Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam do testu kabelków - czyli interkonekt, zasilający i głośnikowy

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

czy rzeczywiscie slychac na slabszych sprzetach

..jeśli ktoś słyszy różnice zmiany kabelka nawet w tańszym systemie to tylko i wyłącznie jego subiektywne przeżycie.. kropka

GuruForA, daleko od Łodzi mieszkasz? Zaprosiłbym Cię na porównanie na budżetowym amplitunerze Yamahy 465 (póki go jeszcze mam). Jeśli nie usłyszysz różnic, to znaczy tylko jedno - masz słoniowe ucho. Różnice są bardzo wyraźne z dwóch powodów - to urządzenie nie zakrywa górnego pasma (a wręcz je uwydatnia), oraz daje przyzwoity - jak na amplitunery nawet wielokrotnie droższe innych marek - atak dźwięku. Stąd różnice w okablowaniu są bardzo dobrze słyszalne - właśnie w szybkości dźwięku oraz w ilości wysokich tonów, czyli w jego jasności, bądź nawet jaskrawości - w zależności od okablowania. Budżetówka budżetówce nierówna.

No to jak to jest, Posiadacze hi-endu pisza ze tylko na hiendzie slychac kable, posiadacze budzetowki twierdza ze nawet na ampli za 400zl slychac

Ja podałem konkretne powody, z których słychać na tym urządzeniu. Posiadacze hi-endu jako powód, z którego na nim nie może być słychać, zapewne podają jedynie jego cenę. Taka budżetowa Yamaha nie wysteruje większych kolumn, będzie mdła, a nawet na małych, głośniejsze odkręcenie to od razu brzydki dźwięk itd. Nie da się ukryć, iż to budżetówka. Ale to nie znaczy, że nie słychać zmiany okablowania, bo słychać bardzo duże różnice.

Dla porównania - obecnie mam Onkyo RZ900 i ono jest znacznie mniej wrażliwe na zmiany okablowania - bo samo w pewnym stopniu łagodzi górne pasmo i łagodzi atak dźwięku, dlatego znacznie mniej słychać, jak bardzo odejmują tych aspektów brzmienia gorsze kable.

W audio nie ma prostych schematów. Jest tu zbyt wiele zależności. I to, co jest dobre w jednym układzie, może okazać się słabe w innym. Nie raz tego doświadczyłem. A stara audiofilska mądrość głosi, że najlepszym doradcą są własne ,,uchy" ;-)

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

No to jak to jest, Posiadacze hi-endu pisza ze tylko na hiendzie slychac kable, posiadacze budzetowki twierdza ze nawet na ampli za 400zl slychac

tez mnie to zastanawialo,ale nie wnikam, po prostu nie psuj watku.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

GuruForA, daleko od Łodzi mieszkasz? Zaprosiłbym Cię na porównanie na budżetowym amplitunerze Yamahy 465 (póki go jeszcze mam). Jeśli nie usłyszysz różnic, to znaczy tylko jedno - masz słoniowe ucho. Różnice są bardzo wyraźne z dwóch powodów - to urządzenie nie zakrywa górnego pasma (a wręcz je uwydatnia), oraz daje przyzwoity - jak na amplitunery nawet wielokrotnie droższe innych marek - atak dźwięku. Stąd różnice w okablowaniu są bardzo dobrze słyszalne - właśnie w szybkości dźwięku oraz w ilości wysokich tonów, czyli w jego jasności, bądź nawet jaskrawości - w zależności od okablowania. Budżetówka budżetówce nierówna.

Źle mnie zrozumiałeś... nie twierdzę że różnicy nie słychać na tańszym sprzęcie.. tylko ona jest zależna od danej osoby i warunków..

..jeden słyszy inny nie więc jest to bardzo indywidualna sprawa.. i zależy właśnie od wielu czynników..

Najważniejsze w tych poszukiwaniach jest osobiste dążenie do poprawy brzmienia na takie jak lubimy..

No to jak to jest, Posiadacze hi-endu pisza ze tylko na hiendzie slychac kable

..a co mają napisać jak tyle kasy wsadzili w to wszystko.. :)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Jak miał w stopce jeden kolega ,,sztuką jest mieć sprzęt grający jak ten najdroższy za ułamek jego ceny"

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.