Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz sr6006 + Paradigm Titan Monitor v.6 + velodyne eq-max10

frommert

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam ampli Marantz sr6006 do tego na frontach grają Paradigm Titan Monitor v.6 wspierany przez velodyne eq-max10, central to stary Paradigm CC-170 a sourrandy to dipole Paradigm ADP-170 v2. Powyższy zestaw pracuje w salonie z kuchnią na 33m2. Miejsce odsłuchowe jest w połowie salonu i ma powierzchnię 3m x 4m. W związku że tym, że życie mojej praktycznie rodziny toczy się praktycznie w tym salonie nie mam możliwości głośnego słuchania muzyki czy oglądania filmów. Sub stoi praktycznie nieużywany, sourrandy są do przebudowy, bo są za daleko od miejsca odsłuchu (dalej niż frony), do tego dochodzą dipole.

Chciałbym coś zmienić. Chcę się pozbyć Velodyne, a co za tym idzie należałoby wymienić przody, bo bez suba nie pogonią basu. Obecnie mam taką sytuację, że sub praktycznie nie pracuje, same przody nie dają rady (brakuje im sceny i wszystko jest płaskie).

Jako, że praktycznie cały czas siedzę w Paradigmach (miałem romans z Monitor Audio Bronze) to chyba chciałbym z nimi dalej pozostać.

Sub nie jest mi potrzebny, bo nawet jak oglądam filmy to moje dziewczyny już śpią i oglądam cicho.. Chcę mieć zestaw który zagra mi poprawnie w stereo ale i dynamicznie w kinie bez konieczności mocnego kręcenia gałką głośności w amplitunerze.

Muzyka 30%, kino 70% - tu wchodzą koncerty.

Zastawaniem się nad zestawem PARADIGM MONITOR 9 v. 7 z centralem CENTER 3 V.7. Sourrand to sprawa wtórna - mogę pójść chociażby w Atomy Paradigm.

Jak widzicie taką zmianę? Za wszelkie propozycje będę wdzięczny.

Witaj,

jeśli lubisz brzmienie Paradigm, to zmiana na model Paradigm Monitor 9 v.7 oraz świetny głośnik centralny Paradigm Center 3 v.7 przyniesie dużą różnicą na korzyść. Z mojej strony rekomendacja, szczególnie że taki cały zestaw możesz teraz np. u nas zakupić za 2999 zł. W takiej cenie nie ma opcji znalezienie czegokolwiek lepszego.

W przypadku pytań jestem do dyspozycji, zapraszam jednak jeśli jest taka możliwość do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

I robisz błąd chcac pozbyć się tego Velodynka. Gdy słuchasz / oglądasz filmy wieczorem to wszystko jest fajnie cicho więc nie rozumiem dlaczego nie uruchamiasz suba, przecież i on grałby odpowiednio cicho a da Ci taki fajny niziutki bas czego kolumny Ci nie dadzą , że nie będzie dochodziło to do uszu śpiących dzieci jak bas z kolumn. BŁąd i jeszcze raz błąd. Przypuszczam, że dzieci prędzej się pobudzą gdy bas będzie właśnie taki jaki dają kolumny i wyższy, taki bardziej kartonowaty a nie ten niski. Bez przesady. Z drugiej strony pamiętam jak ja miałem małe dzieci to u nas nie było tak , że gdy ktoś przyszedł(znajomi, rodzina) to siedzieliśmy cicho jak myszy pod miotłą bo dzieci śpią. A duzo ludzi tak robi. Nie. I nie miałem z tym żadnego problemu i nie mam.No bo teraz już są wyrośnięte hihi. No oczywiście nie było jazdy na głośności ale nie hamowaliśmy się z normalną rozmową, śmianiem się itp oraz odpowiednią głośnością muzy czy filmu . Chyba, że "mówisz" o naprawdę póznym słuchaniu/oglądaniu no to ok ale z suba nigdy bym nie zrezygnował. Za żadne skarby na rzecz kolumn. Nie zrobią tego na tyle dobrze co sub, ten Velodyne EQ-MAX10. Ustawiasz odcięcie najniżej jak się da i po kłopocie. Nie rozumiem tego. Jeśli to zrobisz to popełnisz wielki błąd.

Sub zostaje, właśnie skończyłem go konfigurować i jest ok. Jest tak jak chcę. Wcześniej miałem ustawione włączenie przy 60Hz i dlatego nie grało.. Zmieniłem na 120 i jest ok. Do tego ustawienie odcięcie basu w kolumnach miałem też źle dobrane. Teraz jest ok. Zmieniłem ustawienie surrandów, ale nie mam ich ca placami tylko po bokach. Te dipole ADP-350 (w pierwszym poście źle napisałem) mają głośniki po bokach. Czy takie ustawienie (po bokach słuchacza) jest poprawne? Wydaje mi się, że lepiej grają jak ustawię je jednym głośnikiem w słuchającego (drugi głośnik w kolumnie gra do ściany). Czy w takim przypadku nie lepiej byłoby dobrać zwykłe kierunkowe kolumny a nie dipole? Szkoda by mi było się z nimi rozstawać, ale wydaje mi się, że lepsze będą zwykłe. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

Adek45 - dzięki za mobilizację w ustawieniu suba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.