Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo (3000-3500 zł) Rock

bart87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kompletnie nie znam się na sprzęcie stereo, dlatego chciałbym sięgnąć rady przed odsłuchem i zakupem zestawu stereo i liczę na pomoc forumowiczów.

Moje założenia są takie:

- metraż pomieszczenia odsłuchowego: 18 m2

- słucham przede wszystkim rocka (Led Zeppelin, Deep Purple), bluesa (Clapton), ale także metalu (Metallica) czy rocka prog. (Pink Floyd)

- możliwości finansowe: 3 000 zł – 3 500 zł

- kupowany zestaw to:

- 1 wariant: kolumny podstawkowe + wzmacniacz + odtwarzacz CD/DVD

- 2 wariant: kolumny podstawkowe + amplituner stereo + odtwarzacz CD/DVD

- kolumny + wzmacniacz stereo / amplituner stereo ma być nowy

- odtwarzacz CD/DVD może być używany (na początku, jako źródło dźwięku będzie służył laptop, potem odtwarzacz)

- zależy mi na:

- możliwości podłączenia pod zestaw stereo TV (sporadycznie do oglądania filmów oraz koncertów)

- być może w przyszłości wyposażenia zestawu w subwoofer.

Czytałem o kolumnach Castle Knight 2 – zbierają dobre opinie i prezentują dobry stosunek jakość/cena. Pytania czy do rocka się nadają? I nie wiem jaką elektronikę z nimi zastosować (NAD? Cambridge Audio?)

Będę wdzięczny za każde opinię i pomoc w doborze sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/124877-zestaw-stereo-3000-3500-z%C5%82-rock/

Hej ! Ja mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Słucham różnej muzyki ale akurat Deep Purple i Pink Floyd ( dark side of the moon męczę od 2 miesięcy) to jedni z moich ulubieńców i częstych gości w akustycznej przestrzeni. Grałem na Onkyo a9050 i Tannoy dc6tSE i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że takiej muzy można na tym słuchać z ogromem radości. Ogólnie sprzedałem a9050 bo chcę kupić coś nowszego i bardziej rozbudowanego a może i fajniejszego brzmieniowo, ale to bardzo dobry wzmak i nie drogi.

Co do Tannoy'i to z tym zestawem się już dobrze osłuchałem i dynamiki, grubego brzmienia a zarazem TANNOYOWO- ciepłego brzmienia nie brakuje - świetnie się ono sprawdza przy takiej muzie. (co do ciepłego - tannoyowego-użytkownicy wiedzą o co mi chodzi). Nie brakowało mi czystości w górze, mocnego środka (który przydaje się w rocku) i klarownego basu. Bardzo mi się podobało jak brzmiały bębny na tych Tannoyach, stopa nie była zmulona, tylko z fajnym "punchem". Nie wiem jak się to ma do Twoich propozycji, także nie porównuję, mogę polecić ONKYO I TANNOYA, bo to miałem na pokładzie. Dark side of the moon to świetnie zrealizowana płyta- weź ją do sklepu i posłuchaj sobie. Obnaży wiele niedoskonałości systemów.

Wzmacniacz z wyjściem na sub, wejściem optycznym Dolby dla TV / DVD, wbudowanym DAC i mocą 80W / kanał. Do tego firmowe monitory

http://sklep.rms.pl/bezprzewodowy-zestaw-stereo-polk-audio-rti-a1-rtia1-kolumny-podstawkowe-surround-polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Wzmacniacz z wyjściem na sub, wejściem optycznym Dolby dla TV / DVD, wbudowanym DAC i mocą 80W / kanał. Do tego firmowe monitory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grę wchodzi jedynie klasyczny wzmacniacz + odtwarzacz CD.

W/w propozycja jest bezpłciowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dark side of the moon to świetnie zrealizowana płyta- weź ją do sklepu i posłuchaj sobie. Obnaży wiele niedoskonałości systemów

A może tak Atomic Heart Mother? ;-) Wiadomo DSOTM - jest bardzo instrumentalnym albumem. Tak na poważnie to jednak preferuję bardziej mocniejsze i cięższe brzmienie. To musi być zestaw, w którym "When The Levee Breaks" Led Zeppelin zabrzmi mocno, ale powabnie, bez za nadto krzyczących, ostrych wstawek.

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje preferencję i założony budżet skierował bym założenia na:

- Yamaha RN500 - jeśli szukasz uniwersalnej jednostki napędowej z nowymi technologiami

- NAD 326BEE - jeśli zależy Ci na dynamice i dobrej jakości dźwięku.

Z kolumn, jeśli koniecznie muszą być podstawkowe to Dali Zensor 3 lub nowe Tannoy Mercury 7.2.

Do 18m można by jeszcze pomyśleć o małych kolumnach podłogowych. W obecnej chwili mamy świetną cenę na Elac FS 77.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje preferencję i założony budżet skierował bym założenia na:

- Yamaha RN500 - jeśli szukasz uniwersalnej jednostki napędowej z nowymi technologiami

- NAD 326BEE - jeśli zależy Ci na dynamice i dobrej jakości dźwięku.

Z kolumn, jeśli koniecznie muszą być podstawkowe to Dali Zensor 3 lub nowe Tannoy Mercury 7.2.

Do 18m można by jeszcze pomyśleć o małych kolumnach podłogowych. W obecnej chwili mamy świetną cenę na Elac FS 77.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Witam ponownie. Co myślicie o połączeniu NADA C356BEE (lub tańszego C326BEE) z kolumnami Monitor Audio silver 2 lub AudioAcademy Phoebe III lub Definitive Technology Studio Monitor 55 SM55. Czy takie połączone są prawidłowe do klasycznego rocka, bluesa? Chodzi mi o to by wysokie dźwięki nie były ostre, nie "kuły" w uszy, średnie dźwięki by eksponowały wokal, scenę, spectrum instrumentalne, a bass z kolei by nie był punktowy, lecz raczej dynamiczny, płynny, klimatyczny - ale też żeby nie górował nad całością przekazu.

Witaj,

Pierwsza sprawa to czy myślisz o podstawkach czy podłogowych. Z Tych wymienionych Audio Academy najlepiej sprostają oczekiwaniom bo jako jedyne są podłogówkami gdzie poczujesz stope na 18 m.

Wiec to pierwsze pytanie?

Monitor Audio Silver 2 bym pominął ze względu na wysoką cenę. A rozglądał się za podłogówkami.

W tej cenie dostaniesz już Tannoy 7.4 Heco Music Style czy Elac FS 77.

Pozdrawiam

Witaj,

Pierwsza sprawa to czy myślisz o podstawkach czy podłogowych. Z Tych wymienionych Audio Academy najlepiej sprostają oczekiwaniom bo jako jedyne są podłogówkami gdzie poczujesz stope na 18 m.

Wiec to pierwsze pytanie?

Monitor Audio Silver 2 bym pominął ze względu na wysoką cenę. A rozglądał się za podłogówkami.

W tej cenie dostaniesz już Tannoy 7.4 Heco Music Style czy Elac FS 77.

Pozdrawiam

Czytałem dużo o Elacach - w zasadzie w sam raz pasują do muzyki rockowej. Nie drażnią ucha na wysokich tonach przy dłuższym słuchaniu. Czy polecisz używane kolumny tej marki do 2000 zł max. O ile wiem potrzebuję też wydajnego wzmacniacza. Niektórzy użytkownicy forów AV komponują je z yamahą (wydaje mi się że będzie to grało zbyt detalicznie i ostro "na górze" a zależy mi na dobrym bassie - stąd połączenie NAD + Elac, choć nie wiem czy dobrym kierunku zmierzam).

Pokój odsłuchowy będzie miał 16 m2 (4mx4m) (ale jest w nim sporo mebli, kanapa, dywan, zasłony itp. - dźwięk będzie raczej pochłaniany niż odbijany) , ale zależy mi na tym by za parę lat (3-4 lat - o ile dożyją - a zależy mi na sprzęcie na 5-6 lat a potem zmiana na inne) była możliwość przeniesienia kolumn do większego pokoju 20-25m2. Także w grę wchodzą duże monitory lub małe kolumny podłogowe.

Może jakieś sugestie od forumowiczów?

Czy polecisz używane kolumny tej marki do 2000 zł max

Dołoż nieco naprawde nie duzo i będziesz miał nowe FS 77.

Można Elaci śmiało łączyć z Yamhą są to kolumny które nigdy nie grają nadmiernie ekspresyjnie gorą. To połączenie równierz jest jak najbardziej bezpieczne.

FS 77 nadadza sie i do 16 i do 25 metrow.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.