Skocz do zawartości
IGNORED

jaki interkonekt do 250 zł

kubi

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze sie nie wystraszyc tymi moimi wyliczeniami. Chcialem tylko uzmyslowic, jakie moga byc koszty, gdyby robic IC z wlasnych materialow po to, aby troche zarobic.

Oczywiscie, jesli ktos z szanownych kolegow nie ma pojecia jak to zrobic, chce sie mu wysylac przewod, wtyki i oplacic przesylke, to sluze pomoca i oczywiscie bezplatnie moge zrobic. Niestety tylko max dwum osobom - chroniczny brak czasu.

>rafko

Moznaby jeszcze dokladniej opisac, ale nie mam czasu :-))))))

A tym bardziej nie mam, bo resztki czasu ida na pisanie (pewnie niepotrzebnych) dlugasnych wpisow i e-maili.

Ide w koncu do domu (z pracy), bo zana ostatnio juz naprawde zaczyna sie denerwowac - wszedzie zaleglosci.

W domu z remontami, w pracy i najwazniejsza zaleglosc, to kompletowanie czegos do stereo :-)

Dzięki za wyczerpujący opis lutowania:)

Rzeczywiście, zarabianie na produkcji kabelków byłoby dość trudne i raczej bezsensowne, bo gdybym nawet znalazł kogoś kto by mi to fachowo polutował, to pewnie z 10 zł trzeba na to lutowanie, a na pewno nikt nie zrobiłby tego tak perfekcyjnie jak Lutek :)

Co nie zmienia faktu, że przy produkcji jednego dla siebie, mieszkając w małym miasteczku - koszty mogą urosnąć w skrajnym przypadku nawet do 100 zł, jak właśnie Lutek dowiódł. Dlatego właśnie przyszedł mi do głowy ten pomysł, bo przy robieniu jednego stracony czas na wszelkie szukanie części i wysyłki jest taki sam, jak przy kilku.

Przesadziłem z ceną, przykładową zresztą. Ale miałem na myśli kogoś, kto ma pod nosem jakiś bazar czy sklep z wtykami i cyną, a może i z kabelkiem. Wtyki dostępne w sklepie w moim mieście - to takie metalowe "noname" w okolicach 1,5 - 2,5 zł/szt.

I pewnie sam takich użyję do swojego pierwszego "próbnego" kabelka. I cyna będzie taka, jaką akurat mam, czyli zupełnie zwykła, z jakąś kalafonią w środku, i na pewno z ołowiem ;)

Co do Allegro - koszty aukcji nie przekraczają 3 zł, a raczej mniej.

Wszelkie koszty związane z wysyłką płaci zwyczajowo kupujący.

Wszelkie wysyłki za pobraniem są nieopłacalne przy niskich kwotach zakupu - bywalcy aukcji wiedzą. Dlatego najlepiej płacić przelewem, jeżeli ufa się sprzedawcy. Koszt wysyłki kabelka (paczka priorytetowa do 1 kg) wyniesie wg dzisiejszych cen poczty 6 zł., lub nawet mniej jeśli ktoś by się upierał przy wysyłce listem poleconym (troche mam doświadczenia z aukcjami i wiem, że bywają nabywcy dla których 2 zł duzo znaczy przy zakupie rzędu kilkunastu czy kilkudziesięciu zł).

Ale czas wrócić do tematu:)

Mój Monster 400mk2 siedzi w moim sprzęcie tylko dlatego, że był to najbardziej "słyszalny" kabelek w przyzwoitej jak dla mnie wtedy cenie (ok. 150 zł - w czasie jak go kupowałem, jakieś 8 lat temu). Przy tak budżetowym sprzęcie jak mój uznałem po kilku latach fascynacji, że nie ma się co wsłuchiwać w szczególy dźwięku....bo chociaż na różnych kabelkach było słychać różnicę, to jednak na każdym dźwięk mógł mi się pod jakimiś względami spodobać.

Monster 400 mk2 spowodował "olśnienie" w porównaniu z "czarnym noname" i dlatego pozostał w sprzęcie do dziś.

W podobnej cenie był Monster 350i ale ten zupełnie nie robił wrażenia, róznice pomiędzy nim a noname były tak minimalne, że głowy bym sobie nie dał obciąć czy w ogóle były na moim starym sprzęcie słyszalne.

Co ciekawe, trochę wtedy dla mnie dziwne, miałem Van den Hulla (nie pamiętam modelu, kosztował około 350 zł, gdy The Second kosztował ok. 600 zł) - i ten VdH też tylko symbolicznie poprawiał u mnie dźwięk w porównaniu z kabelkiem noname.

I teraz jestem ciekaw....bo jak tutaj czytam - Gotham może się okazać dużo ciekawszy od tego co mam. A że koszty praktycznie żadne, więc trzeba koniecznie popróbować :)

Jeśli jutro pojadę do Poznania to kupię (o ile dostanę) trochę więcej przewodu GAC-2V1 trochę wtyków i cynę. Jak w najbliższych dniach uda mi się coś zrobić to wystawię na próbę na allegro. Może od 1 zł zobaczyny na ile zostanie wyceniony. Jak wystawię to powiadomię tutaj.

Hi End by oczy :-)

[obrazekLUKASZ-241213_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>oczy

A gdyby tak nie dawac tych niebieskich i od strony wzmaka dac wtyki o tych samych kolorach paskow (zapamietac ich kolor)

Przy tak krotkich kabelkach nikt kanalow nie pomyli.

Lutek,

teraz dopiero przeczytałem ten wątek - też mam braki czasowe.

Jestem z Poznania, więc jeśli chcesz zawsze mogę sprawdzić na mieście czy i w jakich cenach jest to co potrzebujesz (a i w kopertę moge włożyć i Ci wysłać, bo to przeciez nie kłopot, a taniej Cie wyniesie niż podróż).

Twój opis lutowania jest rzeczywiście niesamowity.

teraz mam akurat do zrobienia IC - dwa (połączenie Cd + Wzmak). Kupiłem juz kabel Klotz SQ 450 i wtyki. Może zlutowałbyś mi dwie szt. po 60cm a ja odstąpię Ci metr tego kabla?

Lutek>

Jest to jakis pomysl, ale koszulki termokurczliwe spelniaja tu dwie funkcje.: 1. Izoluja odciety ekran. 2. Oznaczaja sposob podlaczenia.

Koszt koszulki za metr 90 gr., czyli zaden.

- Z pamietaniem to bywa roznie, tym bardzie jesli uzytkownikiem kabla bedzie ktos niezorientowany.

• Redaktorzy

Hi

przepraszam, że nie odpisywałem osobom, które mnie pytały o kontakt do mojego znajomego "lutownika", ale odbywałem gwałtowną kurację odchudzającą (dla zainteresowanych wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), i dopiero dzisiaj jako tako zaczynam kontaktować. Z tego co się zdążyłęm zorientować "lutownik" jest mocno zarobiony, ale jutro powinieniem z Nim się skontaktować i dam znać.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Marekban

No dobrze. Byc moze na jutro bede mial jeszcze cos do zalatwienia w Poznaniu, to pojade. Podaj na meila (jest w o mnie) w razie czego swoj numer tel stacjonarnego i komorki (jesli takie sa). Jutro dam znac (meil lub sms) czy jade czy nie.

Jesli pojade, to sie umowimy, co do podania mi kabelkow i wtykow, jak nie pojade, to podam co masz mi kupic i wszystko (Twoje i moje) wyslesz. Co do zwrotu pienidzy tez sie umowimy.

>Marekban

Acha....., czy chcesz tez tak oznaczyc z jednej strony wtyki jak na zdjeciu u "oczy"- jesli tak, to kup taka termokurczliwa koszulke. Zabierz ze soba kabelek, zeby sprzedawca dopasowal Ci odpowiednia srednice tej koszulki.

nie - nie musze tek oznaczac kabelka.

To nie ma, moim zdaniem, żadnego wpływau na jego działenie. Chce żeby był pożądnie zrobiony - zlutowany!

poprzednie kabelki dałem do zrobienia w serwisie TV i ... szkoda gadać, np facet ekran w ogóle wyciął , bo uważał, ze jest tam niepotrzebny.

Kolory wtyków pozakładał różne na jeden kabel. I chciał zlutować tylko dwie żyły z 4.

nie chce juz mu dawać klabla

W Neopcie stan na wczoraj: GAC-2 brak, wtyki brak. Kupiłem ten z ekranem i gdzie indziej wtyki Nakamichi. Zdążyłem niestety tylko go złożyć i przesłuchać 3 utworki z płyty Diany Krall. Pierwsze odczucie w stosunku do Profigolda to zdecydowane zmniejszenie ilości basu, średnica ładna, naturalna, a wysokie z większą ilością powietrza. Niech troszkę się wygrzeje, osłucham się i wrócę do Profigolda stwierdzić co mi bardziej pasuje. Mimo wszystko jest chyba bardziej naturalny ale poczekamy - usłyszymy......

Słuchając rozumu....

Acha.... jestem zaniepokojony co do basu, bo sam tez bede robil IC z Gothama.

Ktos, komu bede robil IC przysle mi tez przewod Klotz SQ 450 (4zylowy), tak ze sobie z tego - tytulem proby - tez zrobie - choc pewnie bedzie niezla gimnastyka z lutowaniem tych czterech zyl (on zyczy sobie 4 zyly razem do bolca wtyku z obu stron i ekran do masy z obu stron)

witam!

chciałbym zrobic sobie taki interkonekt wiec zamierzam kupic Kabel GAC-2 i wtyki Nakamichi jest tylko jedno ale.

Nigdy nie robiłem interkonektu:/ zebym chociaz widzial jak ktos to lutuje to nie miałbym żadnego problemu.

Czy mógłby ktoś wstawić tu zdjęcie zlutowanej koncówki z kablem,żeby było widac co do czego jest zlutowane?

W ogóle,fajnie by było jakby ktoś stworzył taki opis wraz z rysunkami w artykółach jak zrbić interkonekt krok po kroku.Napewno wielu by było zadowolonych.W koncu nie karzdy urodził się z lutownicą w ręku;)

Ja też się dołączam do prośby Himery, jakieś fotki itp. Bo w sumie każdy jakoś sobie poradzi ze zrobieniem tego IE, ale zawsze lepiej dobrze niż jakoś. Diabeł tkwi w szczególach ;-)

Witam

jestem z warszawy i chciałbym się dowiedzieć czy może komuś został 1 lub 1,5m kabelka Gothama Gac-2 i mógłby go odsprzedać. Do kabelków podchodzę trochę sceptycznie, więc zanim zamówię większą ilość w neopacie chciałbym na próbę zrobić taki kabelek.

kontakt: w o mnie

pzdrv :-)

123... test

Również mam taką prośbe, gdyby ktoś miał tak z 1.5m może 2m to chętnie wezmę, a najlepiej jakby jescze miał troszkę cyny z dodatkiem srebra bo cała rolka mi nie potrzebna, oczywiście za wszystko z góry zapłace. Chodzi o to że bedzie taniej bo tylko koszty za jedną przesyłke bo wtyki to u siebie w miescie kupie.

A co Wy na to?

Gotham GAC-2 by Dooomin

[obrazekLUKASZ-242113_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja właśnie zaczynam odsłuchiwać IC na Beldenie 46349 z wtykami Nakamichi. Na dzień dzisiejszy był to jedyny kabel jaki mogłem dostać w Gdańsku od ręki - w późniejszym czasie wypróbuję inne: mam obiecanego Cordiala, a Gothama pewnie będę musiał zamawiać z sieci. Zdjęciami na razie Was nie uraczę niestety, bo się cyfraka nie dorobiłem na razie :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.