Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny w ok.1000zł

Wook

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wiem że podobne tematy już były ale często są nieaktualne lub nie do końca podobne do mojej sytuacji

Coś mi padło w aktualnym kinie domowym (ampli albo SW) i nie mogę korzystać z subwoofera - postanowiłem przejść na system stereo.

Szukam więc używanych kolumn stereo ( mam czas i mogę szukać do oporu potrzebuję tylko wiedzieć czego mam szukać )

Pokój 20m.kw.

Kolumny głównie do słuchania muzyki ( elektroniczna, psychill itd. , czasem rock ), filmy/gry też ale to nie jest priorytet

Nie wiem czy to dobre wyjście ale chciałbym podpiąć je pod aktualny amplituner Denon AVR 1509, jeśli nie to w przyszłości to zmienię na inny wzmacniacz.

Nie jestem audiofilem, kolumny nie muszą być głośne byle grały czysto i miały w miarę dobry bass (nie potrzebuję tym wybijać szyb w oknach ale przyjemne mruczenie do muzyki elektronicznej by się przydało :) )

Jak już pisałem - mam czas, miło by było jakbyście podali kilka modeli używanych kolumn na które bym sobie polował :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/121816-u%C5%BCywane-kolumny-w-ok1000z%C5%82/

Acoustic Energy Aegis 3, Dali 104, 505, 400. Dla uzyskania cieplejszego dźwięku - Tannoy R2.

wiem że podobne tematy już były ale często są nieaktualne lub nie do końca podobne do mojej sytuacji

:-)

Słucham takiej muzyki, Na starcie grałem na Tannoy F4 i do tej pory uważam je za swietny wybor. Bylo mi na prawde szkoda jak je sprzedawałem.

Później były Dal ikony ale tylko na chwile, nieco draznily.

Wiec ze swojej strony obstawiał bym dla ciebie Tannoy F4, M4, M5

Dziękuję wam za podpowiedzi, już wiem czego mam szukać.

Trochę poczytałem i już miałem wybrać Dali 104 głównie z uwagi na cenę (ok 500zł) ale zastanawia mnie jeszcze Acoustic Energy Aegis 3 - czy są one słyszalnie lepszy od tych Dali ?

Dali 104 mają piankowe zawieszenia membran (chyba). Ja bym nie brał, zwłaszcza że te kolumny sa juz bardzo stare. Jak już Dali to Dali 505,5005,606,6006 tez można niedrogo upolować.

Albo lepsze Dali 400, 450. A tak w ogóle to polecam Tannoy V4. Kolumny młode, nowocześnie wyglądające i świetnie grające. Czarują dźwiękiem, można się zauroczyć, to chyba najodpowiedniejsze okreslenie, oczywiście z odpowiednim wzmakiem, np. Denon 1500/1510/1520. Choć nie wiem czy to bardziej wzmak nie czaruje :)

np. Denon 1500/1510/1520. Choć nie wiem czy to bardziej wzmak nie czaruje :)

Aktualnie mam wzmacniacz 5.1 Denon AVR 1509

btw. wszyscy piszą o Tannoyach ale każdy wymienia inny model :)

R2 F4 M4 M5 V4 ;] po specyfiacji nie potrafię ocenić który będzie lepszy ;p

Póki masz ten wzmacniacz wszystkie mogą okazać się takie same. Ale pisałeś ze w przyszłości masz zamiar kupic lepszy więc porady mają sens.

Nie patrz na specyfikacje, patrz na wiek, wygląd, opinie w sieci, bo rozumiem że odsłuchu przed zakupem nie będzie.

Seria M (mercury) i R (revolution) to najstarsze, ok 15 lat. Seria R jest wyższa, ale niektórzy piszą że bardziej do muzyki klasycznej. Miałem podstawki R1 i fakt, grały poprawnie, ale mało efektownie, zbyt mało góry jak dla mnie. Boję się że R2 też zagrają "klasycznie".

Seria F to następca serii M, nie zawracałbym sobie głowy, jeśli cena byłaby zbliżona do M czy tym bardziej do V.

Seria V (Mercury V) to najnowsza (nie licząc jej modyfikacji - Vi).

Osobiście posiadam aktualnie M3 i V4 (w różnych miejscach). Mimo że M3 dają radę, grają ładnie, czysto, to V4 ma w sobie to "coś". Dużo więcej góry, chyba ładniejsza średnica, basik fajny, ogólnie takie trochę bajeranckie brzmienie w dobrym tego słowa znaczeniu. Na rynku wtórnym trafiają się za ok. 1000 lub minimalnie więcej, za tyle to naprawdę dobry zakup, kolumny 2-5 letnie. Mam w 15 m i jest dobrze, w 20 będzie jeszcze lepiej zwłaszcza z basem. Tylko bardzo wskazane firany, zasłony, dywanik :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.