Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofile z Bydgoszczy i Torunia

OpusAudio

Rekomendowane odpowiedzi

Samo spotkanie ...

Nie było nas wielu , ale początki są zawsze trudne . Myślimy , że następnym razem będzie nas więcej.

Sam odsłuch przeprowadzony był w typowym pokoju mieszkalnym (ok. 20m2)- warunki "docelowe" - czyli takie jakie wielu z nas ma w swoich domach. Niezbyt duże pomieszczenie nie do końca pozwoliło sie "otworzyć" ze stereofonią dużym kolumnom ALFA.

Mieliśmy okazje przesłuchac kilka naprawdę ciekawych płyt (przyniesonych przez Uczestników) .

Jako organizatorom nie bardzo wypada nam oceniać brzmienie - powiem tyle : dla mnie odsłuch Epoki całkowicie rozwiał wszelkie wątpliwości i sprzeczne opinie na temat basu z tego urządzenia. Było baaardzo OK. Struss też całkiem dziarsko sobie poczynał.

Myślimy , że najważniejszy krok- PIERWSZY - został poczyniony i dalej będzie już tylko lepiej.

Dziękujemy Uczestnikom oraz Baltlabowi i ALBEDO za przybycie .

Do następnego razu.

Bartek i Waldek

[obrazekLUKASZ-202624_1.jpg] [obrazekLUKASZ-202624_2.jpg] [obrazekLUKASZ-202624_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3899-100001988 1170261099_thumb.jpg

post-3899-100001989 1170261098_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze foto

[obrazekLUKASZ-202774_1.JPG] [obrazekLUKASZ-202774_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001982 1170261108_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I słuchacze tesh tam byli:)))

[obrazekLUKASZ-202778_1.JPG] [obrazekLUKASZ-202778_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-4079-100001980 1170261111_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie, to dopiero początki wielkiej ofensywy audio z Kujawsko-Pomorskiego ;-)))))))))

A tak poważnie : Fajne spotkanie, świetna inicjatywa, trzeba to rozwijać.

Polecamy wszystkim "osamotnionym" w swoich pokojach (odsłuchowych) audiofilom - w kupie raźniej ;-)))

Ja byłem i już piszę się na następne spotkanie, polecam !!!

Hallo Pomorze i Kujawy

No w końcu i u nas coś zaczyna się dziać

Panowie-uczestnicy Ja rozumiem że było "Fajnie" "miło" itp ale może jakieś brzmieniowe konkrety co?

Wiemy już co grało ale nie wiemy jak ?

Napiszcie może jakie były płyty i jake "objawy"

pozdrówka

Dźwięk... hmm...

Zacznijmy od tego, że głównym tematem spotkania było porównanie wartości brzmieniowych zestawów oferowanych przez ARGOS. W skład wchodziły konstrukcje Alfa i Beta przedstawione wyżej na zdjęciach. Było jeszcze kilka innych kolumn ale traktowane były jako urozmaicenie.

Zaraz po wejściu do pokoju usłyszałem (po raz pierwszy w życiu!) ścieżkę dźwiękową z filmu "Helikopter w ogniu" (niestety nie pamietam utworu) i to było jak wstąpienie do zaczarowanej krainy pełnej smutku acz niesamowicie słodkiej i kolorowej. SZOK!!! Dziwnie piszę ale tak mi się to kojaży:)) Całe pomieszczenie w całości wypełnione było krystalicznie czystym dźwiękiem. TYLKO I WYŁĄCZNIE czystym dźwiękiem!!! Fantastyczna gładkość w całym paśmie. Neutralność. Żadnych rezonowanych zgrzytków, ostrości, szklistości, czy innych tego typu podobnych zjawisk nie było. TYLKO MUZYKA:)) Balsam. Fakt iż ów utwór nie był zbyt trudny do wiernego odtwożenia ale tak, czy siak wrażenie piorunujące. Zawartość ciszy (zaczynam doceniać i rozumieć w pełni to sformuaownie) w nagraniu była na prawdę wysokiej próby. Wydaje mi się, że jest to głównie spowodowane materiałem i konstrukcją obudów zestawów (specjalność kuchni ARGOS). Po kilku minutach można było doszukać się pewnych uchybień ale wynikały one raczej z ograniczenia lokalowego. Scena była szeroka i klarowna, jednak zdecydowanie zbyt płytka. W moim odczuci Alfa grają obfitym, dużym, acz zwiewnym i transparentnym dźwiękiem.

Przesiadka na Bety....

DUŻO zmian. Zdecydowanej poprawie uległa scena. Nabrała wyraźnej głębi. Basy przeszły na dietę i schudły:) Stały się za to bardziej skoczne i szybsze. Ich kontur rysowane były cieńszą kreską ale bas przekazywał więcej impulsów. Wspomniana wcześniej zawartość ciszy pozostała, choć nie w tak oszałamiającym stopniu jak w Alfach.

Średnica również ciutek się zamknęła ale to naturalne ponieważ w odróżnieniu od większych siustr, Beta jest konstrukcją dwudrożną.

Różnicy w sopranach w/g mnie nie było. Zawsze były zdecydowane, czyste, dokładne i elegancko zespolone ze średnicą. No może w Alfach były nieco lżejsze, bardziej świetliste.

Zarówno jedne i drugie są konstrukcjami ciekawymi i - dla mnie - wybitnymi jeśli chodzi o wspomnianą wcześniej ciszę.

Chłopaki gratuluję i pozdrawiam.

P.S. Zatkałem BR. Na pierwszy rzut ucha poprawa jest spora ale muszę to jeszcze "przerobić" dokładniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.