Skocz do zawartości
IGNORED

Co kupić lub zmienić

._54248

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zwracam się do was z prośbą o podpowiedź jakiej zmiany dokonać w moim skromnym zestawie.Posiadam Cambidge Audio Azur 640V2, może powinienem zmienić też wzmacniacz,albo dołożyć do niego coś jeszcze? Do tego mam Dali Concept 1. Pokój(salon) ok 20m2 , odległość ok 3,5m. Zestaw podłączony pod TV służy głównie do słuchania wiadomości jakiegoś filmu i jak nie ma żony :) to posłuchania muzyki ( disco 70',80',90' , hiphopu,muzyki alternatywnej )

Zastanawiam się nad kolumnami używanymi podłogowymi KEF IQ5,ACOUSTIC ENERGY AEGIS THREE,DALI ZENSOR 7 czy może inny wybór liczę na waszą pomoc w wyborze.Preferuję bassreflex z przodu nie mam jak za bardzo ich odsunąć. Zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej jakieś lepsze monitory KLIPSCH RB61,KEF IQ3,ACOUSTIC AELITE TWO .

Budżet max 1500pln.

https://www.audiostereo.pl/topic/123673-co-kupi%C4%87-lub-zmieni%C4%87/
Gość numik

(Konto usunięte)

dobrze się zastanawiasz! :)

Ja nie przepadam za CA, ale bez przesady, problemem są Concept 1 na 20m2 :), myślę, że Concept 2 już by to lekko odmieniły, ale tak, zmień kolumny.

Kef iq5 to głównie środek, mało mięska, ae to mocne graje, dynamiczne, trochę skrajami, w budżecie dali z7 nie kupisz, tylko z5, mogą Ci się spodobać - w tej cenie jeszcze na allegro MA RS 6 kojarzę - ale trzeba je z metr od tyłu odsunąć albo chociaż zapchać gąbką bass-reflex, Roksan Ojan 3 do lekkiej negocjacji.

Pomyśl nad Chario Lynx (Leaf Edition wpisz), są na allegro, ciut ponad budżet, słuchałem dziś większych Delphinus, mniejsze Lynx mogą się wpasować. Dobre podstawkowce robi Paradigm.

Dynaudio są za 2.000, pewnie trochę zejdzie a to już dobre granie obiektywnie. Rozważ też..Castle Severn za...800 zł - fajna oferta!!!!!!!!!!

Iść dalej w podstawkowe czy w podłogowe ? W podłogówce jest większy zakres dzięków , a tego mi brakuję takiej przestronności.Jak trzeba to "uderzą basem",a innym razem dadzą przekrój dzwięków. Czy powinienem do CA 640v2 coś dokupić ?

Zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej jakieś lepsze monitory KLIPSCH RB61,KEF IQ3,ACOUSTIC AELITE TWO .

Budżet max 1500pln.

Zaliczaj odsłuchy, nawet jeśli to coś kosztuje i zbieraj pieniądze na coś lepszego. Wymieniając sprzęt z półki budżetowej zestarzejesz się i nadal będziesz rozczarowany.

Pomału małymi kroczkami,sprzęt ten mi służy również do codziennego oglądania wiadomości w lepszej jakości :) Ale później muzyka.Nie mam potrzeby iść w dużą kasę.Pragnę znaleźć kompromis.

Gość numik

(Konto usunięte)

Pomału małymi kroczkami,sprzęt ten mi służy również do codziennego oglądania wiadomości w lepszej jakości :) Ale później muzyka.Nie mam potrzeby iść w dużą kasę.Pragnę znaleźć kompromis.

Raczej podłogówki, z podstawek Paradigm Studio 20 v.2 (chyba) i te Chario kojarzę z tych, które znam - one dałyby spokojnie radę, podłogówki w zasadzie wszystkie. Te Castle Severn serio ciekawe za 8 stów.

Coś dokupić do CA? Ale w jakim sensie? ;p, może lepsze kable głośnikowe, jak byś trafił używki Chord Odyssey 2 - bierz śmiało.

Odsłuchuj. Jeśli szukasz kompromisu Dali Zensor 5 mogą być tym czego szukasz

Coś dokupić do CA? Ale w jakim sensie? ;p, może lepsze kable głośnikowe, jak byś trafił używki Chord Odyssey 2 - bierz śmiało.

Do takiego zestawu wydać 500 zł na kable ? Co najmniej kontrowersyjne podejście....

Gość numik

(Konto usunięte)

Do takiego zestawu wydać 500 zł na kable ? Co najmniej kontrowersyjne podejście....

używki bez bananów można kupić za ok. 200-300 zł, uważam, że autor odczuje małą różnicę na plus za w sumie niewielkie pieniądze dynamika będzie ciut lepsza

http://allegro.pl/chord-odyssey-2-2-x-1-m-i5813854510.html (te są ciut za krótkie pewnie)

mniej teorii, więcej praktyki ;p;p :), 2x1,5m naprawdę można tanio kupić, na ebay uk również, zapewniam

W praktyce kupienie takich kabli do takiego zestawu to WYRZUCENIE pieniędzy! Piszesz bajki..

Pomyśl zanim zaczniesz mącić komuś w głowie. Naprawdę uważasz, że kable nawet za 300zł do kolumn za 1500zł to dobry pomysł ?

Po raz kolejny zapytam - czy masz punkt odniesienia do naprawdę DOBREGO systemu ? Słyszałeś kiedyś dźwięk, do którego zmierzasz ? Czy może bazujesz na dziesiątkach odsłuchanych kolumn, wzmacniaczy.....z budżetu, w którym sam się obracasz ? Uważam, że powielasz w każdym wątku swoje doświadczenia ( to akurat nic złego ), ale bazujesz tylko na tym co Tobie się podoba :)

Gość numik

(Konto usunięte)

W praktyce kupienie takich kabli do takiego zestawu to WYRZUCENIE pieniędzy! Piszesz bajki..

Pomyśl zanim zaczniesz mącić komuś w głowie. Naprawdę uważasz, że kable nawet za 300zł do kolumn za 1500zł to dobry pomysł ?

Po raz kolejny zapytam - czy masz punkt odniesienia do naprawdę DOBREGO systemu ? Słyszałeś kiedyś dźwięk, do którego zmierzasz ? Czy może bazujesz na dziesiątkach odsłuchanych kolumn, wzmacniaczy.....z budżetu, w którym sam się obracasz ? Uważam, że powielasz w każdym wątku swoje doświadczenia ( to akurat nic złego ), ale bazujesz tylko na tym co Tobie się podoba :)

czepiasz się - popadłeś w lekki syndrom "audiofila" :), nie każdy jest na tym poziomie, spokojnie. Mam te kabelki od lat i w każdym, nawet mizernym systemie były lepsze od "zwykłych", wnosiły pewną POPRAWĘ, mniejszą lub większą, poza tym Ty już przesądziłeś jakie kolumny autor kupi? Że nie zmieni wzmaka na lepszy kiedyś? Jesli doradzenie, by ktoś kupił dobry kabel na lata w niezłej cenie uważasz za powód do krytyki zaczynam wątpić w Twoje podejście.

Mam bazować na tym, co mi się nie podoba? A akurat te kable są naprawdę bardzo dobre i to nie jest tylko moja opinia, porównywałem je z wieloma innymi. Autor zadał zwykłe pytanie czy coś dokupić, ja zaproponiłem coś za 250 zł na lata, rozwojowo, przesadzasz, zacząłeś przesadzać

http://www.av.com.pl/kable-glosnikowe/85-supertest-kabli-glosnikowych?start=10

Radzę autorowi kupić na początek kolumny, a potem zająć się kablami.

Te kable, które polecasz są bardzo fajne ( też je znam ) - ale uważam, że większy przyrost jakości uzyska zmieniając kolumny..potem wzmacniacz..

Gruby kabel 2x2.5mm lub 2x4 nie degraduje aż tak dźwięku jak by się mogło wydawać.

Nie czepiam się - ale jeśli są to budżetowe urządzenia naprawdę lepiej te 300zł dołożyć do kolumn/wzmacniacza lub co lepsze do wstępnej adaptacji akustyki w pokoju - o tym też mało kto mówi..

Syndrom audiofila powiadasz - to chyba u siebie go poszukaj skoro radzisz jak wyżej ;)

Gość numik

(Konto usunięte)

ja nie poleciłem kupna kabli TERAZ :), odpowiedziałem na pytanie autora, co może "dokupić" do CA - i to zauważ - z przymrużeniem oka, ponieważ nie byłem pewien o co chodzi, może. Nie musi. No jasne, że najpierw kolumny, z 2 strony, gdyby dziś na allegro pojawiły się takie kable 2x2m za 250 zł warto kupić uważam. Czasem tak robiłem - gdy wiedziałem czego chcę, a pojawiało się okazyjnie, kupowałem. To dość bezpieczny wybór, dobra inwestycja powiedzmy ;p.

Skupiłeś się na tym kablu, że hej, a ja nie postawiłem tego wątku jako centralnego, raczej czysto pobocznie, wg mnie troszkę się przewrażliwiłeś już, zafiksowałeś na tym zwracaniu mi "uwagi", jakieś te uwagi, w tym wątku...lekko wymuszone wg mnie :)

PS. - nie uważam kupna kabla za 200-300 zł za nic "audiofilskiego" ;p, raczej czysto korzystna praktyczna kwestia

Masz rację - gdyby Kolega wyżej chciał zwiększyć budżet na kable...może ok..

Jednak jeśli budżet jest napięty do 1500zł to wolałbym wydać taką kwotę w całości na kolumny niż odłożyć od tego 250/300 zł na kable.

Gość numik

(Konto usunięte)

Masz rację - gdyby Kolega wyżej chciał zwiększyć budżet na kable...może ok..

Jednak jeśli budżet jest napięty do 1500zł to wolałbym wydać taką kwotę w całości na kolumny niż odłożyć od tego 250/300 zł na kable.

tym razem zgadzam się w 100% :D :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

http://www.kezard.com.pl/oyaide-explorer-0-75-.html

Jesli kupować kable to raz a dobrze , oyaide go miedź monokrystaliczna PCOCC a chord to zwykła OFC pokryta srebrem. To po pierwsze. Po drugie na początek trzeba kupić dobre kolumny dopiero później kombinować z kablami. Kable nie zmienia kiepskich kolumn i kiepskiego brzmienia w hi end.

Nie zrozumiałeś. Każda z wymienionych przez Ciebie kolumn zagra inaczej. Jedna będzie miał bardziej dosadną górę inna mniej, takie same różnice wystąpią w basie, średnicy itd.

Powinieneś sam posłuchać. Kompromis bez odsłuchu to puste słowo.

Panowie juz raz korzystałem z pomocy tego forum kupujac to co mam i jestem bardzo zadowolony. Mieszkam w Rzeszowie i mie ma tu salonów do odsłuchu poza jednym w którym nie ma kolumn AE czy Dali z półki cenowej która sobie założyłem. Niemniej jednak wierzę w fachową pomoc i doświadczenie jakie macie by pomóc mi dobrać je bez odsłuchu.

Podałem w temacie jaki wzmacniacz posiadam i proszę o propozycje kolumn. Juz wiem,że podlogowki będą dobrym rozwiazaniem. Pytanie jakie. Koble zapewne tez zmienie,bo obecne będą za krotkie. Na allegro sa AE aegis three za 1200 pln czy to dobry wybór czy może ktos na forum ma ciekawe w przystępnej cenie z mojego zakresu do sprzedania.

Gość numik

(Konto usunięte)

Panowie juz raz korzystałem z pomocy tego forum kupujac to co mam i jestem bardzo zadowolony. Mieszkam w Rzeszowie i mie ma tu salonów do odsłuchu poza jednym w którym nie ma kolumn AE czy Dali z półki cenowej która sobie założyłem. Niemniej jednak wierzę w fachową pomoc i doświadczenie jakie macie by pomóc mi dobrać je bez odsłuchu.

Podałem w temacie jaki wzmacniacz posiadam i proszę o propozycje kolumn. Juz wiem,że podlogowki będą dobrym rozwiazaniem. Pytanie jakie. Koble zapewne tez zmienie,bo obecne będą za krotkie. Na allegro sa AE aegis three za 1200 pln czy to dobry wybór czy może ktos na forum ma ciekawe w przystępnej cenie z mojego zakresu do sprzedania.

Polska nie kończy się na Rzeszowie, poza tym jak sam porównasz...będziesz jeszcze bardziej zadowolony :). Nikt nie powie Ci, że to dobry wybór, to specyficzne kolumny. Raczej możemy Ci powiedzieć, jakie wybory są w miarę "bezpieczne" i tu faktycznie Dali Zensor 5 mogą się sprawdzić w Twoim przypadku - były za 1500 na giełdzie hifi, w Krakowie. To bezpieczny wybór i w tym sensie "dobry". W miarę "bezpieczne" są też Dynaudio, chyba te Roksan Ojan 3, Castle Severn, ale nikt Ci nie powie co kupić i co jest dla Ciebie dobre :)

Paradigm, AE, Monitor Audio, Focal, Klipsch, B&W...nie są "gorsze"...może jedne z nich sa Twoim strzałem w "10", ale są na papierze bardziej "ryzykowne"

aaaa, w sumie wszystkie Twoje problemy mogą rozwiązać STX Electrino 150...za 1100, nowe, były na Audio Show i przyjemnie grały. To może być optymalne rozwiązanie

Okej rozumiem to może z tych linków coś więcej powiecie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto moje typy, może mi tutaj ktoś rozjaśni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Dali z tego linka kosztują 2500 więc też poza zasiegiem. Ją bralbym Dali concept albo 2/albo podłogowe. Miałem Cocepty 2 które wtedy były najniższym modelem Dali ale grały zaskakująco dobrze

pokój w prostokącie niewielki 17m2 , kolumna I ..............tv............... II kolumna

............................ kanapa

takie rozmieszczenie :) prawie jestem zdecydowany na AE evo 3

Nie mam jak, ale w prostokącie pokój jest kanapa na przeciwko ( odległość 3,5 m ) tv , pomiędzy nim głośniki ( odległość między sobą 1-2 m ) tyle. Wyobraź to sobie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.