Skocz do zawartości
IGNORED

Od odtwarzacza CD do transportu CD...

Piotr_DA

Rekomendowane odpowiedzi

>Piotr_DA

Najpierw trzeba wyjaśnić jedną rzecz - piszesz, że te 10 Mhz taktuje CDX2500 - która to nóżĸa ? Czy sprawdziłeś nóżĸę 53 układu 2500 na obecność częstotliwości - jezeli tak, jaka tam jest ?

Ten "system control" to po prostu procesor starujący klawiaturą itp. Nie ma nic wspólnego z serwem oprócz wysyłania do niego poleceń sterujących ( przeskok, szukanie itp. ). Odbywa się to poptrzez szunę danych, w kŧórej występuje clock, ale jest to clock tej szyny NIE danych audio ! Tu masz wykaz nóżek w 2500 do których dochodzą sygnały tej szyny sterującej ( nie audio ):

>DATA 71

>XLT 72

>CLOCK 74

W moim 779 też jest ten procek sterujący, a 16 MHz do 2500 jest uzyskiweane poprzez filtr z zegara 45MHz. Jeżeli masz przy tym 2500 niewielką kostkę o trzech wyprowadzeniach pionowych ( u mnie jest niebieska i przypomina kwarc ceramiczny ) to jesteśmy w domu !!

To jest właśnie ten filtr 16 MHz !!

Pozdr.

Juz wiem rozkminiłem i wiem ze CDP-X779ES i CDP-X707ES to w sumie prawie identyczne cedeki rozniace sie tylko wrecz kilkoma szczegółami nawet serwisowki sa w lwiej czesci powielone bo zmiany w 707 dotycza głownie tzw wygladu "budy" i nad kieszenia zastosowali taki wielki stalowy pret usztywniajacy czy cos w tym stylu załózmy , ze to "cos" pomaga temu i tak militarnie zbudowanemu serwo-mechanimowi.

Ale wracam do tematu czyli 16,9MHz jest ono generowane na płytce audio przez kosc scalona 74HCU04 sygnał podawany jest na kosc Filtru cyfrowego oraz na płytke servo do CXD2500AQ i kwarc jest nawet całkiem całkiem solidny 50ppm.

Na płytce serwo znajdujacej sie pod spodem mechanizmu jest straszny tłok i chyba skosnookim tak pasowało wstawienie tego kwarcu 10MHz do sterowania Mi-Coma w poblizu kosci CXD2500 za co ich pochwalic nie można zbytnio bo ten kwarc szczerze mowiac powinien byc z dala od tej 2500tki.ale tak nasłuchiwałem tam oscyloskopem na najczulszym zakresie sciezki masy i zasilania +5V Digital i o dziwo szook oni małe japonskie pierony zrobili to tak, ze nic tam sie nie nasiewa!!!!no coz maja łep potomkowie samurajów a moze poprostu znaja dobrze swoje podzespoły i ich słabe punkty.

Generalnie jestem zadowolony ze swej 707ki bo i tak gra to tak ze mozg sie lasuje.

Czesto dostaje do upgreadu rozne cd znacznie nowsze i sa takie (nad) ze nawet słuchanie przez kilka minut przyprawiało mnie o wstręty i drgawki... a moze jest tak, że poprostu dźwięk z 707ki jest najblizszy mojego ideału...trudno rozkminić

Hmm stozku u mnie działy sie kiedys podobne rzeczy i winny był malutki kondek na płytce zasilania cyfry i servo jest to kondensatorek od resetu chyba 2,2uF/35V lub ciut wiecej u mnie on wysechł i niekiedy mi cedek wcale nie chaciał ruszyc tylko tykał i krecił dyskiem cd w odwrotna strone moze to z tym masz kłopot.

Ostanio na probe odpaliłem zaprojektowany przez ciebie w jednym z postów naszego forum filtr dolnoprzepustowy ten a'la michel svoboda zrobiłem to troszke na pajeczynkę kurcze jakiegos przełomu nie ma ale mam ogolne wrazenie ze sie wiecej miodku w dzwieku pojawiło co prawda i 779 i 707 na brak "magic" nie narzeka ale jest wyraznie lepiej.Hurra!

WItam !

>Piotrek608

Cieszę się, że ci się podoba. To nie są zmiany, że szczena opada od razu !! Zmiany są subtelne, aczkolwiek reszat toru też jest ważna.

Natomiast zapewniam cię, jak posłuchasz dlużej tego filtru to kiedy powrócisz do starego nie będziesz juz chciał go słychać.

To ci gwarantuję :-))

Jeżeli będziesz mieć wątpliwości co do pcb ( kiedy być może będziesz chciał układ przenieś z "pajaka" na płytkę ) to oczywiście służę pomocą - myślałem nawet nad jakimś kitem filrtu do x5xx - x7xx ES, ale teraz ....

Pozdr.

• 2 miesiące później...

Witam mam pytanie dotyczące napędu talerza z płytą CD , czy musi być on sterowany z elektroniki w CD ROM-ie ,czy można go zastąpić innym silniczkiem zasilanym z innego źródła? ( nie sterowanym elektronika z CD-ROM-u )

nie można tak zrobić - o ile napęd płyty jeszcze mógłbyś wymienić na własny to i tak musi być on sterowany przez serwo np. celem zachowania stałej prędkości strumienia danych (zmienna prędkość kątowa)

• 1 miesiąc później...

wrzucam ten link tutaj. może komuś się przyda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 6 miesięcy później...

Witam,

Staram sie opracowac wlasny transport na bazie starego philipsa 614 - mam jednak maly problem - tasiemka laczaca pcb i mechanizm z laserem jest baaardzo krotka - czy sa jakies gotowe przedluzki albo metody obejscia tego problemu? Czy to moze miec wplyw na prace mechanizmu - mam na mysli przedluzenie tasmy??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.