Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z trzema DACami

pankejk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forum przeglądam od dłuższego czasu ale dopiero dzisiejsza sytuacja nakłoniła mnie do napisania własnego tematu.

Od dłuższego czasu rozglądałem się za jakimś DACkiem do około 400 zł. Ponieważ nie mogłem się zdecydować postanowiłem pożyczyć Audiotrak Prodigy Cube BE, Audinst HUB-mini oraz Fiio E10K tak żeby mieć bezpośrednie porównanie.

Mój problem polega na tym, że nie słyszę absolutnie żadnej różnicy między żadnym z nich a integrą. Zarówno na słuchawkach SL HD681EVO jak i wzmacniaczu+kolumny.

Korzystam z Foobara2000 z funkcją WASAPI.

Czy jest możliwe że coś źle podłączyłem lub ustawiłem czy może mam coś nie tak ze słuchem?

Proszę o odpowiedz ponieważ nie daje mi to spokoju

https://www.audiostereo.pl/topic/124365-problem-z-trzema-dacami/

Jeszcze kwestia plików czy nagrań, ale jak nie słyszysz różnicy, pozostań w tym szczęściu. Reszta na tym forum już się wciągnęła i ciężko się z tego wyciągnąć. Jak z każdego nałogu :)

Kup sobie bimbru... takiego fest... wypij solidnego grzdyla i zrób ślepe testy :)

Tak na poważnie to w dużej mierze zależy od doświadczenia słuchacza, spróbuj porównać również jakość odtwarzania muzyki bezpośrednio z youtube, odtwarzaj raz z integry i kolejny za pomocą dac, na moim komputerze jest kolosalna różnica, na korzyść dac.

Same aplikacje typu foobar, mediamonkey itp też różnie grają pomimo zastosowania WASAPI czy ASIO.

jak nie słyszysz różnicy, pozostań w tym szczęściu. Reszta na tym forum już się wciągnęła i ciężko się z tego wyciągnąć. Jak z każdego nałogu :)

Oj prawda prawda. Z wódy da się wyleczyć,fajki można rzucić, żonę zmienić, kraj, obywatelstwo,ale ten nałóg ................. a szkoda słów ;)

Raz usłyszysz różnice i już na amen przepadłeś .

Kup sobie bimbru... takiego fest... wypij solidnego grzdyla i zrób ślepe testy :)

Tak na poważnie to w dużej mierze zależy od doświadczenia słuchacza, spróbuj porównać również jakość odtwarzania muzyki bezpośrednio z youtube, odtwarzaj raz z integry i kolejny za pomocą dac, na moim komputerze jest kolosalna różnica, na korzyść dac.

Same aplikacje typu foobar, mediamonkey itp też różnie grają pomimo zastosowania WASAPI czy ASIO.

Z ciekawości - od kiedy jakość dźwięku na plikach z youtube ma coś wspólnego z jakością? Jeśli polecasz mu tego typu testy, to niech na starcie da sobie spokój. Testy niech robi na plikach AUDIO w formacie WAV lub FLAC albo, płytach CD.

Z ciekawości - od kiedy jakość dźwięku na plikach z youtube ma coś wspólnego z jakością? Jeśli polecasz mu tego typu testy, to niech na starcie da sobie spokój. Testy niech robi na plikach AUDIO w formacie WAV lub FLAC albo, płytach CD.

Jest tak jak piszesz, to fakt, ale jeśli już mam odpowiedzieć , to w takim razie... Jeśli użytkownik szuka "różnicy" w odtwarzaniu plików pomiędzy urządzeniami zewnętrznymi, które w tym momencie posiada, korzysta z aplikacji odtwarzających pliki typu foobar i inne , które same w sobie grają inaczej, to moim skromnym zdaniem logiczne jest sprawdzenie na początku testów, bezpośredniego wpływu ww. urządzeń na dźwięk w formacie pików odtwarzanych z YT ? Nie jest to miarodajne jeżeli mówimy o" jakości" dźwięku... wiadomo... ponieważ podczas odtwarzania muzyki z poziomu yt nie korzystamy z protokołu bitperfect. Co zresztą nie ma sensu w tym przypadku.

Pozdrawiam serdecznie.

A ja wczoraj sobe coś z youtuba puściłem. Jakiś dobrze mi znany kawałek. W szoku byłem, bo wskaxnik wysterowania przez cły utwór siadł gdzieś ok. 1w i nie drgnął prawie wcale. Cały utwór! Nie mówcie mi że to ma cokolwiek wspólnego z jakością.

Dlatego...to jest mało sensowne, a skoro sam wspomniałeś o foobarze i bitperfec'ie to on go wspiera - plugin asrio4all i sterownik.

No nie do końca jest to bezsensu.

Z perspektywy przewertowania ilości tematów powstałych na forum, odnośnie tematyki bitperfect i ich zastosowania względem nieskompresowanych plików i kontrowersji jakie jednak istnieją odnośnie odmienności odtwarzania które występują podczas stosowania tych protokołów, są bezzasadne ponieważ każda realizacja pliku różni się jakością od tej zaaplikowanej do szereokiego publicznego odsłuchu na yt a tej w wersji oryginalnej.

:)

Wesołych Świąt

Sorki pankejk trochę rozmyliśmy Twój temat. w czym ja się przyczyniłem, a że wigilia i ten8 też czasem ludzkim głosem mówi więc patrząc na to co i jak i na czym słuchasz to:

Od dłuższego czasu rozglądałem się za jakimś DACkiem do około 400 zł

Moim zdaniem są dwa wyjścia. Jeśli masz we wzmacniaczu wejście optyczne kup Audinst HUB-mini.

Jako fan Fiio doradzam Fiio E10K jeśli oczywiście masz we wzmaku wejście coaxial weź fiio.

Audiotrak Prodigy Cube BE- dźwięk nie dal mnie.

A różnice usłyszysz możesz mi wierzyć, ale słuchać trzeba się uczyć powoli z biegiem czasu zaczniesz dostrzegać różnice a z czasem niuanse.Udowodniono to dawno temu, że jeśli chodzi o zmysły, to czuć, słyszeć, wąchać , smakować itd musimy po prostu nasz mózg nauczyć.

Wesołych Świąt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.