Skocz do zawartości
IGNORED

akustyka w salonie z aneksem 35m2

chybin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, witam wszystkich forumowych specjalistów,

jestem obecnie na etapie generalnego remontu mojego przyszłego-docelowego mieszkania i przed wizytą elektryka który poprowadzi mi w ścianach wszystkie przewody, bardzo chciałbym skonsultować z Wami udźwiękowienie mojego salonu.

Zastanawiam się jak rozmieścić po salonie głośniki aby z przyjemnością oglądać, filmy i okazjonalnie puszczać muzykę. Nie chcę wstawiać w salonie dużych kolumn - będę szukał układu z większą ilością małych (dyskretnych!) satelitek + nieduży głośnik centralny i subwoofer gdzieś w kącie

Załączam rzut mieszkania, ale całość wygląda mniej więcej tak:

• Mieszkanie jest wysokie - 3m
  • Na podłodze zostawiam stare deski
  • Ściany są z cegły: w kuchni odkrytej, w reszcie salonu tynk+farba
  • salon - ok 18m2
  • ściana między salonem a jadalnio-kuchnia (ok 17m2) będzie w 80% zwalona - zostanie jedynie podciąg 35cm pod sufitem i komin w okolicy w które zamierzam umieścić TV.
  • TV póki co zostawiam ten co mam, czyli samsung 46" (nie-smart), w przyszłości będę może myślał o projektorze, ale jeszcze nie jestem zdecydowany

Układ sofy, tv itd na rzucie jest na razie poglądowy, ale na pewno sofa znajdzie się gdzieś w centrum salonu.

Będę wdzięczny za pomoc. Również jeżeli ktoś będzie w stanie zaproponować konkretne wyposażenie to będę bardzo wdzięczny. Budżet póki co jest totalna niewiadomą - zależy ile PLN zostanie po remoncie :)

Pozdrawiam!

Darek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/122464-akustyka-w-salonie-z-aneksem-35m2/

Witam,

Na akustyce się nie znam ale na pewno nie ustawiłbym tak mebli w salonie.

Propozycja w załączniku.

Można jeszcze całość miejsca "rozrywki" obrócić o 90 st w lewo.

Surroundy oczywiście na podciągu

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Na akustyce się nie znam ale na pewno nie ustawiłbym tak mebli w salonie.

Propozycja w załączniku.

Można jeszcze całość miejsca "rozrywki" obrócić o 90 st w lewo.

Surroundy oczywiście na podciągu

Pozdrawiam

dziękuję za pierwszy głos, z punktu widzenia samego TV zrobiony przez Ciebie układ faktycznie może byc lepszy ale sofa wychodzi mi tyłem do reszty salonu.

A na jakiej wysokości ustawić głośniki? Ten głośnik w podciągu musiałby byc na wysokości około 280cm - a chyba powinien bc +/- na wysokości siedzenia

1. Sofa wychodzi tyłem do reszty salonu, ale z kuchni będzie jeszcze można zerknąć na tv. (pisałeś, że sofa i tak będzie gdzieś w centrum).

2. Satelity grają wyłącznie kierunkowo więc lepiej jak te efektowe (tylne) będą wyżej niż przednie i tak tylko "pierdzą i szumią" podczas filmów. W twoim przykładzie musiał byś mieć je na stojakach co zagraca pomieszczenie.

W ogóle nie wiem czy dobry dział wybrałeś (satelity i urządzanie pokoju). Może najpierw do jakiegoś forum budowlanego a potem jak już zdecydujesz gdzie ma co stać to może napisać tutaj ;-)

Używałem kiedyś takiego zestawu (satelity i subwoofer) generalnie z akustyką przy filmach nie ma to wiele wspólnego. Sprawdza się to wszędzie ale ... co kto lubi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.