Skocz do zawartości
IGNORED

stereo plus kino na tej samej końcówce mocy

piotrek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli szukam amplitunera 5.1 lecz pojawia się problem z kabelkami na fronty ponieważ wkrótce znajomy będzie składał mi sprzęt DIY

docelowo w stereo będzie przedwzmacniacz lampowy i cztery końcówki mocy jako biamping

Kupując w tej sytuacji amplituner (koniecznie z systemem kalibracji Audyssey ) musiał bym kupić lub zrobić przełącznik na kabelkach głośnikowych lecz to uciążliwy temat oraz strata jakości zwłaszcza , że jako główny odtwarzacz muzyki oraz filmów będzie komputer.

Wolał bym korzystać na frontach z tych samych końcówek mocy i coś zrobić w kierunku wyjścia z przedwzmacniacza.

Patrzyłem za przedwzmacniaczem używanym z systemem Audyssey ale kiepsko to wygląda .

Kiedyś kiedyś marzy mi się jeszcze zrobienie zwrotnicy cyfrowej do frontów by wyrzucić najgorszy element toru audio więc to też muszę wtrącić w plany ( :

Teraz pytanie jak to rozsądnie zrobić i połączyć do kupy póki jeszcze mogę kombinować ze sprzętem DIY i niektóre rzeczy ukryć bądź połączyć by nie robić zamieszania i by to estetycznie wyglądało

myślałem o ingerencji w amplituner 5.1 ale to chyba zły pomysł ( :

docelowo w stereo będzie przedwzmacniacz lampowy i cztery końcówki mocy jako biamping

Przedwzmacniacz stereo ma jedno wyjście pre - out L R .

Do biampingu na ogół dwa wzmacniacze zintegrowane w tym jeden ma mieć wyjście pre - out L R , lub jeden zintegrowany z wyjściem pre - out L R i dwie końcówki mocy . Jeśli przedwzmacniacz ma jedno wyjście to będziesz rozdzielał sygnał ?

Jak połączyć KD + dobre stereo to tego było na forum .

Przedwzmacniacz stereo ma jedno wyjście pre - out L R .

Do biampingu na ogół dwa wzmacniacze zintegrowane w tym jeden ma mieć wyjście pre - out L R , lub jeden zintegrowany z wyjściem pre - out L R i dwie końcówki mocy . Jeśli przedwzmacniacz ma jedno wyjście to będziesz rozdzielał sygnał ?

Jak połączyć KD + dobre stereo to tego było na forum .

Znaczy się to już kwesta przemyślenia osoby która będzie składała to , czytałem wiele tego typu tematów ale zawsze kończyło się na urządzeniu typu selektor który jest mechanicznym urządzeniem a to mnie nie rajcuje ze względu na straty na stykach oraz manualne przełączanie

Chce mieć dwa styczniki sterowane pilotem a docelowo tabletem jeden uruchomi system stereo a drugi kino- projektor mate projektora amplituner subwoofery żebym ja nie musiał każdorazowo pstrykać tylu urządzeń aby było to czy to,

najlepsze wyjście to kupić przedwzmacniacz 5.1 ale są bardzo ograniczone funkcyjne chociaż nie wiem czy wszystkie te systemy dają efekt bo nie maiłem przyjemności u kogoś posłuchać co np wzmacniacz z Audyssey'em potrafi (też w zestawie co najmniej trzy subwoofery będą) a sterować kanałami mogę również z komputera

jak możesz napisz co o tym sądzisz bo zapewne posiadasz jakiś sympatyczny amplituner do kina a chętnie poznał bym opinie użytkownika nie sprzedawcy ( :

docelowo myślałem by dzielić wyjście przedwzmacniaczy będzie to najprostsze wyjście ale koliduje właśnie z amplitunerem kina zintegrowanym

Mam tak : post nr .5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner musisz kupić z wyjściem wielokanałowym pre-out 7.1 , lub 5.1 ( wykorzystujesz pre-out Front L R ) . Zapoznaj się z zasadami bezpieczeństwa w takim połączeniu , czytaj linki .

docelowo myślałem by dzielić wyjście przedwzmacniaczy będzie to najprostsze wyjście ale koliduje właśnie z amplitunerem kina zintegrowanym

Możesz wpiąć do przełącznika RCA Input 1 --- wyjście z amplitunera , Input 2 --- wyjście z przedwzmacniacza stereo , do wyjścia z przełącznika RCA podłączyć kable typu Y i dalej na cztery końcówki mocy .

Jeśli przełącznik RCA będzie dobrej jakości to nic nie stracisz na dźwięku . Pewnie są także przełączniki aktywne sterowane pilotem , taki możesz kupić .

Chce mieć dwa styczniki sterowane pilotem a docelowo tabletem jeden uruchomi system stereo a drugi kino- projektor mate projektora amplituner subwoofery żebym ja nie musiał każdorazowo pstrykać tylu urządzeń aby było to czy to,

To ja Ci nie pomogę , do tego trzeba elektronika .

Ukryta Zawartość

A to mi poprawiłeś humor nie wiedziałem że robią amplitunery kina z wyjściem przedwzmacniacza ( :Może orientujesz się co warto kupić do około tys zł żeby miało Audyssey'a i właśnie pre-outDo Denona jakoś zrażony jestem ale ONKYO może? tylko nie wiem jaki model itd oczywiście sprzęt z drugiej ręki mnie interesuje.Z tego co widzę to jesteś oczytany w temacie to będę wdzięczny za polecenie , tylko może nie koniecznie 140w na kanał bo kupiłem w zeszłym roku advance acoustic map 305 i nie mam możliwości pogłośnienia z pilota z wyczuciem bo jest spory przeskok potencjometru i albo za cicho albo za głośno i drażni mnie to strasznie ale wkrótce będę go zmieniał na te końcówki choć gra sympatycznie... Kolumny frontowe to tannoy super red monitor srm 15x obudowa w trakcie projektu ( :A co do sterowania pilotem to nie ma problemu całe oświetlenie mam za pomocą systemu extra free zamela prosty system w rozsądnych pieniądzach i można sporo pokombinować w sumie nie znając się na tego typu sprawach ( :

Jestem Yamahowcem więc proponuję kupić następcę Yamahy RXV 773 ( tego nowego modelu już nie ma ) , ma wyjście wielokanałowe automatyczną kalibrację. Ma też " Pass-Through " , funkcja ta w stanie czuwania przepuszcza sygnał AV do TV , lepiej to wyłączyć bo wciąż pracują płyty HDMI .

Jakie następne modele odpowiedniki tego nie wiem . Po prostu kup najtańszy z wyjściem wielokanałowym 7.1 , dekoderami Audio HD i z kalibracją . W tamtych czasach to tylko Yamaha z tym modelem za 2500 PLN miała takie wyposażenie . Teraz nie orientuje się .

Ukryta Zawartość

post-35801-0-92858200-1441829180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna podoba mi się może nie jest piękna ale ma dwa wyjścia HDMI rzeczywiście preout ( : ale Audyssey'a nie ma więc dla tego na Yamahe nie zwracałem uwagi do kina w takim razie ma pewnie swój system opatentowany ? tez posiada mikrofon do kalibracji?

na allegroszu brak podobnej niestety mają pojedyncze wyjście hdmi a pasowało by dwa na tv oraz projektor

dzięki serdecznie za podpowiedz mam teraz nowe zajęcie polowanie na Yamahe ( :

ale Audyssey'a nie ma więc dla tego na Yamahe nie zwracałem uwagi do kina w takim razie ma pewnie swój system opatentowany ?

Każdy ma swoją nazwę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poczekam sobie trochę na taką ale czytając opinie to po prostu będzie automatyczne opóźnienie ns w stosunku do siedzącej osoby , więc teraz się zastanawiam czy to takie super jest skoro samemu można ustawić wszystkie odległości - opóźnienia głośników w systemie a czy może słyszałeś o jakimś systemie sterującym pracą subwooferów u mnie co najmniej trzy będą a może tego typu funkcja była by bardziej przydatna

Czytając wypowiedzi widzę dużo zaslyszanych teori i nie sprawdzenie w teori chodzi mi o ten przełącznik co ci zdegraduje dźwięk. Prawda taka że jak byś go sam wykonał na dobrych elementach będzie dużo lepszy niż nie jeden gotowy.

A wracając do tematu sam mam pre stereo i sygnał obecnie z yamahy 771 na przełączniku mechanicznym ale składam już taki że sygnał na końcówkę będzie stereo a po załączeniu ampli będzie automatycznie przełączać na kino

Czytając wypowiedzi widzę dużo zaslyszanych teori i nie sprawdzenie w teori chodzi mi o ten przełącznik co ci zdegraduje dźwięk. Prawda taka że jak byś go sam wykonał na dobrych elementach będzie dużo lepszy niż nie jeden gotowy.

A wracając do tematu sam mam pre stereo i sygnał obecnie z yamahy 771 na przełączniku mechanicznym ale składam już taki że sygnał na końcówkę będzie stereo a po załączeniu ampli będzie automatycznie przełączać na kino

Witaj właśnie też chciałem coś takiego zrobić tylko kawał pudełka będzie bo pasuje zastosować jakiś silniczek krokowy bo na elektromagnesie to będzie kiszka

miałem nadzieje właśnie że nie będę musiał robić samemu nic ale cóż ( :

Widzę że dobre yamahy skoro już druga osoba ma, a ile masz subwooferów jak to wygląda przy trzech fajnie gdyby chociaż dwoma dało się sterować z amplitunera

Witaj właśnie też chciałem coś takiego zrobić tylko kawał pudełka będzie bo pasuje zastosować jakiś silniczek krokowy bo na elektromagnesie to będzie kiszka

miałem nadzieje właśnie że nie będę musiał robić samemu nic ale cóż ( :

A to nie prościej zrobić przełącznik na przekaźnikach?

Mam jeden, dobrze zestrojony z panela nie amplitunera, poczytaj o akustyce będziesz już mniej więcej wiedział jak to ogarnąć i sub diy. Przełącznik na przekaźniku jest trochę większy od pudełka od zapałek

A to nie prościej zrobić przełącznik na przekaźnikach?

przekaźnik będzie znacznie większym złem w porównaniu do tych mechanicznych przełączników co do tego jestem pewien,

osobiście myślałem o zrobieniu takiego swojego przekaźnika który będzie mieć spory dobry i mocno zaciskający się zestyk i mający chociaż 1cm2 powierzchni elektromagnes nie jest do końca stabilny i na pewno przy tych rozmiarach może dawać sygnał elektromagnetyczny zwłaszcza na preoucie

dla tego wolał bym zrobić na silniczku krokowym będzie b mocno stabilnie dociskało wrzucę poglądowo obrazek z painta ( ;

wtedy upchał bym to w obudowę przedwzmacniacza

dwie sztuki takie będę musieć zorganizować druga będzie większa i będzie całe zasianie na gniazdka multimedialne odcinać to to już będzie na elektromagnesie nie chce mi się chodzić w nocy i wyłączać wszystkiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przekaźnik będzie znacznie większym złem w porównaniu do tych mechanicznych przełączników co do tego jestem pewien

Skoro jest stosowany we wzmacniaczach/amplitunerach do załączania obwodów kolumn np. przy przełączaniu na zestaw A i B lub w układach zabezpieczeń kolumn no to chyba nie jest taki zły.

Wydaje mi się, że silnik krokowy to przerost formy nad treścią, choć w teorii wydaje się być owszem bardziej stabilnym.

Skoro jest stosowany we wzmacniaczach/amplitunerach do załączania obwodów kolumn np. przy przełączaniu na zestaw A i B lub w układach zabezpieczeń kolumn no to chyba nie jest taki zły.

Wydaje mi się, że silnik krokowy to przerost formy nad treścią, choć w teorii wydaje się być owszem bardziej stabilnym.

no tak tylko prawdziwy wzmacniacz stereo nie ma tego typu funkcji ja w obecnym acoustic advance map 305 choć nie jest szałowy posiada mechaniczny sterowny tylko ręcznie spory włącznik on off by nie tracić na jakości i dla tego muszę zastosować odłączenie całego zasilania na audio bo nie chce i się skakać pół śpiący do sprzętu

mam na co dzień styczność z przekaźnikami i wiem że zawodzą i są b kiepskiej jakości też robiąc oświetlenie w mieszkaniu nauczyły mnie rozumu ( :

ale co ty tu o on off a gdzie załączanie kolumn na przekaźnikach, z tego co po fotach widać na google to na wyjściu ma przekaźniki, kolega wyżej ma rację z tym krokowym. Teoretyzujesz aż miło, ciekawe czy byś w teście wychwycił te różnice, skoro masz styczność z przekaźnikami to nie wiesz jaki dobry wybrać do sygnałów audio ?

tzn tak na przedwzmacniaczu ma przekaźniki z tym że docelowo nie będę z niego korzystał bo właśnie ten przedwzmacniacz jest kiepski i dla tego będę składał DIY na którym kolega miał właśnie wysterowane podobne głośniki bardzo prosty układ a dźwięk jego zestawu śni mi się nadal po nocach choć i tak już mi gra świetnie i nie chcę przez kino sobie niszczyć niepotrzebnie jakości stereo a wierz mi że każdy dodatkowy element na torze robi różnicę dla tego też chce również usunąć zwrotnice największa przeszkodę i zastąpić je zwrotnicą aktywną w ten sposób uzyskam możliwie najlepszy rezultat jaki mogą te głośniki z siebie wydobyć

A możesz mi wierzyć że grają już pięknie i nic podobnego nie słyszałem w innych konstrukcjach choć gościłem u Pana miał sprzęt za około 400tyś ale słyszał tylko dolary które w to wsadził ( : zaraz powiesz akustyka powiem ci że ponad rok robiłem salon pod audio więc wierz mi że chcę wycisnąć ile się da a można wiele właśnie samemu pewne rzeczy robiąc a taki stycznik mechaniczny z krokowcem nie będzie wielkim wyzwaniem a będzie wart pracy którą w niego wsadzę koszt w sumie znikomy

Ukryta Zawartość

co o tym sądzicie dziwna sprawa trochę , widać że ma tv z hdmi a nie sprawdzi? i ma dwie sztuki pasuje mi taki bardzo ale boję się że kolejny przekręt

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz super i kolumny super i jeszcze adaptacja akustyczna a amplitunera szukasz za grosze i nie chcesz pogorszenia?

Jeśli twój wzmacniacz ma tylko przekaźnik w przedwzmacniaczu to powiedz mi jak jest w nim realizowane zabezpieczenie przed DC na wyjściu bez przekaźnika, cuda wianki prawisz, masz już jakieś zwrotnice aktywne na oku, wiesz jak filtry dobrać, regulacje fazy w nich zrobić i korekcję BS że zagrają lepiej niż pasywne?

amplituner za grosze ale rozsądny model to po co przepłacać , do zakupu jeszcze projektor wszystkie kable meble nie na rękę mi wydatki ( :

w kinie nie odczuje różnicy w jakości dźwięku w stereo prędzej dla tego kombinuje.

Wzmacniacz rozebrałem specjalnie rzeczywiście masz racje na końcówkach posiada również przekaźnik

ale po prostu nie będę ryzykował i nie zastosuje ich , jak wspomniałem potrzebuje co najmniej takie dwa więc zrobię jednocześnie.

zwrotnice są w planach i chcę przemyśleć wszystko żeby w przyszłości nic nie zmieniać nie po to robiłem teraz pasywne za prawie tysiaka żeby już szukać nowych

kolega jest mega pedantem starszy facet bardzo osłuchany on we wszystkim mi podpowiada gdybym go nie poznał przypadkiem pewnie na kappie 9.2 bym siedział i szukał teraz spawarki żeby je zasilić

Ja nie mam czasu na godziny czytania o sprzęcie chcę po prostu mieć pewne rzeczy gotowe nie po to pytam tu bo wiem że życia mi braknie zanim nadgonię wiedzą innych

każdy robi swoje każdy na czymś się lepiej zna

Kolega doradził mi również ustroje na ściany tanio dobrze i ładnie , uplótł kabel zasilający rzekomo zastępujący filtry i doradził by kupić pozłacane gniazda audionova i w sumie ciesze się bo w życiu bym na to nie wpadł a tak mam wszystko od podstaw jak należy.

Co do końcówek i przedwzmacniacza to na bazie krell"a mówił resztę nie chciał zdradzić ale jest chorobliwie w tej kwestii uparty i każdy element musi być naj naj ale u siebie wg moich obliczeń zrobił to w rozsądnych pieniądzach i gra to bosko

może być nawet adidasa jak będzie tylko dobrze ( : nie interesują mnie firmy tylko jakość a że słyszałem podobało mi się to dlaczego nie . Znajomy lampizował mi na razie CD i w porównaniu do i tak chwalonego na testach odtwarzacza grał fatalnie teraz jest super za taką kasę ( : ps kupiłem odtwarzacz jak piszesz za grosze rzekomo nie działał pilot naprawiłem w 10min a teraz ładnie mi gra i wszystko działa jak należy więc co mam do stracenia podejrzewam że onkyo ma jakąś wadę ale jak nie naprawie dam na bacówkę i też będzie nawet za dobrze ( :

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.