Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe na forum czyli mistrzowie lansu za wszelką cenę

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

a co do pomiarów to kupowanie sprzętu z oscyloskopem czy multimetrem czy jakimkolwiek miernikiem jest po prostu fikcją i dla mnie osobiście poza serwisem zbędne. Ktoś to bdb ujął - posłużę się cytatem ;-)

"We should no more let numbers define audio quality than we should let chemical analysis be the arbiter of fine wines." Nelson Pass

kto z nas kupując wino oddaje je do analizy w spektrometrze czy chromatografie??? ;-) ja nie

i z audio też tego nie robię - od smakowania jakości audio mam uszy, mózg i nieco osłuchania i parę testowych płyt które zawsze mam przy sobie.

Miłej degustacji !

a co do pomiarów to kupowanie sprzętu z oscyloskopem czy multimetrem czy jakimkolwiek miernikiem jest po prostu fikcją i dla mnie osobiście poza serwisem zbędne. Ktoś to bdb ujął - posłużę się cytatem ;-)

kto z nas kupując wino oddaje je do analizy w spektrometrze czy chromatografie??? ;-) ja nie

i z audio też tego nie robię - od smakowania jakości audio mam uszy, mózg i nieco osłuchania i parę testowych płyt które zawsze mam przy sobie.

Miłej degustacji !

Jestem też tego zdania. Ponad to uważam za błędne dążenie do liniowej odpowiedzi akustycznej pomieszczenia , czy sprzętu. To, że będzie grane liniowo, nie znaczy, że będzie dobre i nie mówie tu o jakichś skopanych sprzętach tylko o sytuacjach, gdzie kolumny za np . 30 tys są zrobione tak, żeby była linia na wykresie

Przy strojeniu skrzypiec, czy fortepianu pomiarów się nie robi. Kolumny jak instrument mają element drgający i pudło rezonansowe i również na słuch powinno się je stroić.

Sześć stron piany w kilka dni. Czy to nie lista pieniaczy do zbanowania? haha

Na tym forum jestem krótko, kilku kolegom pomogłem a kilku podpadłem ;)

Szybko jednak odpuściłem i zająłem się swoimi realnymi sprawami. Myślę że to jest właściwa odpowiedź na wszystkie pytania. Czegoś nie wiesz to zrób, spróbuj a na pewno się dowiesz.

Gość

(Konto usunięte)

Sześć stron piany w kilka dni. Czy to nie lista pieniaczy do zbanowania? haha

Na tym forum jestem krótko, kilku kolegom pomogłem a kilku podpadłem ;)

Szybko jednak odpuściłem i zająłem się swoimi realnymi sprawami. Myślę że to jest właściwa odpowiedź na wszystkie pytania. Czegoś nie wiesz to zrób, spróbuj a na pewno się dowiesz.

Syrena...zaproponuj jakiś dobry materiał pod względem realizatorskim...jako fachowiec...

Pzdr...

Mogę zrobić coś lepszego. Podam przykład złej realizacji. Obejrzyj sobie wiadomości w Polsacie i podziel się z nami swoimi uwagami.

Pamiętaj że realizacja nie konczy się na muzyce.

Dodam jeszcze że wszyscy częściej słuchamy gotowego i wymasowanego dźwięku z zestawów stereo. Do takiego brzmienia jesteśmy przyzwyczajeni więc gdy słyszymy np. perkusję na żywo nagle twierdzimy że gra kiepsko, brudno i hałaśliwie. To normalne. Jest więc błędem szukanie realizmu w sprzęcie i płytach.

Gość

(Konto usunięte)

Mogę zrobić coś lepszego. Podam przykład złej realizacji. Obejrzyj sobie wiadomości w Polsacie i podziel się z nami swoimi uwagami.

Dodam jeszcze że wszyscy częściej słuchamy gotowego i wymasowanego dźwięku z zestawów stereo. Do takiego brzmienia jesteśmy przyzwyczajeni więc gdy słyszymy np. perkusję na żywo nagle twierdzimy że gra kiepsko, brudno i hałaśliwie. To normalne. Jest więc błędem szukanie realizmu w sprzęcie i płytach.

Ja akurat lubię "garage"...

Na zywo perkusja gra kiepsko i brudno kiedy jest kiepskiej jakosci albo zle nastrojona, wiec nie przesadzajmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.