Skocz do zawartości
IGNORED

KEF reference 3-2 czy KEF reference 201/1

maniek2710

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

proszę o opinie n/t ww modeli kolumn. noszę się z zamiarem kupna kolumn KEF, pod uwagę biorę dwa modele kolumn tej firmy reference 3-2 bądź reference 201/1. z uwagi na zakup w ciemno i brak możliwości odsłuchu proszę użytkowników którzy słyszeli te dwa modele o opinie na ich temat.

dzięki

Oj to nie za dobrze , opisy sa moze ok ale pamiętaj ze z każdym wzmacniaczem inaczej zagrają a autor opisu pewnie z jednym klockiem to przerabiał

Lepiej powiedz jaki masz wzmacniacz zródło , wielkość pokoju ile pieniędzy i jaki dźwięk lubisz i jak miałeś i czego ci brakował , pewnie pare osób napisze ci kilka dobrych propozycji

Słuchałem kefow 201 bardzo fajne ale nie moja szkoła grania , wole coś z bardziej wysunięta średnica i bardziej muzykalne l

:)

Ja kilka dni temu słuchałem KEF 201/1 oraz KEF 201/2. Oba zestawy dostępne w Katowicach. Te pierwsze używane stoją do kupienia w Audio Stylu a drugie nowe w Hifi Katowice u Belga.

Grają bardzo podobnie. Wspaniała góra oraz średnica co tworzy wspaniałą szeroką i głęboką scenę muzyczną. Natomiast bas i wypełnienie pozostawia dużo do życzenia. Sam jestem w posiadaniu KEF R300 i za nic nie wymieniłbym ich na żaden z powyższych modeli.

Oczywiście nie chcę tu w żadnym stopniu urazić posiadaczy w/w modeli gdyż każdy ma inne preferencje, warunki akustyczne itd.

To jest absolutnie moje zdanie ale i mój kolega który zna mój system i był razem ze mną na odsłuchach 201/1 oraz 201/2 uważa tak samo.

Ogólnie jeśli nie słuchałeś KEF-ów to najpierw posłuchaj gdyż większość modeli gra bardzo specyficznie. Wszystkie modele KEFów które słuchałem podają muzykę w podobny sposób.

Jeśli lubisz neutralny dźwięk z wycofaną sceną muzyczną ale i dobrze zlokalizowanymi w przestrzeni instrumentami to jest duża szansa, że te głośniki będą dla Ciebie.

Bardzo ważne dla KEF-ów jest ich poprawne ustawienie. Jest z tym trochę zabawy ale gdy już znajdziemy dla siebie to najlepsze ustawienie to jest z tego mnóstwo frajdy.

Ja kilka dni temu słuchałem KEF 201/1 oraz KEF 201/2. Oba zestawy dostępne w Katowicach. Te pierwsze używane stoją do kupienia w Audio Stylu a drugie nowe w Hifi Katowice u Belga.

Grają bardzo podobnie. Wspaniała góra oraz średnica co tworzy wspaniałą szeroką i głęboką scenę muzyczną. Natomiast bas i wypełnienie pozostawia dużo do życzenia. Sam jestem w posiadaniu KEF R300 i za nic nie wymieniłbym ich na żaden z powyższych modeli.

Oczywiście nie chcę tu w żadnym stopniu urazić posiadaczy w/w modeli gdyż każdy ma inne preferencje, warunki akustyczne itd.

To jest absolutnie moje zdanie ale i mój kolega który zna mój system i był razem ze mną na odsłuchach 201/1 oraz 201/2 uważa tak samo.

Ogólnie jeśli nie słuchałeś KEF-ów to najpierw posłuchaj gdyż większość modeli gra bardzo specyficznie. Wszystkie modele KEFów które słuchałem podają muzykę w podobny sposób.

Jeśli lubisz neutralny dźwięk z wycofaną sceną muzyczną ale i dobrze zlokalizowanymi w przestrzeni instrumentami to jest duża szansa, że te głośniki będą dla Ciebie.

Bardzo ważne dla KEF-ów jest ich poprawne ustawienie. Jest z tym trochę zabawy ale gdy już znajdziemy dla siebie to najlepsze ustawienie to jest z tego mnóstwo frajdy.

Witam,

Wywołany do tablicy tak napiszę:

Słuchaliśmy wczoraj u mnie z Piotrkiem jego KEF 300 i mogę powiedzieć, że brzmią one bardzo dobrze. Znacznie lepiej niż to było w salonie z Reference 201/2. No ale tam wzmacniacz był taki sobie (JJ) no i akustyka inna .

300-setki mają nieco więcej góry niż moje Dynaudio S25, ale ustępują im nieco w dziedzinie basu i niskiego środka. Taka jest moja subiektywna opinia!

Reszta użytego toru akustycznego to stare CD i pre Accu oraz monobloki lampowe SET własnej konstrukcji na lampach 845. Z góry uprzedzę, że moje lampy nie miały żadnych problemów z wysterowaniem słuchanych monitorów.

jareks

Witam z racji iż posiadam właśnie monitory 201/1 mogę śmiało napisać ze basu w nich wcale nie brakuje.Nie mogę bezpośrednio odnieść się do r300 bo nie porównywałem ich. Napędzał je ciepłym wzmakiem i uważam ze takiego wymagają. Uważam ze śmiało mogą konkurować z takimi monitorami jak Dynaudio c1 które jakiś czas u mnie grały i dobrze je znam. Jest to jednak troche inne granie, bas wydaje się mniejszy ale jest za to doskonale kontrolowany a i jeśli jest materiał odpowiedni nagrany to potrafi głęboko zejść. Natomiast przestrzeń znakomita. Wokale bardzo realistyczne i góra mimo metalowej kopułki wcale nieagresywna. Z dobrze dobrana elektronika bardzo dobre monitory.Pamietajmy jednak ze c1 używkę poniżej 10kpln raczej cieżko kupić a 201/1 to prawie połowa tej ceny.

Witam z racji iż posiadam właśnie monitory 201/1 mogę śmiało napisać ze basu w nich wcale nie brakuje.Nie mogę bezpośrednio odnieść się do r300 bo nie porównywałem ich. Napędzał je ciepłym wzmakiem i uważam ze takiego wymagają. Uważam ze śmiało mogą konkurować z takimi monitorami jak Dynaudio c1 które jakiś czas u mnie grały i dobrze je znam. Jest to jednak troche inne granie, bas wydaje się mniejszy ale jest za to doskonale kontrolowany a i jeśli jest materiał odpowiedni nagrany to potrafi głęboko zejść. Natomiast przestrzeń znakomita. Wokale bardzo realistyczne i góra mimo metalowej kopułki wcale nieagresywna. Z dobrze dobrana elektronika bardzo dobre monitory.Pamietajmy jednak ze c1 używkę poniżej 10kpln raczej cieżko kupić a 201/1 to prawie połowa tej ceny.

Tomku nie przejmuj się. Jak już Jarek wspomniał do odsłuchu 201/1 wzmacniacz był trochę cieniutki (przynajmniej nie do tych kolumn).

Poza tym pokój odsłuchowy też nie robił jakiegoś szału.

Na Audio Show też słuchaliśmy pewnych kolumn, potem napisałem post w klubie, że nie byłem zbytnio nimi zachwycony no i zaczęła się wojna. Od tego czasu daleki jestem od pochopnych opinii. Dlatego wyraźnie napisałem gdzie i z jakim systemem słuchałem a jak powszechnie wiadomo nie wszystko z wszystkim się zgra. Trzeba słuchać najlepiej u siebie w domu i to jest moja recepta na brak późniejszych rozczarowań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.