Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa kolumn System Audio 1130 a w zasadzie jednej kolumny

rumpibum

Rekomendowane odpowiedzi

cześć ku...a

poszukuję namiarów na ludzi którzy przyzwoicie naprawiają uszkodzone kolumny i że tak powiem je regenerują

ew. przy okazji modyfikują

nie mam czasu przeszukiwać tych wszystkich forów i internetów, kiedyś miałem sam kontakty z paroma którzy coś tam w DYI robili ale teraz nie pamiętam gdzie to mam, Bartki jakieś itp.

chodzi o to że jakiś sk...syn mi wbił kopułkę wysokotonową od 1130 i teraz mam pół dźwięku na głośniku, a do tego dolna membrana średnioniskotonowa ku...a prawie nie gra, i chodzi o to żeby albo minimalnie coś poprawić w obu, pomierzyć, i coś tam lekko je wysterować, i ew coś zmienić w tych wysokich już na obie kolumny jak by lepiej to zagrało za małą kasę, no albo tylko dodać tą vifę i pomierzyć przy okazji wszystko i rozruszać tą uszkodzoną kolumnę.

nie ma chyba co inwestować w jakieś wielkie modyfikacje bo myślę że te skrzynki mają swoje ograniczenia, poza tym to kolumny już 15letnie, no ale z drugiej strony szkoda wyrzucać bo te 2500-3000 swojego czasu były na prawdę warte.

ew. jeśli ktoś by miał coś lepszego na stanie to bardzo chętnie wymienię z moją dopłatą i niech się z tym wozi dalej, ale oczywiście jak to jest coś lepszego czyli głośnik przynajmniej z półki wyżej :)

do 3 tys kiedyś nie słyszałem lepszych kolumn, za 4 już były.

nie wiem jak to się stało, tyle kolumny grały dobrze, a teraz takie ku...a pitolenie.

najchętniej wolałbym zamianę bo tak to nie będę miał kolumn i nie będzie na czym grać.

pozdrawiam

nu to ku..a, i..u...wo. k..owo. i ten..teges, do ki..tu i w..o gó..e !#58&!+*!! i ni..e ma bata na u...a we wsi.

Niewiele się da zrobić z srednimi zwłaszcza. Jak k..a to ... mie..ic t..ko

Blokers audiofil ?

nu to ku..a, i..u...wo. k..owo. i ten..teges, do ki..tu i w..o gó..e !#58&!+*!! i ni..e ma bata na u...a we wsi.

Niewiele się da zrobić z srednimi zwłaszcza. Jak k..a to ... mie..ic t..ko

Blokers audiofil ?

awangarda, alternatywa, ekstrema i bohema

może być blokers ze wsi

nie wiem kiedy się to stało, ale się zdziwiłem i kojarzę to tylko z wizytą j..nych dzieci mało znanego mi znajomego, które rozj...ały mi laptopa i skakały po łóżku, ale kolumny nie zj..ały na podłogę i kabli nie pozrywały więc jak by wcisnęły tą kopułkę do środka to dlaczego średnioniskotonowy mało reaktywny jest?

c..j wie?

! Audiofil budowlaniec :D skąd jesteś, to pytanie podstawowe.

Średnice na silę mogły gówniaki też wcisnąć i uszkodzić karkas cewki.

Zresztą jeden ch... kto co zrobił i jak, wymienić trzeba inaczej nie zagra.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

! Audiofil budowlaniec :D skąd jesteś, to pytanie podstawowe.

Średnice na silę mogły gówniaki też wcisnąć i uszkodzić karkas cewki.

Zresztą jeden ch... kto co zrobił i jak, wymienić trzeba inaczej nie zagra.

na dzisiaj to ze wsi :)

kiedy się uszkodziło to byłem z Warszawy, ale wtedy miałem już rozłączony sprzęt, no i podpiąłem tylko do takiej wieży która działała z telewizorem, żeby sprawdzić na ile zagra gorzej. lepiej zagrała od wieży więc mówię - może to wbicie kopułki aż tak tragiczne nie jest w skutkach więc popatrzę co się da zrobić dalej. potem się przeprowadzałem, poprawiałem inne urządzenia w między czasie i wczoraj podpiąłem! okazało się że jest to tragiczny dźwięk nieporównywalny z niczym innym :), i całości efektu doprawia fakt że ten średnioniskotonowy ledwo drga. jak wiecie 1130 to takie Audio Physici na diecie, więc jeden średnioniskotonowy gra dobrze, wysokie są ograniczone, ale ten drugi prawie nie gra i to podejrzewam że najbardziej wpływa na gorszy efekt słyszenia.

a to jak mogły wcisnąć średnicę to by wszystko tłumaczyło najlepiej.

a inaczej to podejrzenie padł na moją najbliższą rodzinę, z której pod szantażem pistoletu nikt na razie nie przyznał się do winy :). że pod moją nieobecność w tajemnicy zje...ali kolumnę na wznak na podłogę i wbili głośniczek wysokotonowy i puściły jakieś tam kabelki i łączenia czy magnesy poszły, i się to wszystko tak obluzowało. ale nie chcą się przyznać! bo rozwydrzone bachory były tydzień wcześniej i wcześniej nic nie widziałem!!!!!!

no bo chyba jakieś sprzężenie zwrotne tej kopułki nie wciągnęło?

chciałbym żeby ktoś albo idealnie mi to naprawił żeby grało jak nowe, albo coś zmodyfikował obie żeby grało lepiej. z tym że nie wiem czy warto w to inwestować, bo to jednak był głośnik za 2900, no i chude kolumienki są.

najbliżej mnie jest Brodnica z cywilizowanych, Toruń będzie jakoś i tak dalej

Za daleko ode mnie (Wrocław) zatem nie pomogę.

Ale - jeśli obudowy ci się podobają, to wydaje mi się że warto zainwestować by grało jak nowe lub nawet, nowsze ;)

Zdrówko!

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Za daleko ode mnie (Wrocław) zatem nie pomogę.

Ale - jeśli obudowy ci się podobają, to wydaje mi się że warto zainwestować by grało jak nowe lub nawet, nowsze ;)

Zdrówko!

obudowy są eleganckie, aczkolwiek jeśli miałaby zostać sama obudowa to chyba jednak bym się nie napalał :)

do tego tak kolumna akurat która nie gra tak jak powinna, kiedyś rzeczywiście została j..nięta na podłogę ale wiele lat wstecz kiedy Mamusia wyglądała przez okno, przez co się na Nią obraziłem na kilka tygodni. ale wtedy wszystko grało idealnie i jest troszkę zdartego forniru na różkach...

dlaczego mówisz że za daleko? Polska jest jedna :)

jak Ci się podobają skrzynki to możesz mi coś skonstruować i przyjechać na zamianę i sobie moje wziąć :)

akceptuję dźwięk powiedzmy od takich Es które kiedyś były za 4500 ale teraz nie pamiętam za cholerę które to były Esy, miały bardzo ładne wysokie tony...

to były czasy kiedy kupowałem sprzęt, hm, poczekaj..no jak nic kupowałem Strussa w 2000 roku. czyli one wtedy wchodziły ale doły miały poluzowane, przynajmniej w salonie...

przyjechałbyś, jest gdzie spać, sąsiedzi najbliżej 500 metrów, można pograć :)

obudowy są szczupłe, co moim zdaniem ogranicza możliwości głośników, ale daje oderwany dźwięk od głośników, ładna przestrzeń i uporządkowana scena w głąb

witam

mam identyczne kolumienki i miałem niegdyś identyczny problem. Dzieciak siostry postanowił wcisnąć guziczek czyli kopułkę. Problem rozwiązałem odkurzaczem :-) Po prostu to wyssałem, ale piszesz, że twoja też nie gra to nie wiem czy to zadziała.

aaa bym zapomniał kur......, kur....... i chu.......

pozdro

witam

mam identyczne kolumienki i miałem niegdyś identyczny problem. Dzieciak siostry postanowił wcisnąć guziczek czyli kopułkę. Problem rozwiązałem odkurzaczem :-) Po prostu to wyssałem, ale piszesz, że twoja też nie gra to nie wiem czy to zadziała.

aaa bym zapomniał kur......, kur....... i chu.......

pozdro

odkurzaczem próbowałem ale za mały ciąg, albo za mocno wciśnięta (załamania widać)

dolna niestety poniżej tego guziczka słabo mruka więc i tak jest coś więcej nietak.

kolumienki nie są złe, aczkolwiek trochę ograniczają mi system (kable mam najlepsze bo kable są najważniejsze) ale w planie miałem inne wydatki...

no i k..wa ch...j

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.