Skocz do zawartości
IGNORED

Za dużo Yamahy w zestawie Yamahy.

Gość Tubatoon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Panowie,

Jeśli w zestawie Yamahy CDX-E100, RX-E100 plus kolumny NS-A100XT jest za dużo brzmienia Yamahy, to jakie kolumny byście polecili, żeby tę yamahowość dźwięku zmniejszyć?

Docelowo całość jest do wymiany, sądząc po opiniach tutaj i testach, to może być albo Vincent albo NAD, niższe modele.

Pomieszczenie około 18-20 metrów w bloku. Gruby dywan, zasłony, regały z książkami, półki i obrazy na ścianach, ale poza tym nie ma żadnych ustrojów, paneli pułapek ani rezonatorów.

Muzyka jak w "o mnie".

Nic mi nie dudni, ale całość gra sucho i czasami jazgotliwie, nie ma wypełnienia.

Jak napisałem, kolumny chciałbym wymienić najpierw, mogą być trochę na wyrost, ale bez przesady.

Używki albo nowe, budżet nieoznaczony, ale w granicach rozsądku, mając na uwadze, że kiedyś będą grały z lepszym, ale ciągle budżetowym sprzętem.

Z góry dziękuję za porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/122220-za-du%C5%BCo-yamahy-w-zestawie-yamahy/
Gość numik

(Konto usunięte)

myślę, że CD to najmniejszy problem, musisz sam posłuchać czy lepieć pójść w inne kolumny, Pylony, Melodiki, Tannoye, czy zmienić wzmaka na hybrydę Vicka, NADa (jak piszesz) czy też AMC.

Sprawdź też inną opcję, może wystarczy wstawić DAC grającego jak Myryad z20 / Hegel HD11 / Citrone Tube DAC między cd a amp, jest tu tyle zmiennych, że chyba sam musisz słuchać i wybrać the best opcję

Witam,

spróbuj posłuchać Tannoy DC4 Signature, bas reflex z przodu (ostatnio były dość tanio na allegro, lub w Anglii). Choś są one małe. Lepiej zagrać mogą Castle Knight 1. Super średnica i cena 1290 zł za parę nowych, wygląd może się nie podobać i bas reflex z tyłu ale sprawdź i ostatni typ nowa seria B&W 686 łatwe w wysterowaniu i mogą grać z większością wzmacniaczy cena nowej pary około 1800 zł. Grają jak za takie pieniądze całkiem dobrze. Jeśli myślisz o wzmacniaczu Vincenta (ja mam SV -400) to mógłbyś poszukać używanych KEF LS-50 (para - nowe około 3800 zł). U mnie z Vincentem i CA SM6 oraz Arcam CD92 grają rewelacyjnie (oczywiście moja subiektywna opinia - mam również Tannoy-e serie DC4T Signature i Kef-y bardziej mi odpowiadają)

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.