portem na przedniej sciance.

Moja motywacja do takiej zmiany jest to ze glosnik nie bedzie mogl stac daleko od tylniej sciany pomieszczenia.

Na przód możesz dać bez żadnych innych zmian. Na spodzie to już nie takie proste, stroi się toto inaczej. Poza tym warto zmienić wysokotonówkę na inną, D2010 do konstrukcji dwudrożnych nie nadaje się zbytnio.

Dziekuje za odpowiedz. Z portami jest tak jak myslalem. Strojenie portu u dolu mozna przeprowadzic regulujac jego dlugosci czy bedzie tez potrzeba zmiany srednicy?

Co do wysokotonowki to chce najpierw zrobic jak w orginalnym projekcie klona. A potem zobaczymy, moze bedzie inna kolumna. Z duza przyjemnoscia porownam mojego klona z innymi wykonaniami.

• 4 tygodnie później...

mam takie proste i łatwe pytanie, a mianowicie czy dobrze wykokany klon ProAc 2.5 na bardzo dobrych komponentach, z dobrym okablowaniem i jeżeli budowa wyniesie ok max 3 tys zł to zagrają one lepiej niż jakieś kupne za 3 tyś? czy zbliżę się do pierwowzoru?...

Prawidłowo wykonany klon ma szanse zagrać jak oryginał. Za to żadne sklepowe kolumny za 3000zł nie mają żadnych szans aby konkurować jakością dźwięku z prawidłowo wykonanym klonem. Niemniej doświadczony konstruktor dysponując takim samym budżetem jest w stanie stworzyć coś jeszcze lepszego.

Służę przykładami, można ich u mnie w domu posłuchać. Jak pożyczę cyfrówkę to może i zdjęcia wkleję. Jednym z nich może być mój pseudoklon R2,5. Pseudo, bo ma inny tweeter (w tej chwili Seas KT 28, czyli model wyższy o dwie półki od tweetera z ProAców Studio 100) i zupełnie inną zwrotnicę rzecz jasna. W zadanym budżecie zmieściłyby się też moje Minas Anor w wersji z wysokotonówką tańszą niż Dynaudio D260Esotec. Możliwości jest naprawdę sporo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.