Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do KD nowy czy używany

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

awet średniej klasy ampli av nawet nie doskoczy jakością dźwięku do podstawowego ampli stereo z kolumnami za 400 zł sztuka... Nawet w filmach.

No tu to Kolega popłynął ostro. Zapewniam iż jest dokładnie odwrotnie... Polecam obejrzeć film z zestawem 5.1 i w wersji stereo....

Cóż jeżeli Kolega nie usłyszy różnicy to albo przekora, albo laryngolog na gwałt potrzebny. ;-P

W porównaniu do Soniaka 790QS

To akurat kiepski amplituner jest.... Sony robiła rzeczy b. dobre (dziś kultowe) dobre, budżetowe i zabawki dla mas.. Jak każdy wielki koncern...

Dlatego mnie śmieszą np. wypowiedzi, że firma XXX jest błeee, a na pytanie co miałeś pada nazwa z ostatniego "zabawkowego" segmentu... Acz 790 to budżet nie zabawka, zabawkowa jest seria "de" amplitunerów k.d.

@spinacz66

Wiemy że potrzeba Ci kina domowego...

I teraz jeśli chcesz wydać w okolicy 600 zł Ten Sony 930 Jest dobrym pomysłem. Chyba jednym z najlepszych.

Jeśli możesz wydać 1200-1500 zł kup Marantza, lub Denona.

Marantz 7001 w górę, Denon odpowiednio też.

Oba są już z hdmi - jedyny ból trafić na dobry egzemplarz. Bo z tym niestety bywa różnie

I coby nie było, sam się przymierzam do zakupu Marantza, lub Denona ( z tym że nowego) W miejsce jednego ES.

A i żeby nie było, mój Soniak jest już zaklepany, także nie naganiam na Sony klienta. A planując zmianę spędziłem sporo czasu przeglądając co jest i co było w miarę fajne. I w założonym budżecie wybór padł na te dwie firmy. Te starsze modele które Ci polecam znam ze słyszenia - tzn. mam okazję je słuchać u paru znajomych. I oba też nowe były w cenie powyżej 5k.

A czemu już nie Sony ??? Primo Sony to już u mnie zboczenie się robi, sekundo flagowiec Sony to zdrowo ponad 12k. zł. A planuję zakup za max 8k. A używki nie chcę...

Byłem dzisiaj w sklepie AV u mnie w mieście mogę wypożyczyć Sherwoody R-607,807 oba maja ta samą moc przy obciążeniu 5 końcówek na raz na kanał po 43w bo czytałem testy w sieci i pozytywnie są jeśli chodzi o KD a nawet stereo.Czy warto dopłacać 500zł za auto kalibrację i (funkcje sieciowe i 7.1-z których i tak nie będę korzystał)?

Ja bym tego nie kupił - szkoda kasy.

Podobnie jak tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co już mi się wydaje bogatsze o masę funkcji. Bo pisanie o jakości dźwięku obu to mocne nieporozumienie.

(ale mogę oczywiście nie mieć racji ;p )

Ukryta Zawartość

Czy jak klocek na wyświetlaczu nie pokazuje jakie kanały grają tylko sam dekoder czy można sprawdzić w inny sposób ilość kanałów jakie grają w danym momencie z poziomu amplifa?

Poszukaj klawisza Display (na pilocie) - albo podobnego.

Klikaj kilka razy, za którymś kliknięciem wyskoczy w jakim formacie dźwiękowym jest film. i powinno pokazać na wyświetlaczu które kanały grają (zazwyczaj małe kwadraciki z literką w środku) Looknij do manuala... Musi być rozrysowane, nawet jak masz holenderską instrukcję ;) Nie masz żadnej idź do cioci google - bankowo ma i w gratisie da...

A i na szybko, zabawiłem się wczoraj w puszczenie z BR dwóch filmów 5.1 i 7.1

Film 7.1 wygrał amplituner ze wszystkimi obecnymi bajerami - bez niespodzianek

Film 5.1 o dziwo wygrał amp 16 letni bez hdmi...

Sam się deczko zdziwiłem (za co ja kurde płace panie ten tego ???) Także jak ktoś korzysta głównie z filmów z hmmmm nieoficjalnego obiegu - spokojnie można dać radę bez wymiany sprzętu... Dopiero płytoteka 7.1 zmusza do wymiany staruszka...

h1582400ES-F-2.jpeg

Tu masz przykładowo po lewej takie małe "ikonki" z literkami pokazują które głośniki grają. Niebieska dioda informuje iż dźwięk jest wielokanałowy - tak na szybko znalezione.

Z natury na każdym amplitunerze są "ikonki" głośników -różnice sa w umiejscowieniu co najwyżej.

Sherwood r-807 bo wypozyczyłem gra przyjemnie ten sam model wyświetlacza jest w moim Kenwoodzie BDR-A7 kopia w manualu nic nie ma że pokazuje ilość kanałów

Jak chcesz się upewnić czy amplituner pracuje poszukaj test tone - to powinien mieć.

Wtedy po kolei puści Ci szum na każdą kolumnę i suba.

A jeśli sam film będzie szedł stereo to albo ustawienia w menu ampli zmień, albo coś z kabelkami zamieszałeś, albo rzeczywiście film jest.... stereo ;)

w teście kolumn graja po kolei więc jest ok.jest jeszcze test biały i różowy oprócz zwykłego..

Jak będzie film w stereo DD2.0 to tylko przody będą grać same czy jakiś downmix będzie oczywiście nie będe zmieniał domyślnego trybu DSP?

Jeśli ścieżka jest dwukanałowa ( L i R) to będzie grać tylko na frontach.

Możesz przestawić bodajże na Dolby Pro Logic i mieć takie "udawane" 5.1

Nie znam amplitunerów tej marki, a nazwa ta mi się kojarzy z facetem w rajtuzkach i z łukiem li tylko ;)

W 930 QS jest dodatkowo parę trybów zrobienia ze zwykłego stereo dźwięku przestrzennego i jest to zrobione mistrzowsko.. W ES już nie. Dla mnie to kastracja, ale ja tylko bidny użytkownik, a nie panisko projektant.... Nie wiem czemu wywalono masę naprawdę fajnych pomysłów - postęp ??? ;-P

mam ten tam różne tryby które mixują 2.0 na 5.1.Sherwood To znana Firma Amerykańska Obchodziła 60lecie istnienia ta linja co wypożyczyłem powstała na jubileusz firmy jakość wykonania bardzo dobra we filmach też jest dynamika.Będę testował dalej

Smiem twierdzic ze nic lepszego nie kupisz do 2000zl...ten model gra rowniez wysmienicie w stereo. Nie jest przeladowany funkcjami, ma wszystko to co ma miec wspolczesny ampli do KD.

Nie jest to moja aukcja, jest to jedyna aukcja jaka znalazlem z tym modelem na polskim rynku.

Ukryta Zawartość

Jedyny minus taki ze ciagle trzyma cene, ale od czego sa negocjacje. ;)

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czytałem trochę na temat tego Denona Na forach i Ludzie mieli problemy z ARC i oddawali na serwis.Mi osobiści denon z serii X jak zaczął klepać wydaję się plastikowy z wyglądu i lekki i to potwierdzają też na forum u Kikiego.

Ale mam pytanie mój Kenwood ma mniejsze zniekształcenie THD na 5 kanałach 0,7% ten Sherwood ma 1% czy to wpływa na jakość dźwięku w KD?

i pasmo przenoszenia które jest lepsze 10Hz – 100kHz: ±3 dB czy (20Hz ~ 60kHz) +0, -3 dB czy to też wpływa na jakość brzmienia?

To co podają producenci można porównać do obietnic polityków...

Także wrzuć na luzzz, kup dobrą flaszeczkę i oblej swoja nową zabawkę...

Ja mam we flagowym wzmacniaczu tak niziutkie zniekształcenia że w porównaniu do amplitunera k.d w tym ostatnim powinienem mieć problem ze zrozumieniem dialogów ;P

Ok dzięki za info i tak zrobię 2 flaszki Norvegii kupiłem i opie i go zakupię zwłaszcza że nie miałem możliwości wypożyczyć nic z podanych tu przez was.Akurat ten przypadł mi brzmienie do gustu w KD.Dzięki wszystkim za porady

Jest plastikowy. Jakos trzeba obnizyc koszty produkcji, by moc dac lepsze sekcje audio w pewnym pulapie cenowym.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z ciekawości poszedłem do cioci google spytać o tego Denona...

Ciocia mnie odesłała do ceneo, a tam poczytałem komentarza i włos mi się podniósł ze strachu - tym bardziej iż to komentarze tych co już kupili...

Plastik nie ważny, to po prostu nie gra - przynajmniej według tych co kupili...

Jak sam wspomniałem sam myślę o tej firmie, albo Marantz-u ( w miejsce Sony 5200 ES) ale zamiast tego Denona wolałbym już ten amp który kupił autor wątku... Zdecydowanie....

Cholerka skończy się tym iż 5200 ES zostanie zastąpiony przez 5600 ES, a kobieta wyśle mnie na odpoczynek do hotelu bez klamek ;P

Jesli lubisz polskie piekielko to smialo ufaj. Ja sluchalem go na zywo i wiem ze w tej kwocie to gra jak na ampli.

Zreszta zachod jakis bardziej laskawy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oki - nie czytałem zachodnich, uznałem iż jak ktoś kupił i pisze że beee to piszę szczerze. Niniejszym przyznaję się do niezachowania obiektywizmu - hau, hau odszczekuję krytykę...

A jakiego nowego Denona byś polecił tak w granicach 8k zł ? (+/- 1000 zł)

Ew. Maratz - też ta półka cenowa,

Bez 4k - to mi potrzebne jak psu kot

(acz jak będzie seppuku nie dokonam)

Nie moge Ci pomoc, jak widzisz w "o mnie" jestem wierny stereo, i to raczej temu blizej melomanom niz audiofilom. ;)

Ampli KD slucham okazjonalnie, jak mam mozliwosc..

Zycze powodzenia w wyborze.

Dzieki, ciagle nie odsluchalem wszystkich albumow, odswiezam sobie kolekcje "the best 500 albums by Roling Stone", a co chwila wychodza nowe swietne albumy, plus jeszcze trzeba znalezc czas na inne przyjemnosci w dobie obowiazkow. Brakuje doby. ;)

Jeżeli budżet do 8k to arcam lub anthem...

Ja kupiłem za troche ponad 6 tys arcama avr 600 i mam czego szukałem.juz więcej zmian nie będzie bo nic lepszego w amplitunerach juz nie ma a jest naprawdę rewelacyjnie.kupilem arcama bo wcześniej miałem(nadal mam) niższy model arcam avr500 minimalnie słabszy moca i bez obsługi netu ale dzwiekowo juz wiedziałem czego się spodziewać.

Athem ma podobno lepszy system kalibracji ale dzwiekowo juz ubozszy niz arcam a kazda kalibracje i tak dostrajalem na ucho i zależało mi bardziej na jakości dźwięku.

Arcama kazdemu moge polecic ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.