Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Pro-Ject RPM 3 - poprawne podłączenie i uziemienie

Filip Zywert

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

potrzebuje pomocy z poprawnym podłączeniem gramofonu Pro-Ject RPM 3. Po podłączeniu urządzenia do wzmacniacza Denon PMA 1520 na wejściu PHONO cały czas coś burczy, przy większej głośności. Ramię gramofonu ma wyprowadzone uziemienie, które podłączyłem do uziemienia we wzmacniaczu. Bez podłączenia burczy jeszcze głośniej. Natomiast podczas odsłuchu płyt burczenie jest słabo słyszalne ale pojawiają się odgłosy jakby gramofon wpadał w rezonans.

Czy to uziemienie między gramofonem, a wzmacniaczem ma jakieś powiązanie z uziemieniem w gniazdku ?

Jeżeli macie jakieś pomysły to proszę o radę.

Sprawdź w pierwszej kolejności, czy kabelki (okablowanie ramienia) są dobrze podłączone do wkładki (czy kolory kabelków pasują do kolorów na wkładce). Sprawdź też, czy te kabelki się nie dotykają.

Spróbuj podłączyć inny interkonekt pomiędzy gramofonem a wzmacniaczem. Może ten na którym grasz jest uszkodzony.

Przy prawidłowym podłączeniu kabelków do wkładki i podłączeniu uziemienia do wzmacniacza powinno być ok.

Miałem tak w NADach. Pomogło użycie intekonekta z żyłą uziemiającą, która nie

jest prosta (wzdłuż przewodów sygnałowych), tylko luźno owija przewody

sygnałowe: jest powiedzmy 1.5 raz dłuższa od tych przewodów.

Czyli: użyj normalnego interkonekta i dołóż drut uziemiający jak wyżej.

Oczywiście dobre połączenia są konieczne - może np. w środku gramniaka ten

bolec uziemiający jest niepodłączony ?

Wymieniłem interkonekt na Melodikę, brumienie się zmniejszyło jednak nie zostało do końca wyeliminowane.

Czy dobrym pomysłem byłoby dołożenie do zestawu przedwzmacniacza. Może mój Denon PMA 1520 nie radzi sobie z bardziej czułym gramofonem ? Jeżeli tak to co polecacie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.