Skocz do zawartości
IGNORED

rotel ra 11 + rcd 968bx + kef iq5se co zamiast kefow

raker84 PGN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak jak w opisie posiadam wzmacniacz rotel ra11 plus rcd 968bx z podlogowkami kef iq5se w pokoju ok 15m2 (4,5m x3m) w bloku. Slucham w wiekszosci rocka perfect coma tol i chcialbym wymienic kolumny bo Kefki troche mi sie osluchaly gdyz posiadam je ok 5 lat a system rotela kilka miesiecy. Kefy podobaja mi sie pod wzgledem detalicznosci i przestrzennosci ale uwazam ze jak dla mnie sa troche malo dynamiczne i muzykalne i graja raczej lekkim dzwiekiem z zbyt mala iloscia niskich tonow a chcialbym cos bardziej muzykalnego przedstawiajacego dzwiek o wiekszej masie i z wiekszym wykopem. Budzet to max 3000zl za nowe lub uzywki. Czytalem na forach ze do rotela wszyscy polecaja kolumny bowers & wilkins i mocno zastanawiam sie nad uzywkami b&w cm1 bo ponoc choc sa to mini monitorki to graja z rotelem bardzo fajnie a mysle ze do pomiesczenia 15m2 nadawaly by sie w sam raz. Nie mialem okazji ich posluchac. Biore tez pod uwage podlogowki wharfadale damond 10.7 z podwjnym glosnikiem basowy. Sa dosc spore ale przedstawiaja dzwiek o woekszej masie niz 2,5drozne kefy i sa zdecyfowanie bardziej muzykalne. Prosze o porade czy warto wymieniac kefy a jesli tak to na co? Pozdrawiam Damian

Czytalem na forach ze do rotela wszyscy polecaja kolumny bowers & wilkins i mocno zastanawiam sie nad uzywkami b&w cm1

Tak, na jakich forach? :-)

Masz zapewne Rotela RCD-965BX.

Z B&W CM1 bedziesz miał bardziej subtelny i wyrafinowany dźwięk, jak dla mnie grają lepiej o klasę lub nawet dwie od tych KEF.

Jednakże basu z nich nie będziesz miał. Te CM1 mają specyficzny dół, raczej podbita wyższą średnice i tak grają. Jak dla mnie nie nadają się kompletnie do rocka, a raczej do jazzu i muzyki klasycznej; ale kto wie, może tobie spodobają się?

Słuchałem Rotela parę razy z B&W CM5, na początku odsłuchów bylem pod ogromnym wrażeniem wielkości i przestrzenności dźwięku. Bas był specyficzny, niby zaakcentowany, twardy, ale kompletnie bez zejscia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak Sittek ja powtórzę bo miałem CM5 a słucham podobnie jak ty a nawet mocniejszych kapel i te pierdziawki są do jazzu i temu podobne.

Raczej spokojna muza w gdzie zagłębiasz się w detale.

Łokmen Saba

Gość

(Konto usunięte)

Jak Sittek ja powtórzę bo miałem CM5 a słucham podobnie jak ty a nawet mocniejszych kapel i te pierdziawki są do jazzu i temu podobne.

Raczej spokojna muza w gdzie zagłębiasz się w detale.

Jak się słucha metalu na poziomie podstawówki to może być bez detalu...

Gość

(Konto usunięte)

Nie cierpię wrzucania metalu i rocka do worka...basssss, bassss i nic więcej...osobiście wróciłem od 3 lat do słuchania ciężkiego brzmienia ale za sprawą tych szczegółów, które powaliły mnie na kolana...faktem jest, że mój system odrzuca wiele realizacji ciężkiego brzmienia...ale to co gra jest poezją...nie koniecznie musi to być oparte o potężny dół pasma...raczej środek...np. Decapitated, Gojira, Soulfly, Sepultura...Blinded...bez potężnej średnicy nie ma odpowiedniej atmosfery takiej muzyki...dlaczego wszyscy kojarzą dobry metal tylko z łomotem ... ?

Widzisz,troszkę mnie nie zrozumiałeś :)

CM5 dobre do plumkania jazziku bo przy szybszych i większych składniach dźwięk się zlewa i jest jak się to potocznie mówi-kupa,bez dociążenia dołu.

Tak mocno wypchanej średnicy nie lubię.

Mój wzmak jest bardzo szczegółowy i w połączeniu z Bowersami było zbyt przejrzyście jak dla mnie.Dopiero podłogówki zrobiły co trzeba.

Raczej nie ma tu mowy o słuchaniu na poziomie podstawowym,wychowałem się na kapelach w latach '90 więc wiem jakie mam oczekiwania.To nie jest już słuchanie na wieży Eltra :)

Nie ma co się rozpisywać i śmiecić bo autor czeka na konkrety,chociaż każde info jest przydatne.

Brytyjskie brzmienie mnie nie wciąga wogóle,tylko kable mam "wyspiarskie"

pozdro

Nevermore-next in line jest cudne

Control Denied

Łokmen Saba

Witaj,

jeśli szukasz otwartego, dynamicznego, żywego dźwięku z dobrą podstawą basową, proponuję posłuchać polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25. Bardzo dobrze powinny się także sprawdzić w Twoim pomieszczeniu i systemie potężne monitory Focal Aria 906.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań lub oferty finansowej służę pomocą. Jeśli jednak masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

jeśli szukasz otwartego, dynamicznego, żywego dźwięku z dobrą podstawą basową, proponuję posłuchać polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25. Bardzo dobrze powinny się także sprawdzić w Twoim pomieszczeniu i systemie potężne monitory Focal Aria 906.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań lub oferty finansowej służę pomocą. Jeśli jednak masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

poczytalem troszke o pana propozycjach i myse ze umowie sie na odsluchy pylonow a takze focali choc focale troche drozsze i w dodatku monitory ale to moze kwestia tego ze pylony to rodzima produkcja, ale niestety nie bede wstanie odwiedzic waszego salonu w pabianicach bo jest to troche dla mnie za daleko od mojego rodzinnego gniezna. w poznaniu lub bydgoszczy moge udac sie na odsluchy w przyszlym tygodniu ale dziekuje bardzo za rade i panskie propozycje.

• 2 tygodnie później...

Panowie co myslicie o polacze iu mojsgo zestawu rotela ra11 + rcd 965bx w ponieszczeniu 15m2 z tymi pykonkami sapphire 25 ds sie osoagnac odpowiednia synergie i czy dobrze to zagra razem wzmak ma moc 2x96w przy 4omach i czy pokieszxze ie nie jest troche za male dla tych pyloniw bo sa dedykowane dla pomieszcze 15-25. Pomocy pozdrawiam.

Jeśli masz możliwość to podsłuchaj sobie DALI Zensor 7 albo lepiej Quadral Ferrum 7000. W tych drugich góra nie jest tak wyeksponowana, choc nie ostra, ale za to będziesz miał przy tych Rotelach trochę fajnego basiku i nie nachalną górę :-)

Gdy chcesz wydać około 3000zł na kolumny to zastanów się nad używkami.

Na przykład Dynaudio Audience 72 (lub SE)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 1 miesiąc później...

Panowie wybralem pylon audio sapphire 25 i jestem bardzo zadowolony :-) moj pokoj 15m2 jest troszke za maly jak dla nich ale generalnie po przesiadce z kef iq5 jestem bardzo zadowolony sapphire 25 sa pewnie o 2 klasy lepsze . Teraz mysle o zmianie zrodla z rotel rcd 965 na cambridge audio 640c v1 lub v2. Co myslicie czy ten rotel nie jestnajslabszym ogniwem toru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.