Skocz do zawartości
IGNORED

MKP Jantzen Audio ???

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

>lancaster

Nie wiem jakiej jakości są te kondensatorki, ale z opisu wynika, że nie są to olejówki. Materiałem izolacyjnym jest tereftalan polietylenowy popularnie zwany PET (w przemyśle tworzyw sztucznych). Nie znam jego parametrów dielektrycznych - być może, że są niezłe, ale jak się to przełoży na dźwięk tego nie wiem. Natomiast na innych jego aukcjach np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są wspomniane wcześniej olejówki w kolorze oliwkowym i być może w takie lub tym podobne wartoby zainwestować. Ja jestem za.

Ukryta Zawartość

>piter z

Nie wiem jak z tym drugim linkiem, ale te pierwsze właśnie zakupiłem i mam kontakt z gościem, więc jak chcecie mogę poprosić, coby wysłał więcej i jak ktoś będzie zainteresowany, to mu prześlę. Cena za 5szt to 12 PLN, więc niezła. Koszt wysyłki to 8PLN - ważą ponad 2 kg/5szt.

Dodatkowo mogę dodać, że te sprzedawane na Allegro zostały wyprodukowane w listopadzie 1983 roku i posiadają te same oznaczenia jak te, które sprzedaje użytkownik z ebay-a.

[obrazekLUKASZ-197071_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>lancaster

Gdybyś zamawiał coś na ebay-u od tego Litwina, to daj znać. Może wezmę coś od niego. Potrzebuję podwójne triody, które gość sprzedaje, więc może zamówionko się rozłoży na 2 lub (apel do innych) więcej osób.

rekin

Może tak jak pisałem przeniesiemy zamówienie do Twojego wątku? Znajdzie się wiecej chętnych to się z facetem dogadamy(co do ceny też). Jak będziemy we dwóch to nie wiem, wezmę 4uF*2 i 10uF*18(może tego Alepha 1.7 spróbuje złożyć) napięcia, to myślę nawet 150V wystarczą(do zwrotnic), nie będą wielkości cegły, a jak pisze Bartek warto. Na kondy za 2stówki mnie nie stać, ale za tą kase, to nawet na próbę bym wziął.

>rekin

"Znalazłem wpis na innym forum (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) dotyczący tych polskich kondensatorków:"

Facet pomylił MPHP z KMP - przyznał się do pomyłki w tym samym wątku.

MPHP to kondensatory z metalizowanego papieru, obudowa stalowa wypełniona prawdopodobnie wazeliną

techniczną . Z tego co pisał Lesha na Audioasylum wynika że sowieckie MBxx zbudowane są podobnie.

Ukryta Zawartość

>Czy ktoś zna może oznaczenia sygnowane na ruskich olejówkach? Co oznacza np. KBG-MH<

КБГ-конденсатор бумажный герметизированный- czyli papier i folia (moim zdaniem alu - ale nie rozbierałem)

МБГ - металлобумажный герметизированный - papier metalizowany - sekcji również nie robiłem

Witam

te KBG-MH rozbieralem i jest to folia aluminiowa - dosc ciekawie brzmia - napewna lepiej niz wszyskie kondzie do ok 100 zl/szt droższych nie miałem okazji potestować :)

[obrazekLUKASZ-197410_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rambo

Testowałem Wimy, Epcosy MKP, Epcosy Metallized Polyester Film Capacitors (MKT) Uncoated (Silver Caps) i SCR MKP wszystkie wartości 10uF, olejówki mbg 10uF i te 6uF. Olejówki dają więcej powietrza i czystości wyskoich tonów (choć wcale niema więcej góry) .

>Olejówki dają więcej powietrza i czystości wyskoich tonów (choć wcale niema więcej góry)<

Zaryzykowałbym nawet twierdzenie że góry jest mniej, dźwięk zdecydowanie bardziej przejrzysty, ale może nieco twardszy. ( porównanie MBG z SCR-MKP na wyjściu DACa)

No to kupiłem tego ruskiego badziewia 20 szt. Gdzie ja to zmieszcze , nie wiem .8 kilogramów a i tak o 40uF za mało bo ptrzebuje 160. Nie chciałbym żeby mój preamp wyglądał jak Gnakeda bo trzeba zachować jednak jakąs funkcjonalnosc.

Kupie jeszcze BG N bo są matutkie i swietnie zastepuja MKP.

Znałem temat olejaków dawno (chociażby AudioNote) ale jakos nie małem okazji ich kupić i przetestowac .

Ja obiecuję sobie dość wiele. W moim obecnym GC jedyną rzeczą do której mógłbym się przyczepić(oczywiście nie w kategoriach bezwzględnych) są wysokie tony. Jeśli olejówka wprowadzi tam choć trochę wygładzenia i zbliży się trochę do tego czego mam przyjemność słuchać na lampie, to będę w pełni usatysfakcjonowany za 12 PLN. Rzadko doświadczam takiej relacji przyrostu zadowolenia w stosunku do poniesionych nakładów (mam na myśli stosunek a nie STOSUNEK:)

>Zorro

No wlasnie walcze z obudową i nie widze akuratnie tych kondensatorów w środku :). Też mam chętke na BG, ale są dość drogie (wiec kupno się odwleka), ale wyczytałem także na tym forum i diyaudio, że dobrze sprawują się panasoniki zbocznikowane dobrym polipropylenem lub polyestrem. Niestety jeszcze nie miałem czasu sprawdzić.

Gnaked, jak do toru to bocznikuj polipropylenem, poliester sprawi że wysokie będziesz miał jakieś takie suche... A Panasonik... ja sprawdzałem, niektóre serie są lepsze od Elny Silmic i Cerafine, sprawdź też jeszcze Nippona, akurat ja bardzo lubię Nichicon Muse, niezwykle dźwięczne, przestrzenne, precyzyjne i z dobrym basem, ale zdobyć toto...

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.