Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc 2.5 - od 0 do bohatera -

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaszio

(Konto usunięte)

U Rolpha z Audiocomponents we wspolnym zamowieniu z kosztami wysylki do Polski wychodzi dokladnie 50 % wiec zapomnij ze ktos od Ciebie wezmie. A tak wogole to nadaje sie do dzialu ogloszenia.

Jeden kolega ktory zamawial w moim zamowieniu za 2 szt. D2010 zaplacil 350 pln. No coments.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

U Rolpha z Audiocomponents we wspolnym zamowieniu z kosztami wysylki do Polski wychodzi dokladnie 50 % wiec zapomnij ze ktos od Ciebie wezmie. A tak wogole to nadaje sie do dzialu ogloszenia.

Jeden kolega ktory zamawial w moim zamowieniu za 2 szt. D2010 zaplacil 350 pln. No coments.

Ciekawostka.

Gdyby tak wyminić w gotowych już klonach kopółkę Scan Speaka na MOrel MDT29... Technicznie można to ładnie wykonać przy użyciu takich krążków jak na fotce :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest akurat brąz. Waży taki krążek 0,3 kg. Koszt trudno okreslić, bo to jednorazowa sprawa, zawracanie komuś głowy i kombinowanie materiału, stąd koszt relatywnie wysoki rzędu kilkudziesięciu złotych para.

tak w temacie i poza nim trochę...

koszt samych głośników do klonów tych ProAców to minimum 1100 PLN.

Jako fan produktów spod znaku Audio Physic, napiszę...

A gdyby tak rozważyć mniej wymagające Virgo 2?

na klony Virgo2 potrzeba: 2 x a Seas 19TAF/D; 2x Vifa M11WH-09-08; 4x Vifa M18WO-09-08.

To jest jakieś ~1000 pln za Vify przy zamawianiu głośników z audiocomponents + Seasy - nie wiem dokładnie, ale oceniam na 300-350 pln.

Chyba że można te Seasy czymś dobrze zastąpić?

Ktoś klonował Virgo?

Ktoś wie że niewarto?

Ktoś zna kogoś, kto wie, lub wie kogo zapytać?

Pozdrawiam

Piotr

Różnica polega na tym, że klony ProAc 2,5 są rozpracowane. Można bez ryzyka kupić głośniki, zrobić wszystko według projektu, i otrzymany dźwięk jest bardzo przewidywalny przy odrobinie dokładności w wykonaniu. Nawet jeżeli brzmienie nie będzie dorównywało oryginałom, to bez wątpliwości zagra w podobnym charakterze i na pewno na poziomie wyższym niż kolumny sklepowe kilka razy droższe niż koszt materiałów potrzebnych do wykonania klonów.

Jeżeli jest dostępny jakiś wiarygodny projekt Virgo, to czemu nie. Może być ciekawszy, ale czy ktoś wie jak to zagra?

Moim skromnym zdaniem Virgo są przeinwestowane. Dwie osiemnastki na basie w konstrukcji trójdrożnej nie dają przewagi nad dobrą dwudrożną symetryczną na osiemnastkach z lepszym tweeterem, która ponadto będzie miała prostszą (łatwiejszą do strojenia i znacznie tańszą) zwrotnicę. Trzeba tylko użyć innych wooferów, tu nadają się na przykład Vify XT18WH, M18WH albo Seasy W17PPI czy Ushery węglowe z korektorem fazy, i parę innych. Poza tym jak już robić konstrukcję trójdrożną, to zamiast dwóch 18cm basowców lepiej dać jedną Vifę M22WR, będzie jeszcze lepiej. Tweeter też warto dać lepszy niż w oryginale. Czyli generalnie amatorskie kopiowanie tego ma ograniczony sens ekonomiczny, aczkolwiek wyniki mogłyby być całkiem poprawne i satysfakcjonujące, tylko po co? Doświadczony konstruktor raczej robił tego nie będzie, a początkujący potrzebowałby tak dokładnych planów jak do Response 2,5 a te niestety nie są dostępne.

A moze zamiast Virgo spróbowac Tempo?

Ukryta Zawartość

Przyznam się szczerze, że jakis czas chodzą mi po głowie. Zastanawiam sie tylko, jaki mógły byc koszt takich skrzynek i jakich mozna by było użyć przetworników.

Z tego co wyczytałem mozna znaleźć coś lepszego niż Vifa PL, może jak mówił McGyver Vifa XT 18 WH albo Seas WA 180 lub W 17 PPI?

Co do wysokotonówek tez jest spory wybór, jak choćby Seas NOFERRO 900 (chyba jest lepszy niz KT 27F?) lub jakis z metalowa kopółką (NOFERRO 600?).

Proszę bardziej doświadczonych o opinie.

Ukryta Zawartość

Uwagi do projektu Virgo:

1. zwrotnica szeregowa nie jest dla początkujących, a zaawansowany będzie i tak robił po swojemu. Biwiring w takim układzie jest niestety z góry wykluczony.

2. PL18 to dobry głośnik na bas, ale jako midwoofer lepiej użyć Vify M18WH, XT18WH, Seasa W17PPI lub innego głośnika o dobrej średnicy pasma.

3. Z głośnikami noferro ostrożnie. Mają niższą obciążalność niż KT28.

Jest wiele dobrych tweeterów. KT28 wyróżnia się dobrym stosunkiem cena- jakość. Dysponując dobrym wzmacniaczem o gładkim, pozbawionym brudów i wyostrzeń brzmieniu można dać któregoś ze znakomitych Moreli. Są one jednak na tyle przezroczyste, że wszelkie niedoskonałości wzmacniacza wywloką na wierzch i pokażą jak przez lupę, więc ostrożnie. Poleciłbym też moje ulubione Dynaudio, ale zdobycie tego teraz graniczy z cudem.

Ja jestem szczesliwym posiadaczem tych piekknych krazkow z mosiadzu

Dzieki uprzejmosci Adse mam jego glosniki molele mdt 29 odkercilem od nich front.pomierzylem a on zorbil piekne fronty do nowych glosnikow do klonow jutro podlacze to i porownam .

Mam pytanie jak zabespieczyc mosiadz bed utlenianiem zzeby caly czas byl ladny swiecacy ????

zapomniałęm linka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchajcie, poważnie się zastanawiam na dym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cenowo znośnie, no i odpadają kłopoty z wykonaniem kolumny... co możecie powiedzieć na temat wyżej wymienionych kolumn??

Ukryta Zawartość

Cenowo znośnie? Proponuję przejść się do wątku "Zamawiamy głośniki w Audiocomponents" a po drugie co ma znaczyć, że odpadają kłopoty z wykonaniem kolumn? Nie wiem, może masz już gotowe skrzynki albo coś, bo na gratisy w AkustyKu raczej bym nie liczył ;-))

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A u mnie stoi między innymi takie coś:

Ukryta Zawartość

post-3550-100008435 1170266989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem się zapytać jakie korzyści moze przynieść zrobienie obudowy takiej jak a AP Tempo (pochylonej o 7 stopni) w stosunku do obudowy a'la ProAc (prostej).

Czy ktoś sie orientuje o ile drozsza byłąby taka obudowa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.