Skocz do zawartości
IGNORED

2 wzmaki,1 para głoś - jak to połączyć

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem, omawialiście to już wiele razy, ALE JA TEGO NAPRAWDĘ NIE MOGĘ ZNALEŹĆ (tu ukłon w stronę Xajas'a).

Problem wygląda tak: mam amplituner KD (bez pre-out), wzmak stereo i 1 kpl.głośników. Jak to połączyć, żeby uniknąć ciągłego przepinania kabli. Słyszałem coś o dzielniku napięcia i przełączniku głóśników, ale nie wiem o co chodzi.

Zrob tak jak ja: zrob sobie podzielnik napiecia i w ten sposob bedziesz mial jakby pre-out z amplitunera. U mnie to dziala, wiec polecam. A koszt jest znikomy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Aha, a cala wiedza, jaka jest potrzebna do zrobienia tego dzielnika, znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (punkt 4.6)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czytałem już wszystkie proponowane przez Was wątki. Niestety, nie pozwoliły w rozwiązaniu mojego problemu. Jakoś nie mogę sobie wyobraźić zastosowania w moim przypadku dzielnika napięcia Xajas'a. Mnie zależy na podłączeniu typu włączony wzmac (wyłączony amplituner) - głośniki, lub włączony amli (wyłączony wzmak) - głośniki. Bez żadnych pre-out, ani nic z tych rzeczy. Myślę, że najlepiej sprawdził by się tu jakiś prosty mechaniczny przełącznik (głośniki - wzmacniacz lub głośniki - amlituner). A może czegoś nie rozumiem z tym dzielnikiem napięcia?

U mnie wyglada to tak.

Mam wzmacniacz stereo podlaczony na stale do glosnikow przednich. Do tegoz wzmacniacza jest tez podlaczony analogowo odtwarzacz cd. Wiec sytuacja jest jasna: podczas sluchania cd pracuje tylko wzmacniacz i odtwarzacz.

Dodatkowo do CDR-in we wzmacniaczu mam przesylany sygnal z przednich glosnikow z amplitunera KD. Tu wlasnie jest uzyty ten dzielnik napiecia, bowiem nie mam pre-out w ampli. Wiec sygnal wychodzi kablami glosnikowymi z amplitunera, dochodzi do dzielnika i stamtad trafia jak sygnal z przedwzmacniacza (liniowy regulowany) do wzmacniacza stereo. Wiec sytuacja w KD wyglada nastepujaco: wzmacniacz stereo jest wlaczony i jego glosnosc jest ustawiona na godzinie 12, amplituner KD jest wlaczony i oczywiscie dvd. I naprawde jest to calkiem niezle rozwiazanie, bo amplituner w przypadku przednich glosnikow zachowuje sie jak przedwzmacniacz, wiec automatycznie reguluje sie nim poziomem glosnosci w przypadku wzmacniacza stereo. Poza tym w KD przednie kanaly obsluguje drugi wzmacniacz, wiec amplituner jest odciazony.

Jednak jesli takie rozwiazanie Ci nie pasuje, to zostaja Ci przelaczniki Xajasa. Ale jak to dziala i wyglada to nie wiem, bo nie udalo mi sie znalezc zdjec.

Pozdrawiam.

Hi,

poniewaz czesc zdjec na mojej stronie zostala przeniesiona, skopiowalem stary artykul z nowymi linkami

Jak polaczyc dwa niezalezne zestawy np Stereo i KD (jak w moim przypadku) do jednego wspolnego zestawu glosnikow i subwoofera?

Osobiscie jestem zwolennikiem pragmatycznych rozwiazan, wiec jako rozwiazanie tego problemu zastosowalem dwa proste przelaczniki dwubiegunowe, dwupozycyjne duzej mocy (10A). Schemat widoczny jest na obrazku

Ukryta Zawartość

zdjecie z gory (z oznaczeniem Video/Audio)

Ukryta Zawartość

widok z boku

Ukryta Zawartość

widok z dolu

Ukryta Zawartość

Przednie okablowanie to proste miedziane 4qmm z receivera KD reszta to QED Original 2,5qm

Jako ciekawostke dodam ze subwoofer jest polaczony cinchem do Receivera (wyjscie LFE) i ROWNOCZESNIE do wyjscia glosnikowego koncowki mocy stereo, czyli przy KD napedzany jest przez sygnal lo-level, a w Stereo hi-level

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dokładnie takie rozwiązanie zastosowałem. Różnica polega na tym, że moje wyłączniki były na 20A i zostały zamknięte w obudowie z zamontowanymi zaciskami śrubowymi do podłączenia głośników i urządzeń sterujących. Okablowanie to przewody MonsterXP.

GM

-> G.Mark

Czyli masz bardziej audiofilsko :)

A ja i tak jestem zadowolony z tego sposobu, ktory zastosowalem. Dzis kupilem sobie porzadne wtyki chinch, kabel mikrofonowy Cordiana, wszystko to duzo solidniej zlozylem i gra lepiej. W sumie robilem nawet porownania: zestaw amplituner jako pre + wzmacniacz jako koncowka gra lepiej niz sam amplituner. Nie jest wiec zle, a w sumie jest lepiej.

Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Miałem kiedys podobny problem u siebie...

Rozwiązanie: kupujesz dobrej jakości przekaźnik z podstawką, ganiazda bananowe, przełącznik i najprostszy zasilacz, np. antenowy... układ bardzo prosty - na zasadzie załączania napięci ana przekźniku sterujesz nim....

Ja użyłem wewnątrz przełącznika kabla takiego jak mam w systemie, przekźnik ze złoconymi styakmi... nie ma absolutnie wpływu na brzmienie, testowane już przez kilka osób...

Roziwązanie przełączania wzmacniaczy na przekźnikach jest o tyle dobre - że jest bezpieczne (nie ma możliwośc zwarcia wyjść dwóch wzmacniaczy), nie ma jakiś stuków oraz innych dziwnych efektów podczas przełączania...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.