Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio Sonata

Marcinzp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Posiadam wieżę Cambridge Audio Sonata; amplituner stereo + odtwarzacz CD, która gra z głośnikami Monitor Audio BR2.

Proszę o radę, czy ma sens wymiana w tym zestawie głośników na lepsze, jeżeli tak to na jakie? W grę wchodziłyby nowe głośniki w cenie do sześciu tysięcy, skłaniałbym się ku podstawkowym. Pokój 16 m2, słucham rocka i klasykę.

https://www.audiostereo.pl/topic/122164-cambridge-audio-sonata/

Nie wiem czy jest sens do Sonaty kupować głośniki za taką cenę. Może jakieś używane Kefy R300... ale tu wąskim gardłem będzie wzmacniacz w tym amplitunerze.

Nie żebym tu umniejszał Twojemu zestawowi, bo w swojej cenie jest w miarę ok. Tylko nie wiem czy nie lepiej byłoby również pomyśleć o jakimś wzmacniaczu do tych potencjalnie lepszych głośników. Szczególnie, że za 6 tys. można by już coś fajnego kupić, choćby z drugiej ręki. Mam na myśli wzmacniacz plus głośniki.

To nie muszą być głośniki za 6 tysięcy, mogą być tańsze. Używanego sprzętu nie chcę, ponieważ obawiam się taki kupować. Mówiąc o wzmacniaczu jako o wąskim gardle zestawu masz na myśli niewygórowaną moc?

Z monitorów podstawkowych polecam Ci Studio Monitor 55/65 od Definitive Technology. Jednak przy tych konstrukcjach potrzebne Ci będzie lepsze wzmocnienie - do prawidłowego napędzenia potrzebują więcej prądu. Grają niesamowicie przestrzennie, są też niezwykle wydajne w dolnym paśmie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki za dotychczasowe sugestie. Myślę że z wydajnością prądową tragedii nie ma. Wzmacniacz posiada między innymi solidny transformator toroidalny, 4 tranzystory Sanken i pobiera 300 W. Nie potrzebuję sprzętu do głośnego "łojenia". Do Definitive Technology nie mam za bardzo przekonania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.