Skocz do zawartości
IGNORED

Przenośny wzmacniacz słuchawkowy do AKG Q701

Sebak77

Rekomendowane odpowiedzi

Moje AKG Q701 leżą i się kurzą, ponieważ nie mają odpowiedniego napędu.

Chciałbym ich używać z telefonem do odtwarzania Tidala HiFi. Podłączenie ich bezpośrednio do niego zapewne wiecie jak się kończy...

Pomyślałem o przenośnym wzmacniaczu słuchawkowym. Czy jednak taki sprzęt da radę coś więcej z nich wykrzesać i efekt będzie zadowalający?

Myślałem o Fiio E12 lub E18.

Mogę przeznaczyć na to około 1000 zł, jeżeli efekt będzie tego warty.

Miałem Fiio 07k, teraz już AQ Dragonfly+USB Audio Player Pro z Tidalem na smartphonie i łączę go po kabelku USB OTG.

Poza tym to maleństwo łatwo ze sobą wszędzie zabrać no i w przeciwieństwie do Fiio jako DAC obsługuje m.in. pliki 24/88,2, a w bebechach ma kości ESS Sabre.

Z lapkiem łączę go przez kabelek Dragontile i ostatnio dał radę nawet z Beyerami DT990 Pro 250Om.

Teraz Dragonfly 1.2 w TopHifi jest za 444pln to bdb cena, a jeszcze zostałoby Ci na Dragotile i jakieś słuchawki portable.

Pozdrawiam

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Miałem Fiio 07k, teraz już AQ Dragonfly+USB Audio Player Pro z Tidalem na smartphonie i łączę go po kabelku USB OTG.

Poza tym to maleństwo łatwo ze sobą wszędzie zabrać no i w przeciwieństwie do Fiio jako DAC obsługuje m.in. pliki 24/88,2, a w bebechach ma kości ESS Sabre.

Z lapkiem łączę go przez kabelek Dragontile i ostatnio dał radę nawet z Beyerami DT990 Pro 250Om.

Teraz Dragonfly 1.2 w TopHifi jest za 444pln to bdb cena, a jeszcze zostałoby Ci na Dragotile i jakieś słuchawki portable.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź! Na stronie TopHifi promocji nie ma, ale rozumiem, że w sklepie jest?

Jak wygląda Tidal na USB Audio Player Pro? Wiele brakuje mu do aplikacji natywnej?

W USB Audio Player jest zaimplementowany Tidal i jeśli masz zarejestrowane konto na Tidalu to widzisz swoją kolekcję płyt, albumy, wykonawców etc.

Na tydzień przed świętami jeszcze mieli promocję, ale zobacz na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Klikaj zanim będzie za późno :)

Ukryta Zawartość

Zależy co kto lubi, ja jakoś nie mogę stwierdzić że gra "źle", a czy lepiej od Fiio E07k Andes trudno powiedzieć, ale cenię sobie wygodę i funkcjonalność, a w tym trudno żeby Dragon się nie sprawdził no i jak dla mnie najważniejsze, że łyka 24/88,2 bo mam trochę płyt w tej rozdzielczości.

P.S.

Jak masz gdzieś u siebie TopHifi to możesz odebrać osobiście nie masz wtedy kosztów wysyłki.

Masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) test jakby co :)

A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz tet E18, przeczytaj koncówkę "Odsłuch" zdaje się że brakuje mu do Dragona :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oferta na Allegro była z Łodzi a nie Warszawy i była tylko tam opcja odbioru osobistego. Kurier za darmo, więc straty nie ma :)

Bardzo nie lubię mocno wycofanych wokali, więc Dragon będzie dla mnie lepszy.

Jak z baterią w telefonie przy korzystaniu? Fiio ma wbudowaną baterię, a tutaj chyba bierze prąd z telefonu i nie ma opcji podłączenia ewentualnie jakiegoś powerbanku?

Nie wiem jak z baterią w smartphonie, bo bardzo rzadko z tego rozwiązania korzystam.

Podejrzewam, że nie będzie źle dopóty dopóki nie podłączysz się wymagającymi słuchawkami, a AKG Q701 raczej nie obciążą zbytnio wzmacniaczyka bo mają impedancję 62omy i skuteczność SPL 105dB czyli zagrają całkiem głośno. Myślę, że dużo będzie zależeć jak głośno będziesz słuchał.

Jak z baterią w telefonie przy korzystaniu?

Teraz słuchałem z Galaxy S4 ok. godzinnej płyty 24/88,2 na podobnych słuchawkach do AKG pod względem obciążenia i bateria zeszła z 74% do 56% jakieś 18%.

To nie tak źle. Niewiele więcej niż słuchając normalnie.

Teraz po kolejnych 2 godzinach słuchania Tidala przez usb audio player pro spadło z 56% do 15%, smartphon połączony z Tidalem w usb audio player przez Wifi.

:)

Chciałbym jeszcze Aune B1 sprawdzić. Porównam jak przyjdzie Dragon.

Wybierzesz co Ci bardziej podejdzie, pomimo że Aune B1 wydaje sie być lepszy brzmieniowo, co nie jest tak całkiem oczywiste to dla mnie targanie dodatkowego "ciężaru" do smartphona jest mało wygodne Dragonfly jest pod tym względem lepszy bo wpięty między kabelek usb otg, a słuchawki poprostu nie przeszkadza i jest na tyle lekki, że go nie czujemy na kablu.

Poza tym średnio przekonuje mnie ściganie się producentów na coraz wyższą jakość w urządzeniach portable z którymi i tak wychodzimy na ulicę pełną hałasu, co w tym wypadku ma drugorzędne znaczenie jeśli chodzi o jakość brzmienia i czerpanie z tego pełnych możliwości urządzenia. Przypomina mi to ściganie się na megapiksele w aparatach fotograficznych, co w pewnych warunkach jest raczej zmorą niż pożytkiem.

Ale co tam, najważniejsze by klient myślał że "dostał" coś wyjątkowego.

:)

Podstawową różnicą między Smokiem a B1 jest to, że ten pierwszy jest dac/ampem, a drugi ampem.

Jeśli jesteś zadowolony ze źródła to bierz ampa, jeśli nie to warto rozważyć jakiegoś dac-a/ampa.

Smok jest bardzo wygodny, B1 ma znacznie większe możliwości "pędne", jakością wzmocnienia przebija smoka znacznie.

Portable to nie tylko hałaśliwa ulica - to np: pokój hotelowy, albo spacer po parku.

Źródłem będzie w 99% telefon, więc raczej słabo. W takim przypadku rozumiem, że Dragon sprawdzi się lepiej? Możesz mi coś jeszcze polecić (DAC/Amp)?

Do 1 tys. masz jeszcze Cambridge Audio DAC Magic XS, M2 Tech Hiface DAC (kosa), Beyerdynamic A200 p to już powyżej tysiączka no i z Fiio jest jeszcze kilka sztuk D03k, E 07k Andes (z którego zrezygnowałem), E18 który był też w teście z Dragonfly.

Jak cenisz wygodę to szukaj coś niewielkiego, jak nie zależy Ci na wygodzie i chcesz w kanapkę łączyć jakiś DAC/Amp to coś z Fiio, jeszcze coś z HifiMana byś znalazł.

P.S.

Mając Fiio E07k Andes zrezygnowałem z niego właśnie dla wygody, jeszcze w połączeniu z lapkiem ujdzie, gdzie łączyłem go poprzez Wireworlda Ultraviolet USB A>B mini, ale w połączeniu ze smartphonem już średnio mi leżało łączenie w kanapkę (waga i wielkość) i dodatkowe okablowanie USB A>B mini + USB OTG do smartphona tylko plątanina kabli nic więcej, jesienią czy zimą jeszcze ujdzie gdzieś tam kieszeń w kurtce znajdziesz, ale latem już gorzej z kieszenią dla takiej kanapki i plątaniny kabli.

Dla mnie to sprzęt w 99% na kanapę do telefonu, kiedy nie chcę/nie mogę odpalać swojego sprzętu.

Q701 raczej wykluczają spacerowanie z nimi :) Dźwięk z Fiio pewnie gorszy. Aune B1 byłby pewnie świetny, ale nie ma daca, a telefon jest kiepskim źródłem...

Dla mnie to sprzęt w 99% na kanapę do telefonu, kiedy nie chcę/nie mogę odpalać swojego sprzętu.

Q701 raczej wykluczają spacerowanie z nimi :) Dźwięk z Fiio pewnie gorszy. Aune B1 byłby pewnie świetny, ale nie ma daca, a telefon jest kiepskim źródłem...

Odpowiedź nasuwa się sama, faktycznie smartphon to nie jest dobre źródło, słychać nawet gdy podepniesz go do wzmaka E07K można też było w tej roli wykorzystać inna bajka kiedy po OTG wepniesz się DAC/ampem.

Jeszcze jedno w tej roli (DACa) Tidal wykorzystasz tylko za pomocą USB audio player Pro, jeśli chcesz posłuchać Tidala z aplikacji Tidal na Androida to się nie da, ja mam tak przynajmniej z Galaxy S4.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz o tej apce i co obsługuje, a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest w sklepie Google poczytaj komentarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Appka to must have :) Czytałem już komentarze i dwa razy przewija się nawet Dragonfly :) W przyszłym tygodniu pewnie wypożyczę Fiio, może też A200 p i sprawdzę, jak to wygląda.

Mam nadzieję, że daje to dużą poprawę, bo nie chcę się pakować w stacjonarny wzmacniacz słuchawkowy.

Do 1000 zł polecę Ibasso D14 "Bushmaster".

Świetny dac/amp.

Jest bardzo uniwersalny, można korzystać tylko z sekcji analogowej (jeśli źródło ma LO), cyfrowej (przez USB OTG, coaxial), albo z obydwu naraz. Amp jest bardzo mocny - bez problemu pędzi 300 ohmowe słuchafony. Z większością 600 ohmowyh też sobie poradzi.

Jeszcze się zastanowię, ale wydaje mi się, że do 1000 zł lepszego wyboru nie będzie.

D14 bliżej mu do stacjonarnego, jak przenośnego, ale brzmieniowo napewno bdb.

W sumie tak sie zastanawiam, jak już wydawać 8-9 stów na dodatek do smarphona, to nie lepiej kupić jakiegoś DAPa.

np. iBasso DX50 na aukcji lub na jakiejs giełdzie audio można dostać w podobnej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.