Skocz do zawartości
IGNORED

Mnimalny wzmacniacz 5.1

Piotr Zalewa

Rekomendowane odpowiedzi

Rozsypał mi się wzmacniacz 5.1 (Denon AVR 1713). Będę pewnie naprawiać, ale z takim sprzętem to różnie bywa.

Wykorzystywałem go bardziej jak soundbar

Zródło (rPi) --- HDMI ---> TV Sony Bravia --- HDMI ---> Denon

Czy jest jakiś wzmacniacz, który będzie działał ze źródła HDMI, miał Dolby, etc. grał 5.1 z możliwością pominięcia subwoofera i centralnego (używam 4.0, ale może dołożę subwoofer)? Powinien być relatywnie tani, ale zobaczę wszystkie opcje. Nie potrzeuję radia, wejść analogowych, wielu wejść HDMI ani nawet wyjścia HDMI...

Nie zależy mi specjalnie na super jakości - od grania muzyki mam co innego, ale głośniki wbudowane w TV to jakaś porażka. Nie da się tak na dłuższą metę oglądać filmów.

Pomóżcie

https://www.audiostereo.pl/topic/122310-mnimalny-wzmacniacz-51/

Witaj,

każdy amplituner ma możliwość wyłączenia subwoofera oraz głośnika centralnego wówczas zostaje Ci konfiguracja 4.0 . Jeśli wpuścisz sygnał dolby do takiego amplitunera wokal przejdzie na fronty. zostanie w nie wmiksowany.

Natomiast nie bardzo rozumiem stwierdzenie że konfiguracje 5.1 lub 4.0 ma służyć jako soundbar? możesz to rozwinąć?

Natomiast nie bardzo rozumiem stwierdzenie że konfiguracje 5.1 lub 4.0 ma służyć jako soundbar? możesz to rozwinąć?

Chodzi mi o funkcjonalnosc zestawu.

Bedzie uzywany wyłącznie jako "zestaw głośnomówiący" telewizora.

Witam,

Zatem nie potrzebujesz głośników tylnich. Wówczas lepiej idż w dobrej jakości stereo. Kwestia HDMI-ARC zastąpi Ci kabel optyczny wypuszczony z telewizora np. do wzmacniacza pokroju Yamaha RN500. W konfiguracji 2 kanałowej czy 4 kanałowej w której nie ma poprawnie rozstawionych kolumn Dolby i DTS nie ma sensu.

Nie zależy mi specjalnie na super jakości - od grania muzyki mam co innego, ale głośniki wbudowane w TV to jakaś porażka. Nie da się tak na dłuższą metę oglądać filmów.

Podepnij obecny sprzęt stereo pod TV. Ewentualnie zainwestuj w najprostszy Denon X520 lub Yamaha 379...

Nie wiem jak te nowe wzmacniacze stereo ale mój dac ca dacmagic jak dostanie sygnał dd z tv to dźwięku nie poda, a niektóre stacje tak nadają, nieliczne ale są, dlatego lepiej mieć jakiś prosty amplituner który to zdekoduje, o arc zapomnij, więcej z tym zabawy niż pożytku

Ale 4.0 w filmach jest lepsze od stereo. Dlaczego mam nie potrzebować głośników tylnych?

Tak patrzę, ze model niżej od mojego 1513 za 500 zł jest... Może tak ten problem załatwię

Ale 4.0 w filmach jest lepsze od stereo. Dlaczego mam nie potrzebować głośników tylnych?

Jeśli jest to 4.0 z amplitunera stereo czyli głośnik prawy tylni nazwijmy go (poprawnie B), gra dokładnie to samo co prawy przedni (A). Nie widzę w tym nic "lepszego" zwłaszcza że dynamika z głośników przednich maleje.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.