Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sprzętu bez zera ochronnego

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

-> ARtek

Chyba jest uziemiona, nie mam jak tego sprawdzić.

Ale skoro działa, to jakie to ma znaczenie.

Bez podłączenie do kaloryfera efetky nie są tak dobre.

Potemcjał elektrostatyczny jaki pojawia się na kablu podłączonym do ekranu

powoduje podzas łączenia a kaloryferam lekkie iskrzenie, czyli raczej świadczy,

że na pewno jest uziemiony.

Uwaga: należy zadbać o solidność połączeń. Ja odizolowany kabel i rurę od grzejnika

ścisńłem mocno obejmą metalową zaciskaną śrubą. Przez pewien okres maiłem

tylko skręcony na rurze kabel, ale taki połączenie było zawodne.

>Mirek Niestety z twojego wpisu wynika tylko tyle że masz uziemiony ekran kabla zasilającego.Jednak posiadacze sprzętu w I klasie ochronności niewiele na takim rozwiązaniu zyskają ,dalej nie zapewnia to ochrony przed porażeniem, a zdaje się taki był zasadniczy temat tego wątku.

panie i panowie jeżeli macie dylematy jak co podłaczyć to proponuje kupić sobie albo pożyczyć książke którą dostaje sie na kursie na uprawnienia sep (uprawnienia do obsługi,montażu, napraw i pomiarów instalacji elektroenergetycznych) tam jest jasno i czytelnie napisane że urządzenia typu pralka, lodówka ,żelazko itp musi być bezwzględnie uziemione (w instalacjach 2 przewodowych bolec uziemiający łaczy sie z przewodem neutralnym a w instalacjach 3 przewodowych z zabezpieczeniem różnicoprądowym do przewodu pe który jest tylko podłaczony do zabezpieczenia róznicoprądowego i niemoże być uziemiony.Jak ktoś chce nasiłe uziemić obudowe sprzętu to w blokach z tzw. wielkiej płyty może podłaczyć sie do stalowego zbrojenia ścian( takie uziemienie to ideał dla energetyki duża powierznia zbrojenia liczona w setki m/2 na dodatek sciany nigdy niesą idealnie suche, szczegulnie te w piwnicy, dodatkowo zbrojenie jest połaczone z uziomem piorunochrona i uziomem wyrównawczym instalacji energetycznej jak i wszelkich instlacji typu gaz , woda itp itd.) Jedyną przeszkodą w stosowaniu takiego uziemienia mogą być powstające róznice potencjałów miedzy uziemionymi przewodami kablówki , anteny zbiorczej, oraz jeżeli ktoś podłaczył obudowe jakiegoś sprzętu(audio , tv itp) do przewodu neutralnego(co zresztą jest sprzeczne z polskimi przepisami )

-> erka

podłączenie sprawnego sprzętu dopuszczonego sprzedaży do sieci bez uziemienia nie nataraża na żadne

porażenia prądem.

Cała ta zabawa z sieciówkami ma na celu poprawę brzmienia systemu przez eliminację zakłóceń

jakie bywają w sieci publicznej.

Zwykły kabel sieciowy jest zazwyczaj równie bezpieczny jak wymyślna sieciówka.

Niech autor wątku rozszczygnie czy chodzi mu o poprawę brzmienia czy bezpieczeństwa

>Mirek Chodziło mi ,jak napisałem o sprzęt w I klasie ochronności,czyli wymagającego połączenia z przewodem ochronnym.Autor wątku ma sprzęt z gniazdem IEC ale bez bolca ochronnego ito nie wymaga żadnych zabiegów w instalacji.Pyta jednak czy może połączyć obudowę i ekran do "zera roboczego" czyli przewodu N.Pierwsze odradzam,pomijając nawet fakt że to niezgodne z przepisami,to wymusza to zastosowanie ochrony przed porażeniem.Twoja propozycja dotycząca kabla,w przypadku sprzętu II kl. ochronności to trochę co innego.Jeżeli efekt soniczny jest pozytywny to od biedy można tak zrobić,chociaż to iskrzenie trochę daje do myślenia-nie sądzę aby były to ładunki statyczne. >mariusz05 Przewód PE nie tylko może ,ale MUSI być uziemiony!! .Tylko wtedy spełnia swoje zadania.Nie może być uziemiony ,tylko za wyłącznikiem RP-mam nadzieję że to miałeś na myśli?Pomysł z uziemieniem do zbrojenia budynku...hmmm.Jeżeli to taki ideał ,to spróbuj nakłonić jakiegoś fachowca żeby ci wystawił protokól na taką instalację.Co do przewodów kablówki to ich ekrany też powinny być uziemione,ale jak jest to wie najlepiej ten co dotknął i odczuł.

do erka dokładnie to miałem na myśli co do zbrojenia to jest mały acz kłopotliwy szczegół na uziemienie zera do zbrojenia budynku nikt nie wystawi żadnego papierka ze względu na prądy bładzące co może mieć nieoczekiwane następstwa typu że kogoś bedzie kopała sciana np. 3 piętra niżej.Chodziło mi o uziemienie sprzętu nie przewodu neutralnego (zera) do zbrojenia w celu wyeliminowania zakłuceń (w zasadzie korzystanie z jakielkolwiek instalacji nadawczej np. CB wymaga dobrego uziemienia anteny i w tym wypadku zbrojenie bloku idealnie spełnia swoją role).Co do kablówki to w jakim są stanie zewnętrzne insalacje to kazdy widzi, co do kopania to nawet jezeli jest uziemiona to i tak zawsze bedą róznice potencjałów ,doswiadczyli to ludzie w postaci przydzwięku, którzy korzystają jednocześnie z kablówki i anteny zbiorczej(kablówka jest uziemiona na parterze a antena zbiorcza na maszcie anteny na dachu

mariuszo5

Co do instalacji nadawczych radiowych, to niekoniecznie uziemia sie anteny, wszystko zalezy od jej typu, czesto wystarcza uziemienie masztu (zeby jakis przelatujacy piorun nie zabil na miejscu), a anteny sie nie uziemia, ale to obok tematu.

A dla wszystkich, ktorzy uzywaja 3'ciego bolca podlaczonego do przewodu neutralnego N w gniazdku sieciowym, a takze "dwubolcowcow", pogadajcie z jakims instalatorem, niech wam uzyczy miernik skutecznosci zerowania. Wlozta go do gniazdka sieciowego, wykonajta "strzal", a przynajmniej sie przekonacie, w jakiej kondycji jest ta "ziemia".

Witam, zagubiony we własnym wątku, pytań, rad, odpowiedzi i innych wypowiedzi powtórzę:

- posiadam instalację 2 żyłową w bloku, której wymienić nie można

- brak funduszy uniemożliwia mi zakup kondycjonera i chyba mój sprzęt jest za tani żeby go użyć

- w trosce o bezpieczeństwo sprzętu zob.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zastosowałem minimalne zabezpieczenie, komputerową listwę zasilającą (2 bezpieczniki wewnątrz)

- stwierdziłem, że warto byłoby wymienić tę listwę na inną troszkę lepszą np. metalową, ekranowaną, użyć lepszego przewodu – ekranowanego, w trosce o plątaninę przewodów na podłodze

- wzmacniacz zbudowany w I klasie ochronności, (dwa kwadraty, wtyk IEC)

- w takim układzie, nie mam, do czego podłączyć ekranów, obudowy wzmacniacza (instalacja 2 żyłowa)

- pomysł z podłączeniem obudowy powstał w oparciu o rozwiązanie starego systemu, obudowy pralek i lodówek, podłączane były do 0 roboczego (zerowanie)

- stąd powstało pytanie czy można tak postąpić i czy jest to bezpieczne (mam córkę 1,3 r i tu musżę mieć 200% pewność). Czy pozostawić wszystko jak jest, czyli wzmacniacz w II klasie ochronności i zapomnieć o ekranowaniu.

- pytanie pośrednio związane z tematem, gdzie, (na który bolec) w gnieździe wzmacniacza podać fazę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.