Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - trzeszczy przy podgłaśnianiu

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie w załączniku przedstawiam zdjęcia środka płyty. Wzmacniacz gra przy nagrzaniu się nie śmierdzi jak to bywa w starych konstrukcjach lat 70/80. Trzeszczy przy podgłaśnianiu. Reszta elementów nie trzeszczy przy zmianie. Odkręciłem i zaniepokoiła mnie ta czarna spalenizna co ona może oznaczać coś było kombinowane spaliło się coś kiedyś. Nadmienie, że kupiłem 100% sprawny :-). Jest to mój pierwszy wzmak lub część wieży która tak wygląda w środku. Mam tego kilkadziesiąt sztuk i wszystko w ładnym bądź doskonałym stanie. Doradźcie co z tym zrobić. Niby gość daje rękojme na 4 tygodnie. Dodam tylko, że wzmacniacz gra barwą ciepłą co dziwi mnie ostatni wzmak techa który grał ciepło u mnie to był model 8080 z roku 77.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52384-0-95442700-1441206484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odkręciłem i zaniepokoiła mnie ta czarna spalenizna co ona może oznaczać coś było kombinowane spaliło się coś kiedyś. Nadmienie, że kupiłem 100% sprawny :-).

Producent do tych tranzystorów lub stabilizatorów nie dał radiatorów a ciepło musi gdzieś się podziać to i przegrzało PCB . Warto przy takich elementach sprawdzić i poprawić luty które od temp kruszeją a później różnie to bywa .

Trzeszczy przy podgłaśnianiu.

Kup KONTAKT PR , znajdź otwór w potencjometrze . Ustaw wzmak tą dziura do góry i psiknij do środka szybko i kilkanaście razy przekręć gałką tego potencjometra w całym zakresie .

Wzmacniacz oczywiście wyłączony ;)

Powodzenia .

To, że trzeszczy, to pewnie klasycznie wina wytartych ścieżek w potencjometrze. "Kontakt PR" wyguglaj, powinien na krótką metę załatwić sprawę. Co do reszty - zależy, co kto rozumie przez "100% sprawny" :) Jeżeli sprawny = gra, to jak słychać prawda, ale to wnętrze wygląda tak, jakby tam coś zdechło. Może grzebane było - w miejscach przysmażeń mogły się zjarać oryginalne tranzystory i ktoś zreanimował trupa wlutowując inne. W każdym razie gdybym kupił "100% sprawny" wzmacniacz, wolałbym nie zastać wewnątrz takiego obrazka. Tak to często wygląda w przypadku półki "vintage" - trafiają się sprzęty faktycznie w bardzo dobrym stanie, trafiają się i wyhulane, gdzie w zasadzie od razu przydałoby się wymienić potencjometry, styki, kondensatory, gniazda i co tylko jeszcze chcesz.

To, że trzeszczy, to pewnie klasycznie wina wytartych ścieżek w potencjometrze. "Kontakt PR" wyguglaj, powinien na krótką metę załatwić sprawę. Co do reszty - zależy, co kto rozumie przez "100% sprawny" :) Jeżeli sprawny = gra, to jak słychać prawda, ale to wnętrze wygląda tak, jakby tam coś zdechło. Może grzebane było - w miejscach przysmażeń mogły się zjarać oryginalne tranzystory i ktoś zreanimował trupa wlutowując inne. W każdym razie gdybym kupił "100% sprawny" wzmacniacz, wolałbym nie zastać wewnątrz takiego obrazka. Tak to często wygląda w przypadku półki "vintage" - trafiają się sprzęty faktycznie w bardzo dobrym stanie, trafiają się i wyhulane, gdzie w zasadzie od razu przydałoby się wymienić potencjometry, styki, kondensatory, gniazda i co tylko jeszcze chcesz.

Juz dzowniłem do gośćia odsylam sprzęt !!! ale zaskoczyłem się nie miło. Stało to gdzieś bez ruchu długo i pasuje na piwnice lub garaż zimą, Ja wiem, że te stare sprzęty są bardzo mocne (sam mam atari amige 500 i kilka innych i swego czasu leżały na strychu w zimnie w zimie i gorącu w lecie. Przyszedł czas na wspomnienia zniosłem i działa bez problemów po odczysczeniu). Był naprawiany moim zdaniem bo jak zlukałem radiator pasta jest poruszona i usyfiony radiator, więc ktoś to ściągał. Powiem sczerze, że mam kilka wzmaków techniscia od 8080 , v9 v85 i kino ax6 ale stan ich jest bardzo dobry. 7700 , 8080 z 77 bliskie ideałowi, aż nie mogę w to uwierzyć gdzie się to utrzymało przez tyle lat. Co do tej 800 ciepła barwa nic nie krzyczy na wysokich, miałem ją testować z lepszymi kolumnami, ale odsyłam. Chciałem dla przeciw wagi upolować jeszcze yamahe a 1020, ale bez gwarancji to się coraz bardziej boję, żeby nie trafić na mega trupa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.