Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wyborem wzamacniacza pod kolumy Avance Omega 509

vandevi86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum :) Kupiłem jakiś czas temu kolumny Avance Omega 509 mam problem z wyborem wzmacniacza pod ten zestaw

Co możecie mi poradzić ?Jaki wzmacniacz był dobrą opcją pod ten zestaw i jakie kable ?Czy dobrą decyzją jest np jakiś stary wzmacniacz z lat 80 90 ?Czy też

może jakiś nowy wzmacniacz z jakimiś fajnymi opcjami? Pozdrawiam Łukasz

Dane techniczne:

Skuteczność : 89db

impedancja: 4 omy

Pasmo przenoszenia 48 hz -20khz

Rekomendowana moc wzmacniacza : 30 w -200 w

Kupiłem kolumny Avance Omega 509 jako głosniki frontowe do kina domowego (amplituner Yamaha RX-V 630). Kino domowe umarło ale głośniki Omega okazaly sie na tyle fajne, ze zostały i wylądowaly w sypialni. Koleją losu grały ze wzmacniaczami Rotel RA-01, lampowym chińczyku Music Angel na KT88 i Marantz PM6010 OSE. W mojej subiektywnej opinii najlepsze efekty dało polaczenie z Marantzem (używka z Allegro za ok 800 pln) Te kolumny jako nowe kosztowały ok 2,4 kpln i w mojej opinii nieuzasadnione byłoby łaczenie ich z jakimś drogim wzmacniaczem. To kolumny o przyjemnym , zrównoważonym dźwięku ale bez specjalnych fajerwerków. Znajduję przyjemność słuchając za ich pośrednictwem dosyć cicho muzyki fortepianowej. Jako przewodów głośnikowych w tym systemie używam chińskich ProCAB LS-40 i w zasadzie biorąc pod uwagę relacje cenowe uważam , że spełniają dobrze swoje zadanie. Pozdrawiam

Znajduję przyjemność słuchając za ich pośrednictwem dosyć cicho muzyki fortepianowej.

Powyższe zdanie jest dość istotne. Wiele kolumn i wzmacniaczy gra dobrze powyżej godziny 9, 10 i wywala się przy cichym słuchaniu. Powinieneś uzbroić się w cierpliwość i dobierać wzmacniacz używając własnych uszu. Z wzmacniaczy, do głowy przychodzi mi Thule IA100 (trudno go dziś dostać w dobrym stanie). Zaznaczam jednak, że ten model ma jedną gałkę. Jeśli akceptujesz korekcję basu i sopranów wybierz piec, który takie regulatory posiada. Tak czy owak, przy cichym słuchaniu kupowanie czegokolwiek w ciemno to nie tyle strzał w stopę, co prosto między oczy.

Zdanie o cichym odsłuchu fortepianu napisał całkiem INNY forumowicz,

niż założyciel wątku ;-)

Ja polecam do nich np. Sony czy Rotela, bo jeden i drugi nie ma zwykle

problemów z dynamiką; nawet przy niewielkim poziomie głośności.

A agresywności bym się zupełnie nie bał przy tekstylnej kopułce.

Z tym, że im mocniejszy, tym lepiej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Interesuje mnie wzmacniacz do 1000-1500zł w tym przedziale cenowym(może być używany w dobrym stanie:).A z słuchaniem muzyki jest u mnie tak ,wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie raz jest fascynacja jazzem raz rockiem, raz funkiem muzyka instrumentalną albo ambientem.

Ciężko sprecyzować ....na co mnie ruszy : )ale nastawiam się i wymagam czystości dźwięku,przejrzystości,ciepła,detali.(nie jestem miłośnikiem dudniącego bassu : )

Słuchałem tych kolumienek na takich wzmacniaczach jak Scott 235s.Nad 314(tutaj całkiem całkiem ale jesli chodzi o parametry basu w tym wzmacniaczu to jest go trochę za mało)W dodatku nie spał bym po nocach wybierając takie brzydactwo,tutaj z góry Przepraszam lubiących tą firmę : ).Poźniej był Pionier A 450 r(mocny wzmak,lecz czegoś brak).Dalej Arcam A 65 i tutaj o dziwo kazdy chwali sobie ten wzmacniacz jesli chodzi o detale ale niczym mnie nie ujął ...może zbyt krótko poświęciłem mu czasu.Pytanie więc co dalej ? : )

Jestem trochę zdziwiony odpowiedzią his master voice ponieważ, pytałem o lampę pod ten zestaw i całkowicie mi została odradzona.Zastanawiam się nad wzmacniaczem Marantz-em Pm 5005 może to jest dobry kierunek ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.