Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza lampowego

Janusz Stępień

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza lampowego od Feliks Audio. Zastanawiam się który ze sprzedawanych zagrał by najlepiej z moim zestawem: Tannoy Sensys Dc2, lampucera, interkonekt oyaide pa-02tr oraz kable głośnikowe bi-wire anticables+qed anniversary. Muzyka jaką słucham to głównie rock, pop, jazz, klasyka. Zastanawiam się nad wzmacniaczami:

William, Arioso, W88, Dual Mono 300B. Kwota jaką chcę przeznaczyć to około 3000-3500 zł. Może ktoś doradzi mi jakiś inny dobry wzmacniacz.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/122216-wyb%C3%B3r-wzmacniacza-lampowego/

No i co Ci tu napisać?

Weź do domu do odsłuchania i będziesz wiedział.

Twoje uszy, Twoja akustyka pomieszczenia i Twoje upodobania.

Tak będzie najlepiej, bo my możemy ci źle doradzić.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

I dlatego kupuje się używki żeby aby wiele nie stracić w razie nie wpasowania.

Kupowanie używek, szczególnie takich "mniej markowych", ma jeszcze jedną zaletę: w większości wypadków taki sprzęt jest już zweryfikowany* pod względem niezawodności (i celowości / poprawności ewentualnego tuningu). Sam mam w tej materii pozytywne doświadczenia zważywszy, że mój SET (nominalnie MA 845) przeszedł wcześniej dwóch posiadaczy i był po drodze dość konkretnie zmodyfikowany. Wzmacniacz gra jak złoto już czwarty rok ciesząc pięknym dźwiękiem i bezawaryjnością (a jest grany raczej intensywnie).

pzdr. :)

*) oczywiście przy założeniu, że sprzedawca uczciwie podaje wszystkie istotne fakty z historii urządzenia.

Ja wybrałem taką drogę:

Chińczyk za 2kz

Modyfikacja Sonus Oliwa 1,5kz

Dziś wraca do mnie i osłyszymy :-)

Już w wersji wyjściowej było grubo.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Ja wybrałem taką drogę:

Chińczyk za 2kz

Modyfikacja Sonus Oliwa 1,5kz

Dziś wraca do mnie i osłyszymy :-)

Już w wersji wyjściowej było grubo.

I jak? Sam pewnie kiedyś będę poprawiał dźwięk mojej mingdy, a teraz patrzę, że do tego pana mam 50 km od mojej mieściny :).

NIe wiem ile czego słuchasz ale jelśi chodzi o jazz i klasykę to Arioso będzie bajka. Wokale pięknie wysunięte do przodu i takie namacalne. Mój Arioso oddałem jeszcze do tuningu do Sonus Oliva, tak samo jak kolumny tannoy stirling. Ehhhhh bajka :-) Wzmacniacz za niewielkie pieniądze a gra ze hohoho :-)

• 2 tygodnie później...

Ja wybrałem taką drogę:

Chińczyk za 2kz

a jakiego konkretnie Chińczyka za 2k byś polecił?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

a jakiego konkretnie Chińczyka za 2k byś polecił?

Nic nie polecam!

Ja kupiłem Music Angel XD800MkIII

wrócił z Sonus Oliva, ja jestem zaj......e zadowolony.

Nie mam doświadczenia z lampą, a to co się stało to troszkę przypadek.

Pozdr

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Koledzy a nie lepiej zlecić komuś lub samemu zloztc wzmacniacz? Czemu tylko gotowce? Znajomy zrobił sobie lampke koszt podzespolow ok 600zl i powiem ze gra super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.