Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz i odtwarzacz CD/DVD do Kolumn Schneider 8030ls ?

Szy3ki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie , Panowie doradzi mi ktoś jaki powinienem kupić wzmacniacz do tych kolumn tak żeby wykorzystać je w 100% ?

Tutaj link do kolumn jak one wyglądają ( aukcja nie moja oczywiście ) ale na zdjęciach jest tabliczka znamionowa z parametrami itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny wcześniej u mnie pracowały wraz z dużą wieżą HiFi Schneidera z lat 90' lecz wieża się zepsuła i zostały same kolumny a szkoda mi ich wyrzucać bo są w idealnym stanie i grają naprawdę ładnie , dlatego wole dokupić jakiś wzmacniacz i odtwarzacz CD albo DVD niż kupić jakąś plastikową wieżę czy mini wieżę z plastikowymi małymi głośnikami i paskudnym dzwięku ...

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie rady i propozycje , pozdrawiam ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysteruje ja każdy wzmacniacz obsługujący kolumny 4 Ohm.

Napisz czy grają ciepło czy jasno to coś ci się dobierze. Na wzmacniacz musisz przeznaczyć ok. 500 zl, na odtwarzacz CD ok 200 zł.

Wysteruje ja każdy wzmacniacz obsługujący kolumny 4 Ohm.

Dziękuje Ci bardzo kolego za szybką odpowiedz

Napisz czy grają ciepło czy jasno to coś ci się dobierze. Na wzmacniacz musisz przeznaczyć ok. 500 zl, na odtwarzacz CD ok 200 zł.

Wiesz co ciężko powiedzieć jak grają gdyż jestem zwykłym laikiem który lubi posłuchać muzyki na sprzęcie który gra czyściutko a nie charczy , trzeszczy a bas pierdzi i to mi wystarcza , dodatkowo ostatni raz słuchałem na nich z rok temu więc ciężko mi powiedzieć jak one grały ;)

Co do pieniędzy to super , tak w głowie zakładałem coś do max 1000 zł więc spokojnie się mieścimy w przedziale cenowym co mnie niezmiernie cieszy :)

P.S Z tego co pamiętam to grają równo ani ciepło ani jasno , Basy są odpowiednie ale oczywiście nie dudnią tak ładnie jak bym chciał no ale też głośniki nie są warte 2000 czy 3000 tysiące no i są z lat 90 za to jasno grają na pewno są to głośniki 3 drożne więc do tonów średnich i wysokich są głosniczki osobne dlatego pod tym względem grały bardzo ładnie gitarke , perkusje było dobrze słychać i czyściutko ;) Tak jak napisałem jedynie czego im brakuje to mocniejszego , "głębszego" basu no ale glośniki są jakie są a i wielkość głośnika niskotonowego to chyba 16 cm na oko :)

No to polecam wzmacniacz Arcam Alpha 6 Plus, Sony TA-FB940QS albo Denon PMA 980 ®.

Odtwarzacz możesz kupić Harman Kardon : DVD27, HD7500, 7600. Kenwood DP-5050, 7050. Sony CDP 990, 950, 790. Yamaha CDX-880.

Zostanie ci jeszcze trochę pieniędzy - można by za nie kupić nowe kolumny ...

Czytając autora gdzie podaje linka do kolumnz OLX myślałem że biedak chce je kupić.

W momencie oznajmienia iż posiada to "coś" troche mi ulżyło bo aż 200PLN to masakra jakaś za hebla z lat '90.

Justas dobrze prawi,autor niech kupi coś co polecił,kolumny na handel bo każdy grosz się przyda,na kable starczy jakieś :)

Amatorów dużych skrzynek nie brakuje to problemu nie będzie.

Wiesz tak se myślę że Bóg Cię kocha i pospuł Ci tą wieżę.

Pozdro

Łokmen Saba

No to polecam wzmacniacz Arcam Alpha 6 Plus, Sony TA-FB940QS albo Denon PMA 980 ®.

Jest ,między nimi jakaś większa różnica ? Pytam bo cenowo wypadają tak samo ;) Sony widze seria QS , Ten Denon też wyższa półka ale cenowo podobnie ... Brać co będzie w lepszym stanie czy jak ?

OK Choć wyglądowo najładniej Sony i Denon ale wiadomo nie wygląd najważniejszy , orientujesz się ile średnio kosztują ? Bo na allegro jest np. DENON za 700 zł i za 350 zł i pytanie czy ten za 350 to taniocha bo jakiś badziew ? Czy ten za 700 to jakaś cena z kosmosu ?

P.S Rozumiem że to samo dotyczy odtwarzacza , wszystkie podobne czyli brać który będzie w lepszym stanie ?

Hmmmm co do kolumn można by zmienić , tylko na jakie ? No i oczywiście by nie kosztowały 5 razy tyle co wzmak i odtwarzacz xD

Tak na szybko sprawdziłem i Denony z R to chyba wersja z pilotem?

Gdzie tylko przy jednym 980r pisze że z pilotem,reszta milczy w tej kwestii.

Ten za 399 jest to 980r i pisze że aukcja bez pilota,czyli...

Łokmen Saba

co do kolumn można by zmienić , tylko na jakie ?

A trafia się coś ciekawego w przedziale 600 - 900 złotych . Tylko że tutaj to już nie w ciemno bo trzeba je spasować ze wzmacniaczem.

Tak na szybko sprawdziłem i Denony z R to chyba wersja z pilotem?

Gdzie tylko przy jednym 980r pisze że z pilotem,reszta milczy w tej kwestii.

Ten za 399 jest to 980r i pisze że aukcja bez pilota,czyli...

Wiesz ciężko znalezć sprzęt ponad 10 letni żeby był w idealnym stanie technicznym , wizualnym i jeszcze z pilotem ;) I to w dodatku wysoki model w niskiej cenie , jeden jest za 700 zł ale z pilotem uniwersalnym gość pisze że obsługuje głośność , włączanie i wyłączanie ... Do wzmaka pilota nie musi być , bo nawet i po co ? Odtwarzaczem możesz sterować głośność , piosenki itp.

P.S wersja 980 od wersji 980R różni się tylko tym że wersja R jest z pilotem a 980 bez pilota ? Niczym więcej ? Parametry mają takie same ?

Wiesz ciężko znalezć sprzęt ponad 10 letni żeby był w idealnym stanie technicznym , wizualnym i jeszcze z pilotem ;) I to w dodatku wysoki model w niskiej cenie , jeden jest za 700 zł ale z pilotem uniwersalnym gość pisze że obsługuje głośność , włączanie i wyłączanie ... Do wzmaka pilota nie musi być , bo nawet i po co ? Odtwarzaczem możesz sterować głośność , piosenki itp.

Na okazję musisz czekać, czasem długo. Tego typu wynalazki jak ww. są na ogół kupowane na zasadzie okazji i później kompletowane. W cenie którą podałeś bardzo trudno Ci coś sensownego doradzić. Tutaj ludzie pakują w sprzęt większe pieniądze i dobierają na słuch wzmacniacz do kolumn i odwrotnie. Na szybko i w dodatku w ciemno raczej się nie da. Ewentualne różnice w pomiędzy modelami możesz znaleźć na stronach producenta (większość przyzwoitych firm udostępnia takie archiwa). Z mojej strony dwie uwagi:

- Szukaj wzmacniacza, który jest w stanie wysterować kolumny 4 Ohm. Kupowanie pieca, który nie jest w stanie zejść poniżej 8Ohm nie za bardzo ma sens, bo wiele kolumn mimo podanej impedancji schodzi znacznie niżej.

- Mimo że na tej półce zabawa w subtelności to strata czasu, odpuść sobie zakup DVD. CD powinien zagrać lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.